ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Pixabay

Νέο στρατηγικό σχέδιο του ΤΕΕ για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Απαραίτητο να εξαντληθούν οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για την διεπιστημονική αποτύπωση της γνώσης ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας.

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου στρατηγικού σχεδίου και ενός νέου οράματος για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με διεπιστημονικότητα, διεθνείς συνεργασίες αλλά και τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, τόνισε η καθηγήτρια Μοροπούλου Αντωνία (Τώνια), Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Επιστημονικά Υπεύθυνη της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜ. 

Όπως είπε, καθίσταται απαραίτητο να εξαντληθούν οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για την διεπιστημονική αποτύπωση της γνώσης, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα νέο οικοσύστημα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, όπως μηχανικοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, κλπ, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην “νέα εποχή Τραμπ” σε τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Μάλιστα, απηύθυνε πρόσκληση προς τους ακαδημαϊκούς, προκειμένου να συνεργαστούν με όχημα το έργο “Το Εύλογον” προκειμένου να προωθηθεί η ιδέα.

Ανοίγοντας και συντονίζοντας τη συζήτηση του όγδοου πάνελ του συνεδρίου, σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση στην ΕΕ και τις εφαρμογές της για την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Di Giulio Roberto, University of Ferrara, Department of Architecture, Inception spin-off – 4CH, ανέλυσε την αξία των Κέντρων Ικανοτήτων, για τη διατήρηση και τη διάχυση της γνώσης για την καθιέρωση κοινών προτύπων. Αναφέρθηκε στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται αλλά και στις συνεργασίες που απαιτούνται για την αξιοποίησή τους.

Ο κ. Fulgencio Sanmartin, Policy Officer of Interactive Technologies, Digital for Culture and Education DG CNECT G2 – Project Officer of the project "3D-4CH_ Online Competence Centre in 3D for Cultural Heritage", ανέλυσε περαιτέρω τη σημασία και τη λειτουργία των Κέντρων Ικανοτήτων για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς επίσης και για τη διεπιστημονικότητα που απαιτείται για την προώθηση των καινοτόμων μεθόδων και εφαρμογών, αφού έχουν εφαρμογές και σε πλήθος άλλων πεδίων.

Απ΄ την πλευρά της η κα Charles Valentine, Europeana Foundation, Data Services Director, ανέλυσε τον τρόπο που γίνεται η μετάβαση από τις πολιτικές στις δράσεις. Η βασικός ρόλος του Data Space είναι ο εκδημοκρατισμός της πρόσβασης σε πληροφορίες στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η παροχή της δυνατότητας να αξιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες από τους πολίτες. Το να δουλέψουμε προκειμένου να διαμορφώσουμε το πλαίσιο εφαρμογής, την αδειοδότηση και άλλες βασικές παραμέτρους είναι πολύ σημαντικό, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών.

Με τη σειρά του ο κ. Taccetti Francesco, INFN, Project Coordinator of the project 4CH (H2020 programme, project n.101004468) ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να ψηφιοποιηθεί μέσω του Data Space ή του Cloud, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η εν λόγω ψηφιοποίηση είναι απόλυτα εφικτή, προσφέροντας παράλληλα σημαντικές δυνατότητας εκπαίδευσης.

Τον στρατηγικό ρόλο του Data Space με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τεχνολογικής καινοτομίας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ανέλυσε ο κ. Medici Marco, University of Ferrara, Department of Architecture, Inception spin-off - Project Coordinator of the project 3D-4CH (DIGITAL programme, project n.101195149). Όπως τόνισε, ζητούμενο είναι να γίνουν αντιληπτά τα νέα δεδομένα που αφορούν την ΑΙ και της επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς και τον ρόλο τους, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Rendina Marco, European Fashion Heritage Association, Managing Director αναφέρθηκε στον στρατηγικό ρόλο που επιτελούν τα Κέντρα Δεξιοτήτων στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ψηφιακής μετάβασης και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι συνεργασίες μπορούν να διαμορφώσουν μία αίσθηση κοινότητας ανταλλαγής γνώσεων και τεχνολογικών εφαρμογών τόνισε ο ομιλητής , ενώ αναφέρθηκε επίσης στις χρηματοδοτήσεις,

Ο κ. Münster Sander, Friedrich Schiller Universität Jena, Time Machine Organisation, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε, ανέλυσε τις δράσεις του οργανισμού, καθώς και τη συνεισφορά του σε διάφορα πεδία, μεταξύ των οποίων και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τη χρήση 3D τεχνολογιών, αλλά και την αύξηση της ευαισθητοποίησης στην κοινωνία των πολιτών σε διεθνές, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Η κα Σιούντρη Κωνσταντίνα, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων,εκπροσωπώντας και την Δρ. Ανδρουλιδάκη Μαρία –γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, , αναφέρθηκε στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και των κοινωνικών κρίσεων, οι οποίες επιβαρύνουν την πολιτιστική κληρονομιά, η διατήρηση της οποίας καθίσταται αναγκαιότητα, όπως είπε,. Ανέφερε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις σε αυτή τη διαδικασία, ενώ επεσήμανε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα Κέντρα Ικανοτήτων ως καταλύτες τεχνολογικής και πολιτιστικής εξέλιξης. 

Στο πλαίσιο των εργασιών της 2ης ημέρας του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου TMM_CH (Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage), οι συμμετέχοντες επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων από όλο τον κόσμο προκύπτει ότι εξετάζουν την αναγκαιότητα για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο και ενός νέου οράματος για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που ενσωματώνει τη διεπιστημονικότητα, τις διεθνείς συνεργασίες και τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Τεχνητή Νοημοσύνη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόταση για τη δημιουργία μιας «Διακήρυξης της Αθήνας», η οποία προτείνει τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσα από χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Το 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM_CH (Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage), που ξεκίνησε τη Δευτέρα, συνεχίζεται με σημαντικές ομιλίες και παρουσιάσεις υψηλού επιπέδου που εμβαθύνουν στη θεματική της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει, μέσα από τη ψηφιοποίηση και υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης. 

Το συνέδριο, που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 9 Απριλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εξωτερικών. Στο συνέδριο προεδρεύει και συντονίζει η Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας και Επικεφαλής Επιστημονική Υπεύθυνη της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πολιτιστική Παράδοση και ΑΙ

Με ένα κρίσιμο, επίκαιρο και σύγχρονο θέμα με τίτλο: “Η πολιτιστική παράδοση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης” άνοιξε η αυλαία της δεύτερης μέρας στο 4ο Διεθνές Συνέδριο MM-CH (Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage) για την Αντιμετώπιση Παγκόσμιων Προκλήσεων που διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Τεχνολογία vs Ψυχή” ήταν το θέμα της περιεκτικής παρουσίασης του κ. Μενύχτας Ανδρέας, εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς – Dr Research Engineer, BioAssist S.A, Chief Technology Office - PA Research Program RESPECT κάνοντας λόγο για την ανάγκη μίας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στον χώρο της ΑΙ.

Στις προκλήσεις για την καλύτερη αποτύπωση των πολιτιστικών αγαθών μέσα από το πρόγραμμα “Το Εύλογον” και αφορούν κυρίως στις μη ψηφιακές πληροφορίες, που είναι αναγκαίο να αποτυπωθούν για την ολοκληρωμένη παρουσίαση των έργων προστασίας και αποκατάστασης, αναφέρθηκε ο κ. Λαμπρόπουλος Κυριάκος, Επίκουρος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σχολή Χημικών Μηχανικών- Program The Evlogon - PA Research Program RESPECT.

Ενώ από την πλευρά της η κα Αναγνωστάκη Λιάνα, Χημικός Μηχανικός, – Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημοσίων, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων– Program The Evlogon, επικεντρώθηκε στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που προβλέπονται όσον αφορά τη χρήση BIM καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει η εν λόγω τεχνολογία για τις κατασκευές αλλά και το μέλλον των χρήσεών της.

Eκ μέρους του κ. Τσονάκα Νικόλαου, , Flir & Faro Brand Manager, JGC GEOINFORMATION SYSTEMS S.A., ο στενός συνεργάτης του κ. Ιωάννης Κάλφας, Geospatial + BCFS Brand Manager, ανέλυσε τη χρήση των Data αλλά και τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας για την αποτύπωση των έργων.

Ο κ. Καρυδάκης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, αναφέρθηκε στις ψηφιακές εργασίες αλλά και στη χρήση των αντίστοιχων καινοτόμων τεχνολογιών για την ολοκλήρωσή τους όσον αφορά την ψηφιακή ενίσχυση και υποστήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Δουλάμης Αναστάσιος, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής – Υπεύθυνο Τεχνολογίας του δικτύου και προγράμματος «ΕΥΛΟΓΟΝ», και εκπρόσωπου του προγράμματος «RESPECT», ο οποίος παρουσίασε μία ολιστική προσέγγιση για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των τεχνολογιών που τίθενται στην υπηρεσία της, αλλά και οι καινοτόμες και δυναμικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για το πρόγραμμα “Το Εύλογον”.

Η κα Σγουροπούλου Κλειώ, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών – Εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, εστίασε στις καινοτομίες που εισάγει η ΑΙ στην πολιτιστική κληρονομιά και επικεντρώθηκε στο project του υπερυπολογιστή “Δαίδαλος”, το οποίο αλλάζει το περιβάλλον της έρευνας και της καινοτομίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ΑΙ, και των νέων τεχνολογιών αλλά και των ηθικών διλημμάτων.

O καθηγητής Τοκμακίδης Κωνσταντίνος, Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, στην παρέμβασή του, έκανε μία αναδρομή στη διαχείριση των Data από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι σήμερα, σημειώνοντας την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί, με αιχμή του δόρατος το project του supercomputer “Δαίδαλος”, επισημαίνοντας, μάλιστα, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που αυτό θα προσφέρει.

Τέλος, ο καθηγητής Φούντος Ιωάννης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, ανέλυσε την πολυπλοκότητα αλλά και τις προκλήσεις για την εφαρμογή των τεχνολογιών ΑΙ για την διαχείριση και ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς, εστιάζοντας στις διαδραστικές εμπειρίες που μπορούν να προσφέρουν αυτές προς τους πολίτες. Επεσήμανε δε, ηθικές διαστάσεις, που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο και την ιδιοκτησία τέτοιου είδους συνεργασιών, δίνοντας και αντίστοιχα παραδείγματα από το έργο της ομάδας του στο πανεπιστήμιο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ