Τη σαφή θέση της κυβέρνησης ενάντια στον αντισημιτισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας το πρόσφατο περιστατικό στη Σύρο, όπου Ισραηλινοί τουρίστες δεν κατάφεραν να αποβιβαστούν λόγω αντιδράσεων στο λιμάνι.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1, ο κ. Μαρινάκης διατύπωσε με έμφαση πως «η χώρα μας δεν πρόκειται να ανεχθεί ρατσιστικές συμπεριφορές και θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκεύματος ή άλλων χαρακτηριστικών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το συμβάν ως «εξοργιστικό» και επεσήμανε πως παρόμοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα.
Παράλληλα, τόνισε το χρέος των αρμόδιων αρχών να αποτρέψουν την επανάληψή τους, σημειώνοντας πως πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά ο αντιρατσιστικός νόμος σε κάθε σχετική περίπτωση.
Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η δημοκρατική διαμαρτυρία είναι θεμιτή, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, αλλά κάνει τη διάκριση πως η διαμαρτυρία δεν πρέπει να μετατρέπεται σε εκδήλωση φασιστικών ή ρατσιστικών συμπεριφορών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκτροπή οποιασδήποτε δημοκρατικής έκφρασης σε πράξεις εναντίον πολιτών λόγω καταγωγής ή θρησκείας αποτελεί σαφή απειλή για το αίσθημα ασφάλειας και τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας.
Υπάρχει, όπως υπενθύμισε, σαφής νομοθετική πρόβλεψη στον αντιρατσιστικό νόμο για περιπτώσεις όπου κάποια ομάδα ή άτομο στοχοποιεί πολίτες με βάση ταυτότητας.
Παρά το γεγονός πως δεν αποδίδει αυθαίρετα ποινικές ευθύνες χωρίς απόφαση της Δικαιοσύνης, επισημαίνει ότι οι Αρχές οφείλουν να διασφαλίζουν την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών και τη διαφύλαξη της τάξης σε παρόμοια περιστατικά.
Στην τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε ευρύτερο μήνυμα, σημειώνοντας ότι η Ελληνική Δημοκρατία αποδέχεται τη διαμαρτυρία και τη διαδήλωση εντός των πλαισίων της νομιμότητας, αλλά προτάσσει την ασφάλεια όλων των πολιτών ως πρωταρχικό μέλημα.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως σε περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου, υπάρχουν τα απαραίτητα έννομα μέσα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, δίνοντας απόλυτη στήριξη στις Αρχές για την εφαρμογή του νόμου.
Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ με αφορμή το συμβάν, ο κ. Μαρινάκης διαβεβαίωσε ότι «δεν τίθεται ζήτημα στις διμερείς σχέσεις» αλλά επισήμανε τη σημασία της ορθής διάκρισης μεταξύ μιας δημοκρατικής διαμαρτυρίας και οποιασδήποτε πράξης στοχεύει έναν άνθρωπο λόγω ταυτότητας.
Τέτοιες ενέργειες αποτελούν, όπως υπογράμμισε, την άλλη όψη του φασισμού και δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην αυστηρή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, παρουσιάζοντας μηδενική ανοχή απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, με στόχο τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη διατήρηση του διεθνούς κύρους της χώρας σε περιόδους ιδιαίτερης γεωπολιτικής ευαισθησίας.