ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Γιατί επιστρέφουν στα ραντάρ των επενδυτών οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Προσδοκίες ότι θα αρχίσουν να μειώνεται η διαφορά των αποτιμήσεων από τις αμερικανικές. Έμφαση από τις διοικήσεις στην κερδοφορία, ακόμη και αν απαιτούνται απολύσεις στελεχών.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν επιστρέψει στα ραντάρ των επενδυτών, λόγω των χαμηλότερων αποτιμήσεων τους σε σχέση με τις αμερικανικές αλλά και των θετικών προοπτικών του κλάδου.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τη διάθεση τόσο των buyout εταιρειών όσο και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε πωλήσεις μεριδίων τους. Όμως δεν είναι όλα ρόδινα για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης, με αρκετούς τραπεζίτες να φαίνεται ότι βρίσκονται στον δρόμο της εξόδου από τις κορυφαίες θέσεις που κατέχουν. 

Χώρες από την Ιρλανδία έως την Ισλανδία προετοιμάζονται για την εκκαθάριση των επενδύσεων της εποχής της κρίσης σε τράπεζες, καθώς αυξάνεται η πίεση για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες που υποστηρίζονται από ιδιωτικά κεφάλαια εξετάζουν δημόσιες εγγραφές που θα μπορούσαν να βάλουν τέλος σε ένα πολυετές «πάγωμα» εισαγωγής τραπεζών στα χρηματιστήρια.

Οι τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης ξεπέρασαν κάθε άλλο τομέα πέρυσι, καθώς τα αυξημένα επιτόκια οδήγησαν τα κέρδη. Η θετική δυναμική εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το 2025, με αναμενόμενες μέσες αποδόσεις άνω του 8% για τον δείκτη Stoxx 600 Europe Banks Index. Οι αναλυτές λένε ότι οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές παραμένουν φθηνές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αμερικανικές και ότι θα μπορούσε να ξεκλειδωθεί περισσότερη αξία.

«Αναμένουμε ότι η εκκαθάριση των δημόσιων συμμετοχών σε ορισμένες ευρωπαϊκές εισηγμένες τράπεζες θα συνεχιστεί με άνισο ρυθμό φέτος», εκτιμά η Singular Bank. Οι κινήσεις αυτές θα έχουν «θετικές επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών, καθώς διαλύονται οι πιθανές δημόσιες παρεμβάσεις».

Ο κατάλογος για κρατικές πωλήσεις περιλαμβάνει την επανάληψη των σχεδίων της Ισλανδίας να αποχωρήσει από το 42,5% της συμμετοχής της στην Islandsbanki Hf. Η Ιρλανδία σταθμίζει μια μεγάλη πώληση του μεριδίου της στην AIB Group. Η Ουγγαρία δήλωσε ότι εξετάζει την έξοδο από την MBH Bank. Τα σχέδια ακολουθούν ένα κύμα κυβερνητικών εκποιήσεων πέρυσι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ιταλία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές έχουν μειώσει τη δυναμική. Η Γερμανία δήλωσε ότι θα διατηρήσει το εναπομείναν μερίδιό της στην Commerzbank, μετά την κίνηση της ιταλικής UniCredit να αυξήσει το μερίδιό της, με το Βερολίνο να θεωρεί «επιθετικές» τις διαθέσεις των Ιταλών. 

Η UniCredit διέκοψε επίσης την προσπάθεια της Ιταλίας να δημιουργήσει έναν τρίτο τραπεζικό πρωταθλητή, κάνοντας μια αιφνιδιαστική προσφορά για την Banco BPM τον Δεκέμβριο. Η ιταλική κυβέρνηση είχε πουλήσει μετοχές της Banca Monte dei Paschi di Siena και διέθεσε ένα μεγάλο μέρος της προηγούμενης πώλησής της στην Banco BPM σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τη σύνδεση μεταξύ των δύο τραπεζών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση συνέχισε να μειώνει το μερίδιό της στη NatWest Group, το οποίο έχει πλέον πέσει κάτω από το 10%, αφού η κυβέρνηση των Εργατικών εγκατέλειψε τα σχέδια για προσφορά σε ιδιώτες.

Απολύσεις στελεχών

Η αρχή του έτους είναι συνήθως μια περίοδος κατά την οποία οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες περιμένουν με νευρικότητα να μάθουν κάτι για τα μπόνους τους. Αλλά τελικά ορισμένοι αρχίζουν να αναρωτιούνται αν θα έχουν καν δουλειά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σούινγκ προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μείωση  προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και ανώτερων στελεχών. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Holdings Τζόρτζ Έλχεντρ δήλωσε ότι θα κλείσουν μεγάλα τμήματα της επενδυτικής της τράπεζας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η UBS Group μειώνει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην εγχώρια αγορά της, ενώ η Julius Baer Group θα προχωρήσει σε ένα κύμα απολύσεων κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Πίσω από όλες αυτές τις κινήσεις κρύβεται η προσπάθεια σταθεροποίησης των κερδών, μια ανησυχία που είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο έντονη, καθώς η φιλοεπιχειρηματική προσέγγιση της νέας κυβέρνησης Τραμπ για την απορρύθμιση στις ΗΠΑ θέτει τις τράπεζες της Ευρώπης δυνητικά σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους στη Wall Street. Επιπλέον, η στασιμότητα της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί περαιτέρω να επιβαρύνει τις προοπτικές των τραπεζικών ομίλων.

Δεν είναι, όμως, όλα μαύρα για τους κορυφαίους τραπεζίτες της Γηραιάς Ηπείρου. Η Deutsche Bank εξετάζει αύξηση 10% στα μπόνους για τους επενδυτικούς τραπεζίτες της, ενώ η BNP Paribas στοχεύει στο 5%. Η Barclays πρόκειται να αυξήσει έως και 20% μετά από μια βελτιωμένη χρονιά για τους traders και τις συμβουλευτικές ομάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «τέλος της Ευρωπαϊκής Επιείκειας» και το στοίχημα της παραγωγικής Ελλάδας

Σε άρθρο του ο Μιχάλης Σάλλας προειδοποιεί ότι καθώς η Ε.Ε. αλλάζει προτεραιότητες προς την άμυνα και την τεχνολογία, οι επιδοτήσεις θα μειωθούν και η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς στήριξη, στρατηγική και σχέδιο.
trapezes-banks
ΔΙΕΘΝΗ

Τραπεζικές ενστάσεις στο σχέδιο της ΕΕ για κατάσχεση ρωσικών κεφαλαίων

Αρκετές δυτικές τράπεζες εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να βρεθούν υπόλογες στη Ρωσία, αν αναμιχθούν σε οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων στην Ουκρανία και ότι μπορεί να διαβρωθεί το τραπεζικό σύστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταναλωτικά δάνεια: Τέσσερις μεγάλες αλλαγές με νέα Οδηγία της Ε.Ε.

Eπιβάλλεται ανώτατο όριο επιτοκίου. Οι τράπεζες θα διευκολύνουν τη ρύθμιση καθυστερούμενων οφειλών. Αυστηρή αξιολόγηση του δανειολήπτη για να αποφεύγεται υπερχρέωση. Διευκόλυνση του δανεισμού από άλλη χώρα της Ε.Ε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγία Ε.Ε.: Ευθύνη των τραπεζών για προστασία από την υπερχρέωση

Σύμφωνα με τη νέα Οδηγία που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι τράπεζες καλούνται «να αξιολογούν κατά πόσον οι καταναλωτές μπορούν να αποπληρώσουν την πίστωσή τους, ώστε να προστατεύονται από την υπερχρέωση».