Με στόχο να τοποθετήσει την Ελλάδα στο επίκεντρο της παγκόσμιας καινοτομίας, το International Nanotechnology Hub Thessaloniki (INTH) αναδεικνύεται σε διεθνές σημείο αναφοράς για τη νανοτεχνολογία και την υψηλή τεχνολογία.
Με προοπτική επενδύσεων που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, το INTH αποτελεί ένα καινοτόμο οικοσύστημα που συνδυάζει επιστημονική έρευνα, εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε κόμβο τεχνολογικής ανάπτυξης.
Η δυναμική του INTH παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2025, το οποίο διεξάγεται 5–12 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, προσελκύοντας 500 επιστήμονες από 65 χώρες και περισσότερους από 150 ομιλητές.
Ο ιδρυτής του INTH, ομότιμος καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει ήδη ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα δίκτυα τεχνολογικής καινοτομίας, το οποίο ενισχύεται περαιτέρω με τις πρωτοβουλίες του INTH.
Μεταξύ των φορέων που συμμετέχουν στον κόμβο περιλαμβάνονται σημαντικές εταιρείες, όπως η Organic Electronic Technologies (OET), η οποία ηγείται παγκοσμίως στην ανάπτυξη και παραγωγή οργανικών φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς.
Η OET συντονίζει την κατασκευή ενός πρωτοποριακού giga-factory στους Ταγαράδες Θέρμης, του πρώτου εργοστασίου στον κόσμο που θα παράγει μαζικά OPV, με προγραμματισμένη παραγωγική δυνατότητα 250.000 τ.μ. ετησίως έως το 2026.
Επίσης, η BL Nanobiomed αναπτύσσει καινοτόμους βιοαισθητήρες για την πρόληψη εμφραγμάτων, ενώ η VK Nano αξιοποιεί τη νανοτεχνολογία για καλλυντικά υψηλής τεχνολογίας, τα οποία έχουν ήδη κατακτήσει σημαντικές διεθνείς αγορές.
Το Κέντρο Αριστείας COPE NANO, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, εστιάζει στη νανοτεχνολογία, τα αγροβολταϊκά και τα οργανικά ηλεκτρονικά, ενώ ο σύνδεσμος επιχειρήσεων HOPE-A προωθεί την εξωστρέφεια των ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών.
Στο συνέδριο συμμετέχουν κορυφαίοι διεθνείς επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Donal Bradley (Neom University, Σ. Αραβία) και ο Yury Gogotsi (Drexel University, ΗΠΑ), με παρουσιάσεις για τα οργανικά φωτεινά υλικά και τα επαναστατικά διδιάστατα νανοϋλικά MXenes, αντίστοιχα.
Το INTH προωθεί ενεργά τη δημιουργία διεθνών συνεργασιών, προσφέροντας έδαφος για εμπορικές συμφωνίες και νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
Σύμφωνα με τον CIO της OET, Εμμανούηλ Μαργαρίτη, το όραμα του κόμβου είναι να μετατρέψει την Ελλάδα από εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων σε εξαγωγέα τεχνολογίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναχαίτιση της «διαρροής εγκεφάλων» και στην επιστροφή επιστημόνων υψηλής κατάρτισης.
Ήδη παρατηρείται μια θετική αναστροφή της τάσης, με νέους επιστήμονες να επιστρέφουν από το εξωτερικό, αξιοποιώντας την εμπειρία τους σε ελληνικά ερευνητικά και παραγωγικά περιβάλλοντα.
Η Κίνα, σήμερα, κυριαρχεί σχεδόν απόλυτα στην παγκόσμια αγορά των φωτοβολταϊκών και την ανακύκλωσή τους. Ο Στ. Λογοθετίδης επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή οργανικών φωτοβολταϊκών, πριν χαθεί η ευκαιρία να καλυφθούν κρίσιμες αγορές και εφαρμογές που τα συμβατικά πάνελ δεν εξυπηρετούν, όπως αστικά σκίαστρα, πρόσοψη κτιρίων και καλλιέργειες agrivoltaics.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ενισχύοντας περαιτέρω τη διασύνδεση του οικοσυστήματος INTH με φορείς καινοτομίας και επενδυτές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.