ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αστεροειδής κοντά στη Γη
Φωτο: ΑΠΕ

Ηράκλειο: Το όνομα "200+" έλαβε το τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα

Η απόκτηση του νέου τηλεσκοπίου με την ονομασία «200+» κατέστη εφικτή χάρη σε χορηγία ύψους 410.000 ευρώ από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Το νέο υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο με την ονομασία «200+» εγκαινιάστηκε επισήμως στο διεθνώς αναγνωρισμένο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, σε μια συμβολική τελετή που έλαβε χώρα στις 23 Ιουλίου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με επίτιμη προσκεκλημένη την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Σημαντικό ερευνητικό άλμα για την Κρήτη

Η απόκτηση του νέου τηλεσκοπίου κατέστη εφικτή χάρη σε χορηγία ύψους 410.000 ευρώ από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Η επένδυση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει νέες δυνατότητες στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, ενισχύοντας το δυναμικό της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας συνολικά στον τομέα της αστρονομίας.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλης Χαρμανδάρης, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για την κοινωνία. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Κοντάκης, περιέγραψε το έργο ως σύμβολο εθνικής στήριξης προς την έρευνα και την καινοτομία, ενώ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για τη καθοριστική της συμβολή.

Συνεργασία και επένδυση στη γνώση

Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο άλμα προς το μέλλον από τις δυνατότητες που δίνει στην Κρήτη το νέο τηλεσκόπιο. Γι' αυτό η Επιτροπή 'Ελλάδα 2021' στήριξε την αγορά του. Και επειδή το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα είναι η ζωντανή απόδειξη των σπουδαίων καρπών που μας δίνει η συνεργασία όλων των φορέων και της κοινωνίας».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, χαρακτήρισε το τηλεσκόπιο «200+» ως «επένδυση στη γνώση και την καινοτομία, που έγινε πράξη, χάρη στη στήριξη της Επιτροπής 'Ελλάδα 2021' και της προέδρου Γιάννας Αγγελοπούλου, με τη συμβολή του ΙΤΕ, του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας». Επιπλέον, υπογράμμισε την εξαγγελία του υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό τριών ελληνικών αστεροσκοπείων, συμπεριλαμβανομένου του Σκίνακα, μέσω του προγράμματος GreekObs2OGS, με συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει τη μετατροπή τους σε Οπτικούς Επίγειους Σταθμούς για ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες βασισμένες σε τεχνολογία λέιζερ.

Ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε πως η προσφορά της Επιτροπής αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στο νησί. Παράλληλα, ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, εξήρε τη διορατικότητα των Ανωγείων στη διάθεση της έκτασης για το Αστεροσκοπείο και ευχαρίστησε για τη στήριξη στην προμήθεια του νέου τηλεσκοπίου, επισημαίνοντας τη δημιουργία του Νέου Αστεροσχολείου στον Σκίνακα.

Η διευθύντρια του Αστεροσκοπείου, Βάσω Παυλίδου, δήλωσε ότι το νέο τηλεσκόπιο συνιστά την υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών, αναγνωρίζοντάς το ως τη πιο παραγωγική αστρονομική ερευνητική υποδομή της χώρας αυτή τη στιγμή.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνος Καράντζαλος, οι αντιπεριφερειάρχες Μιχαήλ Βάμβουκας και Γεώργιος Ματαλλιωτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γεώργιος Μαρινάκης, ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Μάρτων Σίμιτσεκ, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοριακή βιολογία εργαστήριο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην Ελλάδα το πρώτο εργαστήριο κρυοηλεκτρονικής μικροσκοπίας στη ΝΑ Ευρώπη

Η κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία αποκτά το πρώτο εξειδικευμένο εργαστήριο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Έλληνα καθηγητή Παναγιώτη Καστρίτη.