Χωρίς φρένο η πτώση για ευρωπαϊκές αγορές, Χρηματιστήριο Αθηνών και εν γένει όλες τις τοποθετήσεις που θεωρούνται «επικίνδυνες», με τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street να βυθίζονται και τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Απώλειες 4,71% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 και διαμόρφωση στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών, με πτώση που φθάνει στο 7% για τον τραπεζικό δείκτη, αλλά και βύθιση ακόμη και των αμυντικών μετοχών, με αυτή της γερμανικής Rheinmetall να υποχωρεί έως και -27% και να υπάρχει αναστολή διαπραγμάτευσής της. Υποχώρηση 4,82% για τον DAX ο οποίος ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση στο -10%, με τον βρετανικό FTSE 100 να αποδυναμώνεται 5,28% και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 4,27% χαμηλότερα. Αποδυνάμωση 5,52% για τον ιταλικό FTSE 100, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 βρίσκεται στο -5,11%.
Βουτιά και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 3,02%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 3,14%, ενώ ο Nasdaq κινείται 3,47% χαμηλότερα, σε αντίθεση με τον «δείκτη φόβου» VIΧ ο οποίος ενισχύεται 9,7%.
Από την παραπάνω πορεία δεν θα μπορούσε να γλιτώσει ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει απώλειες 6,30% στις 1.496,83 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 161,4 εκατ. ευρώ, με μόνο τέσσερις μετοχές να ενισχύονται, ενώ 115 υποχωρούν. Πτώση 6,43% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 6,42%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται 8,20% χαμηλότερα.
«Παγώνει» την καλή του πορεία το ευρώ, με την ισοτιμία να υποχωρεί οριακά και να φθάνει στα 1,0955 δολάρια, ενώ ο απόλυτα κερδισμένος είναι ο άργυρος με κέρδη που ξεπερνούν το 3% στα 30,20 δολάρια, ενώ ήπια ανοδική κίνηση ακολουθεί ο χρυσός, στο +0,24% και τα 3.042,61 δολάρια.
Ο φόβος της ύφεσης για αμερικανική και παγκόσμια οικονομία, πλήττει και την αγορά πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να παραμένει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 60 δολαρίων, καθώς έχει πτώση 3,58% στα 59,74 δολάρια. Ίδια εικόνα και για το brent με απώλειες 3,39% στα 63,36 δολάρια, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου για το φυσικό αέριο έχει πτώση 4,5% στα 34,7 ευρώ.
Στους κερδισμένους τα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί 3,9% και να διαμορφώνεται στο 2,51%, αυτή του γαλλικού 10ετούς έχει πτώση 1,59% στο 3,271% και του ιταλικού αποδυναμώνεται 0,35% στο 3,744. Πτωτική κίνηση και για την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κατά 0,78% και διαμόρφωση στο 3,960%, ενώ η αντίστοιχη για το ελληνικό 10ετές διολισθαίνει στο 3,410% με πτώση 1,93%.
Στους χαμένους, όπως είναι φυσικό και τα κρυπτονομίσματα με το bitcoin να έχει πτώση που ξεπερνά το 5%, ενώ απώλειες άνω του 11% εμφανίζει και το ether.
Ο παράγοντας Τραμπ και τι «βλέπουν» οι αναλυτές
Ο Αμερικανός πρόεδρος διατήρησε τον προκλητικό τόνο στις δηλώσεις για τους δασμούς και διέλυσε κάθε ελπίδα για μια γρήγορη αναστροφή, λέγοντας στους δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής να «ξεχάσουν τις αγορές για λίγο». Έθεσε επίσης ένα όριο, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να συνάψει συμφωνίες για τη μείωση των υψηλότερων δασμών εκτός εάν εξαλειφθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη συγκεκριμένη χώρα. «Δεν θέλω τίποτα να καταρρεύσει, αλλά μερικές φορές πρέπει να πάρεις φάρμακο για να φτιάξεις κάτι», δήλωσε ο Τραμπ.
«Μπορεί να μοιάζει με την περίοδο του Covid, αλλά αυτή η πτώση είναι τεχνική», δήλωσε η Κάρεν Τζορτζ, διαχειρίστρια στην Ecofi. «Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν».
Οι ανησυχίες των επενδυτών κορυφώθηκαν καθώς έγινε σαφές από τις δηλώσεις του Τραμπ ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προτίθεται να παρέμβει, ενώ η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιβάλει αντίποινα με δικούς της δασμούς στις ΗΠΑ. Καθώς η αναστάτωση συνεχίζεται, κάποιοι από το περιβάλλον του Τραμπ τον παρότρυναν να επανεξετάσει τα σχέδιά του πριν από την προθεσμία της 9ης Απριλίου για την επιβολή αμοιβαίων δασμών.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η επιβολή δασμών στις 9 Απριλίου σε ολόκληρο τον κόσμο — κατά πολύ μεγαλύτερων από αυτούς που μας επιβάλλονται — είναι λάθος», τόνισε ο Μπιλ Άκμαν, ιδρυτής του hedge fund Pershing Square και βασικός υποστηρικτής του Τραμπ, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X. Ο Άκμαν δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν είναι «αλάθητος» και ζήτησε 90ήμερη αναβολή των δασμών. «Αυτό δεν είναι αυτό για το οποίο ψηφίσαμε», πρόσθεσε σε ξεχωριστή ανάρτηση.
Καθώς η ελπίδα για κάποια κίνηση καλής θέλησης από την Ουάσινγκτον εξανεμίζεται, οι αγορές και οι αξιωματούχοι αναμένουν την αντίδραση του Πεκίνου, με αυξανόμενες εικασίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να προβεί σε επιθετική υποτίμηση του γουάν, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ για δασμούς αντιποίνων 34% στα αμερικανικά προϊόντα την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτή είναι η πιο ασταθής αγορά που έχω ζήσει από το ξέσπασμα της Covid και μόλις βρισκόμαστε στην αρχή της θητείας του Τραμπ», δήλωσε ο Κεν Τσανγκ, αναλυτής στη Mizuho Bank στο Χονγκ Κονγκ. Ανέφερε ότι δέχεται πολλές κλήσεις σχετικά με την αντίδραση της Κίνας, αλλά υπογράμμισε ότι «είναι αδύνατο να δοθεί μια ακριβής απάντηση αυτή τη στιγμή, καθώς τα πράγματα εξελίσσονται ταχύτατα».
Από την πλευρά της η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την οικονομία τόσο των ΗΠΑ όσο και της ευρωζώνης αλλά και της τιμής - στόχου που έχει θέσει για τον S&P 500 έως το τέλος του 2025, ανεβάζοντας στο 45% το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.
Το πόσο αναστατωμένοι είναι οι επενδυτές είναι ολοφάνερο και από το γεγονός ότι πλέον οι traders εκτιμούν ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε πέντε μειώσεις επιτοκίων εντός του 2025, ενώ δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει και σε κάποια έκτακτη μείωση και μάλιστα εντός της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed είναι 7 Μάϊου.