ΓΔ: 1705.61 0.00% Τζίρος: 136.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Hellas Gold

Παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα: Τι σχεδιάζει τώρα η Ελληνικός Χρυσός

Δύο προτάσεις για παραγωγή χρυσού έχει καταθέσει σε ειδική επιτροπή η Ελληνικός Χρυσός, ενώ νέα δυναμική αποκτά το ενδιαφέρον για επένδυση σε μεταλλείο χρυσού στον Λόφο του Περάματος.

Να αρχίσει την παραγωγή χρυσού ως τελικό προϊόν στην Ελλάδα επιδιώκει η Ελληνικός Χρυσός, με νέες προτάσεις που έχει υποβάλει στο ΥΠΕΝ, ενώ νέα δυναμική αποκτά το ενδιαφέρον της για επένδυση σε μεταλλείο χρυσού της Θράκης.

Στα επόμενα βήματα που θα κάνει η Ελληνικός Χρυσός αναφέρθηκε ο πρόεδρος Χρήστος Μπαλάσκας στο περιθώριο χθεσινής εκδήλωσης του IOBE για την παρουσίαση του κοινωνικο-οικονομικού αποτυπώματος της επένδυσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι αξιολογούνται από επιτροπή μεταλλουργίας που συστάθηκε από το ΥΠΕΝ οι δύο προτάσεις που έχει ετοιμάσει η εταιρεία σχετικά με την επέκταση της στη μεταλλουργία.

Πρόκειται για 12μελή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν καθηγητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία  επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Δημοσίου.

Πηγές διευκρινίζουν στο Business Daily ότι στις προτάσεις της Ελληνικός Χρυσός δεν συμπεριλαμβάνεται η μέθοδος flash smelting (ακαριαία τήξη), την οποία πρότεινε αρχικά η εταιρεία, αλλά δεν κατέστη δυνατό να την υλοποιήσει.

«Η επιτροπή μεταλλουργίας θα υποβάλει τη δική της απόφαση, η οποία θα αξιολογηθεί αν είναι και οικονομικά βιώσιμη μέχρι το τέλος της χρονιάς», υπογραμμίζει ο κ. Μπαλάσκας.

Η καθετοποίηση των αντίστοιχων μονάδων είναι κάτι που παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Φινλανδία και η Γερμανία.

Νέα επένδυση 

Παράλληλα, η Ελληνικός Χρυσός, που ανήκει στη καναδική Eldorado Gold, αναζητά νέες ευκαιρίες επένδυσης καθώς η τιμή του χρυσού έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2025, ξεπερνώντας και τα 3.000 δολ./ουγγιά.

Το ενδιαφέρον της εταιρείας για το μεταλλείο χρυσού που βρίσκεται στον Λόφο του Περάματος (Νομού Έβρου) φαίνεται να  αναθερμαίνεται.

Ο πρόεδρος της εταιρείας ανέφερε ότι «έχουμε αρχίσει να ενημερώνουμε τους βασικούς φορείς σχετικά με το ενδεχόμενο της επένδυσης ενώ έχουμε μια μελέτη περιβαλλοντικών περιπτώσεων, την οποία επικαιροποιούμε»

«Και έχουμε συνδεθεί με αρκετούς φορείς που έχουν κάθε συμφέρον να δουν αν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι αυτές που λέμε. Υπάρχουν κάποιες παλαιότερες γεωτρήσεις, τα δείγματα των οποίων πιστοποιούν ότι υπάρχει το μετάλλευμα» σημείωσε ο κ. Μπαλασκάς.

Η Θράκη είναι από τις πιο δύσκολες περιοχές οικονομικά όπου υπάρχουν ελάχιστες επενδύσεις, και μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές ακόμα και ο αγροτικός τομέας έχει πάθει πολύ μεγάλη ζημιά, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, που τόνισε ότι «οι  επενδύσεις σαν και τη δική μας, θα δώσουν νέα πνοή στη περιοχή»

Συνεισφορά 340 εκατ. ετησίως

Παρά το γεγονός ότι βελτιώνονται οι τρόποι εξόρυξης με τις νέες τεχνολογίες και αυξάνονται τα χρήματα που επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες,  η απόκτηση της κοινωνικής άδειας ανήκει ακόμα στις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνικός Χρυσός.

Στη μελέτη που ετοίμασε ο ΙΟΒΕ επισημαίνεται ότι η επένδυση της Χαλκιδικής θα συνεισφέρει (κατά μέσο όρο την περίοδο 2024 – 2044) 340 εκατ. ευρώ  ετησίως στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ ετησίως αφορούν ειδικά τον Δήμο Αριστοτέλη.

Σε ευρύτερο επίπεδο, η συνεισφορά της επένδυσης στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 550 εκατ ευρώ ετησίως.

«Η απόκτηση της κοινωνικής άδειας και το αδειοτικό πλαίσιο που είναι συνδεδεμένο είναι πάντοτε τα μεγαλύτερα μας θέματα. Θα θέλαμε να δούμε τη απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών χωρίς εκπτώσεις στο κομμάτι το περιβαλλοντικό», εξήγησε ο ίδιος.

Η εποχή της αθωότητας

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσίασε η μελέτη του ΙΟΒΕ είναι και η συμβολή του μεταλλευτικού κλάδου στην εθνική οικονομία που υπολογίζεται σε 2,9 δισεκ ευρώ. σε όρους ΑΕΠ (1,4% του συνόλου της χώρας για το 2022).

Στην εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μίλησε για την αυξανόμενη σημασία του κλάδου σε μια παγκόσμια οικονομία όπου αυξάνεται η αβεβαιότητα και τον ρόλο των γεωπολιτικών παραγόντων.

«Τελειώνει η εποχή της αθωότητας για οικονομίες σαν και τη δικιά μας, η οποία ξεκίνησε περίπου την εποχή του '80 και έκτοτε τα πράγματα πήγαιναν θετικά μέσα από μια παγκοσμιοποίηση, μέσα από ευρωπαϊκές ενοποιήσεις και μέσα από την τεχνολογία. Και ακόμη αν δεν τα έκανες όλα καλά στη χώρα σου, κάτι σε διόρθωνε. Σε πήγαινε το κύμα, αλλά αυτό το κύμα για πολλούς λόγους έχει σταματήσει», ανέφερε ο κ. Βέττας. 

«Μια χώρα δεν θα έχει φωτεινό μέλλον αν η οικονομία της δεν κατευθύνεται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση η οποία πρέπει να έχει το πρώτον χαρακτηριστικό ότι πρέπει να εξάγεις προϊόντα που έχουν διεθνώς αξία. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη αίσθηση ασφάλειας στρατηγικής αυτονομίας. Και το τρίτο να είσαι σε περιοχές όπου η τεχνολογία σταδιακά κάνει τα πράγματα καλύτερα. Και μια επένδυση σαν και αυτή για την οποία μιλάμε τώρα, και ευρύτερα αυτός ο κλάδος, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά», καταλήγει ο γενικός διευθυντής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

iobe-ellinikos-xrysos-archive
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μελέτη ΙΟΒΕ: Ισχυρά τα οφέλη της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός για το ΑΕΠ

Τα ευρήματα της μελέτης αποτυπώνουν ένα εκτεταμένο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα της επένδυσης, με πολλαπλές και μακροπρόθεσμες θετικές επιδράσεις τόσο για τη χώρα συνολικά, όσο και για την τοπική κοινωνία.