ΓΔ: 1697.11 -0.34% Τζίρος: 469.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Μπαταρίες, ΑΠΕ
Φωτο: Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΣΑΗΕ)

ΑΠΕ: Ανεβαίνει ο πήχης στις μπαταρίες, η αγορά φοβάται τις υπερβολές

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν δύο σημαντικά βήματα (από ΥΠΕΝ και ΡΑΑΕΥ) στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Παραγωγοί μιλούν για ρίσκο που μπορεί να καταστήσει τις επενδύσεις ακόμη και μη βιώσιμες.

Η αγορά της αποθήκευσης ενέργειας αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά στη χώρα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν δύο σημαντικά βήματα που θα εντάξουν τις μπαταρίες στο σύστημα της πράσινης ενέργειας.

Όμως, την ίδια στιγμή, επενδυτές και παραγωγοί μιλούν για ρίσκο στις επενδύσεις των μπαταριών που μπορεί να τις καταστήσει ακόμη και μη βιώσιμες.

Σήμερα πιθανόν να δημοσιευθεί η πρόσκληση του υπουργείου Ενέργειας για επενδύσεις σε standalone μπαταρίες με διαδικασίες fast track προσελκύοντας επενδύσεις της τάξεως των 2 δις ευρώ.

Επίσης, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τρίτου διαγωνισμού αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 200 MW. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περνούν έργα από μεγάλους παίκτες όπως η Helleniq Renewables και η Ηλιοθέμα Ενεργειακή (EDF).

Πρόκειται για εξελίξεις που παρακολουθεί στενά η αγορά. Με τις μπαταρίες μόνο μπορούν οι ΑΠΕ να εισέλθουν σε νέα φάση ωρίμανσης απαραίτητη για την πράσινη μετάβαση.

Η αποθήκευση ενέργειας όχι μόνο θα εξισορροπεί το σύστημα αλλά θα συμβάλλει και στη μείωση των περικοπών ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελούν μεγάλη απειλή στους παραγωγούς ενέργειας.

Σε workshop της ΕΛΕΤΑΕΝ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις σχετικά με τους όρους σύνδεσης των νέων ΑΠΕ, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια μέχρι να έχουμε την αποθήκευση ενέργειας, την ευελιξία για την παροχή όρων σύνδεσης».

Νέα κάλεσμα για επενδύσεις

Ως αποτέλεσμα, το ΥΠΕΝ τρέχει τις διαδικασίες ώστε να τοποθετηθούν οι μπαταρίες σε όλη την χώρα εν μέσω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, στην πρόσκληση που ετοιμάζεται τώρα αυξάνεται η δημοπρατούμενη ισχύς των μπαταριών στα 4,6 GW έναντι 3,5 GW του σχεδίου που είχε βγει τον Φεβρουάριο σε διαβούλευση.

Ο χρόνος μέσα στον οποίο θα ολοκληρωθεί η επένδυση έχει επίσης μεγάλη σημασία καθώς το υπουργείο δεν θέλει νέες καθυστερήσεις. Στην πρόσκληση τα έργα που θα ενταχθούν στο μέτρο θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε 18 μήνες μετά τη χορήγηση όρων σύνδεσης.

Σε σχέση με τον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ που είναι σε εξέλιξη, η κίνηση του ΥΠΕΝ αφορά μικρότερες, πιο οικονομικές, μη-επιδοτούμενες μπαταρίες που θα τοποθετούνται πανελλαδικά. 

Το ρίσκο

Στην αγορά υπάρχει μια ικανοποίηση για τα βήματα που βλέπουμε στην αποθήκευση ενέργειας. Αν και η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει καθυστερήσει με τις μπαταρίες, άλλες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, έχουν προχωρήσει στον κρίσιμο τομέα, βλέποντας σημαντική βελτίωση του ενεργειακού συστήματος και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές

Όμως αυτό που προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς στην Ελλάδα είναι το ενδεχόμενο να επαναληφθεί αυτό που συνέβη με τις ΑΠΕ, ειδικά με τα φωτοβολταικά, όπου πλέον απειλείται η βιωσιμότητα πολλών έργων.

«Στην αρχή οι ΑΠΕ είχαν πολύ καλές προοπτικές και έτσι συνέχισε για κάποια χρόνια. Όμως στην πορεία η κυβέρνηση άφησε πάρα πολλούς επενδυτές να μπουν και τώρα ανταγωνίζονται όλοι για χωρητικότητα του δικτύου καθώς οι περικοπές αυξάνονται», αναφέρουν κύκλοι της αγοράς στο Business Daily.

«Τώρα με τις μπαταρίες τι θα δούμε; Θα δούμε πάλι έναν κύκλο boom to bust; Αν ανοίξει τις πόρτες τελείως η κυβέρνηση και μπει πάλι ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός επενδυτών στις μπαταρίες, ενδεχομένως να δούμε κάτι παρόμοιο. Θα έχουμε μια αγορά στην οποία όλοι προσπαθούν να ρίξουν την αποθηκευμένη ενέργεια τις βραδινές ώρες ενώ δεν θα υπάρχει χωρητικότητα του δικτύου. Αυτό θα συμβάλλει σε μείωση τιμών και εσόδων των παραγωγών που θα οδηγήσει σε έναν κανιβαλισμό της αγοράς», προσθέτουν οι ίδιοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vassilis Karamouzis, Ethniki Trapeza, ETE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ενέργεια «ποντάρει» η Εθνική: Δάνεια 600 εκατ. ευρώ το 2025

Η συνολική έκθεση της τράπεζας στην ενέργεια ανέρχεται περίπου στα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3 δισ. αφορούν έργα ΑΠΕ. Το πρώτο δάνειο για μπαταρία και η μεσολάβηση σε διμερείς συμφωνίες (PPAs).
TRADER, MARKETS, XRIMATISTIRIA, XRIMATISTIS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερή τιμή στο ρεύμα για δύο χρόνια, αλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία δίνουν ώθηση στους μικρότερους προμηθευτές, ανοίγοντας τον δρόμο για καινοτόμα προϊόντα. Η ελίν προσφέρει το πρώτο σταθερό τιμολόγιο για 24 μήνες. Τα υπέρ και κατά της προσφοράς.