Με αφορμή την 51η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση, υπενθυμίζει τη διαχρονική αξία των δημοκρατικών αρχών σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονες γεωπολιτικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Όπως σχολιάζει ο ίδιος, οι σύγχρονες κοινωνίες καλούνται να ανταποκριθούν σε νέα υπαρξιακά διακυβεύματα και να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε φαινόμενα όπως η περιβαλλοντική κρίση και η αύξηση υβριδικών απειλών.
Η διαχείριση κρίσεων και οι προκλήσεις από τις πυρκαγιές
Η Ελλάδα βρέθηκε πρόσφατα αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα, οδηγώντας τον κρατικό μηχανισμό σε τιτάνιο αγώνα κατά των πυρκαγιών. Ο Πρωθυπουργός αναδεικνύει τη συμβολή της Πυροσβεστικής, των εθελοντών, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποτροπή δυσμενέστερων εξελίξεων, ενώ διαβεβαιώνει πως η Πολιτεία παραμένει ενεργά παρούσα στην αποκατάσταση των ζημιών και την υποστήριξη των πληγέντων.
Η έγκαιρη ενεργοποίηση του “112” και η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων χαρακτηρίζονται ως καθοριστικές για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.
Για τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πυρκαγιών, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει την ανάγκη ολοκληρωμένων λύσεων που περιλαμβάνουν ενίσχυση επιχειρησιακών μέσων και συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας.
Πρωτοβουλίες για βιώσιμη ανάπτυξη και περιβάλλον
Ξεχωριστή θέση στις πρόσφατες κυβερνητικές δράσεις έχουν οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, με αιχμή τη δημιουργία δύο Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, που εκτείνονται σε 27.500 τ.χλμ., καθιστώντας τα τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο και την τέταρτη μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια ζώνη της ΕΕ. Όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός, με την «οριοθέτησή τους με περιβαλλοντικά κριτήρια» και την απαγόρευση καταστροφικών μεθόδων αλιείας, όπως η μηχανότρατα, διασφαλίζεται η προστασία άνω του 35% των ελληνικών χωρικών υδάτων, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό στόχο για το 2030.
Εξίσου σημαντική είναι η νέα εθνική στρατηγική για τη διαχείριση της λειψυδρίας. Η κυβερνητική πρωτοβουλία, απαντώντας στις αυξημένες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, προβλέπει συντονισμένες παρεμβάσεις για την κάλυψη άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων υδρευτικών αναγκών, διασφαλίζοντας -όπως τονίζει ο κ. Μητσοτάκης- ότι το νερό «ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό».
Μετασχηματισμοί στις Ένοπλες Δυνάμεις και στον τραπεζικό τομέα
Η ανασκόπηση περιλαμβάνει εκτενή αναφορά στη δεύτερη φάση του φιλόδοξου σχεδίου “Ατζέντα 2030” για τις Ένοπλες Δυνάμεις, που φέρνει αλλαγές στη θητεία, αύξηση αποδοχών, αναδιάταξη στρατοπέδων, μείωση στρατιωτικών δικαστηρίων, καθώς και επεκτάσεις στεγαστικών προγραμμάτων για τα στελέχη.
Στον τραπεζικό τομέα, έμφαση δίνεται στον περιορισμό των τραπεζικών χρεώσεων προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με τη θέσπιση ανώτατης προμήθειας 1,50 ευρώ για συναλλαγές στα ΑΤΜ και μηδενισμό επιπλέον χρεώσεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την προστασία του καταναλωτή.
Προσβασιμότητα και ένταξη στην εκπαίδευση – ενίσχυση της υγείας
Ο Πρωθυπουργός εστιάζει και σε νέες μεταρρυθμίσεις για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία με ψηφιακές πλατφόρμες χρηματοδότησης παρεμβάσεων έως και 14.500 ευρώ, καθώς και στη θεσμοθέτηση 3.448 νέων Τμημάτων Ένταξης στην εκπαίδευση, στοχεύοντας στην ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
Παράλληλα, αναδεικνύει σημαντικά βήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως η επέκταση του ηλεκτρονικού συστήματος ιχνηλάτησης ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και η κεντρική διαχείριση του αίματος για την πληρέστερη κάλυψη αναγκών μεταγγίσεων στην Αττική – ένα μοντέλο που σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.
Τουριστική και οδική ανάπτυξη
Το πρόγραμμα “Thessaly-Evros Pass” συνεχίζεται και φέτος για να στηρίξει τουριστικά την πληγείσα Θεσσαλία και τον Έβρο μέσω voucher που καλύπτουν διαμονή και τοπικές υπηρεσίες. Σημαντικές παρεμβάσεις δρομολογούνται και για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη, με έργα βελτίωσης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), καθώς και τοπικών γεφυρών, στοχεύοντας στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Αθλητικές επιτυχίες και πολιτισμοί πρωτοβουλίες
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην παραχώρηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για 49 έτη, στηρίζοντας τον ελληνικό αθλητισμό, με μέριμνα για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του σταδίου. Παράλληλα, για πρώτη φορά, η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά αποκτά νομική προσωπικότητα στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται από σχετικό νομοσχέδιο, επιτυγχάνοντας έναν στόχο αιώνων.
Η εβδομάδα κλείνει με τις διεθνείς διακρίσεις των Εθνικών ομάδων πόλο, που αναδεικνύουν - όπως σημειώνει ο Πρωθυπουργός - την επίμονη, συλλογική και στοχευμένη προσπάθεια που διακρίνει την Ελλάδα ακόμα και στις πιο απαιτητικές συγκυρίες.