Η άμυνα και η ασφάλεια της Ελλάδας παραμένουν κορυφαία εθνική προτεραιότητα, με τη κυβέρνηση να συνεχίζει σταθερά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σχέδιο για την άμυνα υποστηρίζεται από σοβαρότητα, στρατηγική υπευθυνότητα και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής, που εξασφαλίζει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Ο χώρος αυτός θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών.
Σημαντική πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία
Όπως γνωστοποίησε, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ReARM Europe, η Ελλάδα καταθέτει αύριο επίσημα πρόταση ένταξης στο νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό SAFE της ΕΕ, διεκδικώντας χαμηλότοκα δάνεια τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας και στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
«Η πατρίδα μας, στο πλαίσιο του προγράμματος ReARM Europe, θα συμμετάσχει στον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό SAFE της ΕΕ. Αύριο καταθέτουμε επισήμως την πρότασή μας για ένταξη στον μηχανισμό SAFE, διεκδικώντας χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ένταξη της χώρας στον SAFE ενισχύει περαιτέρω τον υφιστάμενο σχεδιασμό του Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ). Το πρόγραμμα, που ήταν διαμορφωμένο στα 28,8 δισ. ευρώ, αυξάνεται πλέον στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2036. Η διεύρυνση αυτή όχι μόνο αυξάνει την παραγωγική δυναμικότητα της αμυντικής και τεχνολογικής βιομηχανίας, αλλά δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη εγχώρια αξία, ενισχύοντας την εθνική αυτονομία.
Στόχος: Στρατηγική αυτονομία και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός επισήμανε επιπλέον την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αμυντικής και πολιτικής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η προσπάθεια αποτελεί μόνο την αρχή. Διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση πως η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερο φιλόδοξο βηματισμό και να δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για στρατηγικά έργα, όπως η ενιαία ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, που θα διασφαλίσει τα συλλογικά συμφέροντα των κρατών-μελών.
Η επένδυση στην εθνική άμυνα ταυτίζεται με την επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας, όπως και στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας στρατηγικά αυτόνομης και γεωπολιτικά ώριμης Ευρώπης.