ΓΔ: 1950.12 -0.94% Τζίρος: 158.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λίνα Μενδώνη ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ

Το Τατόι γίνεται κέντρο πολιτισμού και φύσης έως το 2026

Τα έργα αποκατάστασης στο κτήμα Τατοΐου επιταχύνονται με στόχο την ολοκλήρωση των μουσειακών υποδομών ως το 2026, μετατρέποντάς το σε εμβληματικό κέντρο πολιτισμού και αναψυχής.

Επιταχύνονται τα έργα αποκατάστασης στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των κύριων μουσειακών υποδομών έως το 2026, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

 Κατά τη διάρκεια πρόσφατης αυτοψίας στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος, η Υπουργός επισήμανε τον συστηματικό έλεγχο και την έντονη παρακολούθηση που εφαρμόζει το Υπουργείο Πολιτισμού στην πρόοδο των εργασιών.

Το σύνολο των παρεμβάσεων περιλαμβάνει, εκτός από την αποκατάσταση των κτιρίων-μνημείων και τη μετατροπή τους σε Μουσεία, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, τη δημιουργία νέων μουσειακών εκθέσεων και την κατασκευή συμπληρωματικών υποδομών που θα διασφαλίσουν τη λειτουργικότητα του κτήματος.

 Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται, επίσης, στην καταγραφή, την τεκμηρίωση και τη συντήρηση των κινητών μνημείων και των αντικειμένων που ανήκαν στην παλαιά βασιλική οικογένεια.

 Ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενος από συνδυαστικούς πόρους: το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα Ευρωπαϊκά Επιχειρησιακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική», το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και ιδιωτικές χορηγίες.

Η κα Μενδώνη υπογράμμισε πως η προστασία και ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος αποτελεί ένα εθνικής σημασίας έργο, το οποίο μετασχηματίζει το Τατόι σε πρωτοποριακό προορισμό πολιτισμού, αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η αποκατάσταση και η παράδοση στο κοινό του ιστορικού αυτού χώρου μετατρέπει το κτήμα σε ένα ζωντανό σημείο αναφοράς που συνδέει την ιστορική μνήμη με τη δημόσια χρήση».

 Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πολυπλοκότητα, το εύρος και την καινοτομία της παρέμβασης, καθώς και στη συστηματική επιστημονική μεθοδολογία που ακολουθείται.

Το έργο τέθηκε εξαρχής σε κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα, όπως υπογράμμισε η Υπουργός, ήδη από τις Προγραμματικές Δηλώσεις του 2019.

 Για την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας συνέβαλε καθοριστικά το Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, όπως και η ΑΜΚΕ «Αιγέας» των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου που υποστήριξε τις πρώτες βασικές υποδομές εργοταξίου. 

Οι επίμονες και σταθερές ιδιωτικές χορηγίες, όπως επισήμανε η κα Μενδώνη, αποδείχθηκαν κρίσιμες για το σημερινό επίπεδο προόδου.

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στη συντήρηση και αποκατάσταση του Ανακτόρου, όπου προχωρούν οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, ενώ η αποκατάσταση του υπογείου και της σοφίτας ολοκληρώνεται, με επόμενο στάδιο τις παρεμβάσεις στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο. 

Οι σχετικές μελέτες για τη μουσειολογική και μουσειογραφική δομή έχουν περατωθεί και η εφαρμογή τους αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Στους υπόλοιπους χώρους, ιδιαίτερα στους Κήπους του Ανακτόρου, έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες υποδομές και οι εργασίες φύτευσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, στον Στάβλο του Γεωργίου Α’, όπου θα δημιουργηθεί το Μουσείο των Βασιλικών Αμαξών, ολοκληρώθηκε η χρονοβόρα ανακατασκευή της στέγης και έχει συντηρηθεί το σύνολο του εκθεσιακού υλικού, μεταξύ αυτών και οι βασιλικές άμαξες.

 Το Νέο Βουστάσιο, του οποίου η αποκατάσταση προχωρά με επιταχυνόμενο ρυθμό, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου τριμήνου, φιλοξενώντας δύο θεματικά μουσεία: ένα για τα ιστορικά οχήματα και ένα για την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος, με τον αντίστοιχο εξοπλισμό να έχει ήδη συντηρηθεί πλήρως.

Επιπλέον, προωθούνται εργασίες στους κοινόχρηστους και υποστηρικτικούς χώρους με εννέα κτίρια (όπως η Οικία Στουρμ και το συγκρότημα στάθμευσης) να διαμορφώνονται για πολιτιστικές και λειτουργικές ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Προβλέπονται, επίσης, εγκαταστάσεις για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, ισχυροποιώντας τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των βασικών υποδομών του κτήματος, μεταξύ των οποίων τα δίκτυα πυρόσβεσης, ύδρευσης και αποχέτευσης. 

Σημαντική είναι η συμβολή του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη στη διαχείριση και ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας, μέσω ολοκληρωμένων έργων καθαρισμού και αποψίλωσης της βλάστησης.

Στην πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού στο Τατόι, τη συνόδευσαν κορυφαία στελέχη των σχετικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, διαπιστώνοντας την θετική πορεία του έργου, αλλά και την ανάγκη επίσπευσης της προόδου σε συγκεκριμένα τμήματα. 

Όπως ανέφερε η κα Μενδώνη: «Το Τατόι είναι ένα έργο-παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Δεν αποκαθιστούμε απλώς μνημεία. Επανασυστήνουμε έναν ιστορικό τόπο προσφέροντας ένα πρότυπο χώρο πολιτισμού, περιβάλλοντος και αναψυχής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ