Μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαρτίου θα συνδεθεί το Taxisnet με το Κτηματολόγιο για να γίνονται μαζικές διασταυρώσεις στοιχείων, όπως αποκαλύπτει το στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2025, ενώ αναβάλλεται για μία ακόμα φορά, η δημιουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων.
Μετά από αναβολές σχεδόν 8 ετών, η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να συνδέσει τις δύο πλατφόρμες, με στόχο να διευρυνθούν οι δυνατότητες διασταυρώσεων των στοιχείων των ακινήτων.
Το πλέγμα των διασταυρώσεων των ακινήτων θα απλωθεί ακόμη περισσότερο με δύο ακόμη πλατφόρμες, που είναι στα σκαριά και, ειδικότερα, το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), καθώς και το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων, που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η σύνδεση Κτηματολογίου και Taxisnet
Ειδικότερα, μεταξύ των δράσεων που περιγράφονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι η «Διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο», με χρόνο ολοκλήρωσης του εγχειρήματος το πρώτο τρίμηνο του 2025, το οποίο εκπνέει τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 31 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται πως η σύνδεση του αρχείου των ακινήτων της εφορίας με το Κτηματολόγιο, εντάχθηκε από την τρόικα στα προαπαιτούμενα των αξιολογήσεων, το έτος 2017 και τον Ιανουάριο του 2018 εκδόθηκε η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, για τη διαδικασία σύνδεσης.
Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτή η σύνδεση των δύο συστημάτων, λόγω ασυμβατότητας των συστημάτων, αλλά τα τεχνικά προβλήματα φαίνεται πως επιλύθηκαν και η πολυπόθητη (για την ΑΑΔΕ) σύνδεση θα γίνει εντός των ημερών.
Με τη σύνδεση των δύο πλατφορμών, η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει μαζικές διασταυρώσεις στα ακίνητα προκειμένου να διαπιστώσει, εάν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στις δύο εφαρμογές συμπίπτουν.
Δηλαδή θα ελεγχθεί εάν τα ακίνητα και τα τετραγωνικά τους που είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο είναι ταυτόσημα με τα δηλωθέντα από τους ίδιους φορολογούμενους και στο Taxisnet, μέσω των εντύπων Ε9.
Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να τα ελέγξουν και εφόσον ταυτίζονται δεν θα έχουν πρόβλημα. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχουν διαφορές, ιδίως αν τα εμβαδά που είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο είναι περισσότερα σε σχέση με εκείνα που είναι δηλωμένα στην εφορία, τότε οι υπόχρεοι θα κληθούν για εξηγήσεις και διορθώσεις.
Αναδρομικοί φόροι
Όμως η ΑΑΔΕ δεν θα μείνει απλά στις διορθώσεις, αλλά εφόσον η έκταση που είναι δηλωμένη στο Περιουσιολόγιο της εφορίας μέσω των Ε9 είναι μικρότερη εκείνης που έχουν δηλώσει οι ίδιοι ιδιοκτήτες στο Κτηματολόγιο, τότε θα τους καταλογιστούν αναδρομικοί φόροι.
Συγκεκριμένα οι φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα όπως ΕΝΦΙΑ, φόροι μεταβίβασης, ΤΑΠ, δημοτικά τέλη κ.α., που υπολογίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε χαμηλότερη έκταση και αξία, θα επανυπολογιστούν με τις νέες αξίες και οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τη διαφορά.
Το ΜΙΔΑ αργεί
Σε ότι αφορά στο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων, η σύστασή του αναβλήθηκε ξανά. Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, το ΜΙΔΑ θα υλοποιηθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2025, μετά από πολλές αναβολές.
Τονίζεται πως στο ΜΙΔΑ θα μεταφερθούν όλα τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Περιουσιολόγιο μέσω των Ε9 και κατόπιν οι ιδιοκτήτες θα επισκεφθούν την πλατφόρμα για να τα επιβεβαιώσουν ή να τα διορθώσουν.
Εκτός των ιδιοκτητών, και οι ενοικιαστές θα υποχρεωθούν να δηλώσουν στη νέα εφαρμογή, τα ακίνητα που ενοικιάζουν και τα ποσά που καταβάλλουν για μισθώματα.