Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, επισκέφτηκε το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για τις δράσεις που υλοποιούνται εκεί από τον πρόεδρο του Δ.Σ., καθηγητή κ. Λουκόπουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Γαϊτάνης εξήρε το έργο των στελεχών του Πάρκου, το οποίο χαρακτήρισε ως «ζωντανό παράδειγμα προώθησης της καινοτομίας και της σύνδεσης της ερευνητικής με την επιχειρηματική κοινότητα».
Όπως τόνισε, οι εταιρείες που φιλοξενούνται στο ΕΠΠ έχουν καταφέρει να κατοχυρώσουν περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες και να υλοποιήσουν άνω των 40 έργων έρευνας, ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε και με εκπροσώπους των εταιρειών του Πάρκου, ενημερώθηκε για τις επιτυχίες τους και δήλωσε πως η ΓΓΕΚ θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά το ΕΠΠ ώστε να παραμείνει πυλώνας καινοτομίας και επενδυτικής έλξης.
Ακολούθησαν επισκέψεις στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά", καθώς και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής.
Εκεί τον υποδέχτηκαν οι διευθυντές κ. Στύλιος και κ. Μπουργανός αντίστοιχα, παρουσιάζοντας τη σημαντική ερευνητική δραστηριότητα των φορέων.
Ο κ. Γαϊτάνης επισκέφτηκε επίσης το Κέντρο Ικανοτήτων Teaching Factory, που ειδικεύεται στην ψηφιακή μεταποίηση και τις τεχνολογίες Industry 4.0.
Όπως ανέφερε, η δημόσια επένδυση για το Κέντρο ξεπερνά τα 600.000 ευρώ, ενώ ο στόχος του είναι η γεφύρωση της ακαδημαϊκής έρευνας με τη βιομηχανική εφαρμογή.
Ξεχωριστή στιγμή της περιοδείας αποτέλεσε η επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου. Ο κ. Γαϊτάνης ενημερώθηκε για το εμβληματικό πείραμα που υλοποιείται σε συνεργασία με τη NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Η πρόσφατη επιτυχής οπτική ζεύξη με το διαστημόπλοιο «Ψυχή» σε απόσταση 265 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη αναδεικνύει το Κρυονέρι σε μείζονα διαστημικό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο κ. Γαϊτάνης υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας σε τέτοιου βεληνεκούς εγχειρήματα, καθώς ενισχύουν την εθνική τεχνολογική στρατηγική και δημιουργούν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους ερευνητές.
«Η επιτυχία του πειράματος ΨΥΧΗ δημιουργεί νέα πεδία συνεργασιών και ενισχύει το κύρος της Ελλάδας στη διεθνή επιστημονική σκηνή.
Η ΓΓΕΚ στηρίζει ενεργά το ΕΑΑ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για νέες υποδομές και εξοπλισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.