ΓΔ: 1971.91 -0.69% Τζίρος: 20.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:25:02
Φωτο: Shutterstock

Χαραμάδα ελπίδας άνοιξαν ΗΠΑ και Κίνα: Τι περιμένουν οι διεθνείς αγορές

Για «μεγάλη πρόοδο» κάνει λόγο ο Τραμπ μετά την πρώτη διαπραγμάτευση με την Κίνα στη Γενεύη. Κρίσιμη η δεύτερη ημέρα των συνομιλιών. Πώς επηρεάζονται οι αγορές και το ΧΑ, που διατηρεί εντυπωσιακή υπεραπόδοση.

Μια χαραμάδα ελπίδας για έναρξη της εκτόνωσης των... εχθροπραξιών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας άνοιξε η πρώτη ημέρα των διμερών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει λόγο για «μεγάλη πρόοδο». 

Οι αγορές, που έχουν ανακάμψει μετά τη δραματική πτώση που ακολούθησε την ανακοίνωση των δασμών Τραμπ στις 2 Απριλίου, προσβλέπουν σε θετικά «σινιάλα» για να διατηρήσουν τη δυναμική τους, ενώ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών υπάρχει αγωνία για τις εξελίξεις, καθώς έχει μεγάλη υπεραπόδοση έναντι των διεθνών αγορών και ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλό 15ετίας.

Ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το περιεχόμενο των συζητήσεων στη Γενεύη ανάμεσα στις αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Κίνας, όμως μετά τη λήξη των πολύωρων χθεσινών συνομιλιών ο Τραμπ έσπευσε να κάνει μια ενθουσιώδη ανάρτηση στο Truth Social, για να τονίσει ότι ήταν μια «πολύ καλή συνάντηση».

Τι έγραψε ο Τραμπ, τι λένε οι Κινέζοι

Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου ανέφερε:

«Μια πολύ καλή συνάντηση σήμερα με την Κίνα, στην Ελβετία. Πολλά πράγματα συζητήθηκαν, συμφωνήθηκαν πολλά. Έγινε διαπραγμάτευση μιας συνολικής επαναφοράς με φιλικό και εποικοδομητικό τρόπο. Θέλουμε να δούμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, ένα άνοιγμα της Κίνας στις αμερικανικές επιχειρήσεις. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟΣ!!».

Από την πλευρά της Κίνας δεν εκδηλώθηκε αντίστοιχος ενθουσιασμός, όμως ένα σχόλιο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, πριν ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων, μετέδωσε συγκρατημένη αισιοδοξία. 

Ανέφερε ότι η συνάντηση στην Ελβετία είναι ένα «σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης» των διαφορών, ενώ μια τελική λύση θα απαιτήσει επαρκή υπομονή και αποφασιστικότητα, καθώς και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα. 

Πάντως, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κίνας να διαφυλάξει τα εθνικά της συμφέροντα και να διατηρήσει την τάξη στο διεθνές εμπόριο.

Η δεύτερη ημέρα διαπραγματεύσεων

Σήμερα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη της δεύτερης ημέρας των διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των οποίων ηγούνται ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ.

Πριν ανοίξουν οι αγορές της Ασίας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τα αποτελέσματα των συζητήσεων και θα έχει ιδιαίτερη σημασία το αν οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια κοινή δήλωση που θα διατηρήσει την αισιοδοξία για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα.

Το βασικό και το καλό σενάριο

Το βασικό σενάριο των αναλυτών αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση θα γίνουν μόνο δηλώσεις προθέσεων και θα διατυπωθούν δεσμεύσεις ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν, ενδεχομένως με τον καθορισμό ενός προγράμματος για τις επόμενες διμερείς συναντήσεις.

Το σενάριο που θα αποτελούσε ευχάριστη έκπληξη αναφέρει ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο θα μπορούσαν να κάνουν μια πρώτη κίνηση μείωσης των εξωφρενικά υψηλών δασμών που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν (145% από τις ΗΠΑ, 125% από την Κίνα), οι οποίοι ουσιαστικά οδηγούν σε «πάγωμα» των εμπορικών συναλλαγών -το Bloomberg Economics προβλέπει μείωση 90% στις συναλλαγές. Ο Τραμπ άφησε την Παρασκευή ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των αμερικανικών δασμών στο 80%.

Και οι δύο πλευρές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αρχίσει να εκτονώνεται ο εμπορικός πόλεμος. Ο Τραμπ επιδιώκει να διατηρήσει το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές και να αποφύγει έξαρση πληθωρισμού και άδεια ράφια σε καταστήματα, λόγω της αναμενόμενης δραματικής μείωσης των εμπορικών ροών από την Κίνα. 

Το Πεκίνο πιέζεται επίσης έντονα από ενδεχόμενη απότομη επιβράδυνση της οικονομίας και αποπληθωρισμό, καθώς προϊόντα που προορίζονταν για εξαγωγή ανακυκλώνονται στην εσωτερική αγορά. Ήδη έλαβε την περασμένη εβδομάδα δραστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, για να μετριάσει αυτές τις επιπτώσεις.

Τι περιμένουν οι αγορές

Οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης θεωρούνται από τους αναλυτές ως ένα κρίσιμο στάδιο στον εμπορικό πόλεμο που άρχισε στις 2 Απριλίου με την ανακοίνωση των σαρωτικών δασμών από τον Τραμπ.

Η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων διεθνώς, η σταθεροποίηση του δολαρίου και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων βασίσθηκαν εν πολλοίς στην υπόθεση ότι ο Τραμπ, έχοντας ήδη ανακοινώσει «πάγωμα» 90 ημερών στην επιβολή των δασμών σε όλες τις χώρες εκτός της Κίνας, θα συνεχίσει να κάνει βήματα υποχώρησης, για να αποφευχθούν τα χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

Στις τελευταίες κινήσεις των αγορών, την Παρασκευή, έγινε εμφανής η έντονη επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενόψει των διαπραγματεύσεων του Σαββατοκύριακου.

Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν με οριακές απώλειες και ο Nasdaq εντελώς αμετάβλητος, ενώ στις συναλλαγές στα futures μετά το κλείσιμο της Νέας Υόρκης τα συμβόλαια του Dow Jones έκλεισαν με οριακή πτώση, -0,18%, του S&P 500 με ανεπαίσθητη άνοδο (0,01%), όπως και του Nasdaq (0,04%).

Επιφυλακτικότητα δείχνουν και οι αναλυτές των επενδυτικών οίκων, γνωρίζοντας την περιπλοκότητα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο οικονομικές υπερδυνάμεις με συνδυασμένο ΑΕΠ 46 τρισ. δολαρίων. Αναλυτής της JPMorgan τόνιζε την Παρασκευή ότι το πιο πιθανό σενάριο, δηλαδή να συμφωνήσουν οι δύο κυβερνήσεις ότι θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση 1,5% τον S&P 500 στην αυριανή συνεδρίαση.

Το καλό σενάριο του «παγώματος» των δασμών ή της σημαντικής μείωσής τους (π.χ. κάτω από 50%) έχει πιθανότητες μόνο 15%, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άνοδο του S&P 500 κατά 3%.

Πώς επηρεάζεται το ΧΑ

Για το ελληνικό χρηματιστήριο, οι εξελίξεις στη Γενεύη, που εν πολλοίς θα καθορίσουν το αν τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια θα μείνουν σε φάση "risk on", έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ΧΑ υπεραποδίδει φέτος σε πολύ μεγάλο βαθμό, έναντι των δεικτών Ευρώπης και Αμερικής, ο Γενικός Δείκτης «έπιασε» την Παρασκευή υψηλό 15ετίας στις 1.750 μονάδες και θα έχει υψηλή ευαισθησία σε ρευστοποιήσεις κερδών, αν επιδεινωθεί το διεθνές κλίμα.

Είναι ενδεικτικό της υπεραπόδοσης της ελληνικής αγοράς, που υποστηρίζεται από τα μακροοικονομικά και εταιρικά στοιχεία, όπως και από το story της αναβάθμισης της οικονομίας και του ΧΑ, ότι φέτος ο Γενικός Δείκτης «γράφει» κέρδη 19,11%, όταν ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 5,34%, ενώ ο S&P 500 διατηρεί αρνητικό πρόσημο, με απώλειες -3,56%.

Κρίσιμες και οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές αγορές θα κληθούν αύριο Δευτέρα να αποτιμήσουν και μείζονος σημασίας γεωπολιτικά γεγονότα. Το τελεσίγραφο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και την Ουάσιγκτον στη Ρωσία, για εκεχειρία 30 ημερών και άνευ όρων από αύριο, με απειλή για νέες κυρώσεις και εξοπλισμό της Ουκρανίας, παραμένει αβέβαιο σε ποιο αποτέλεσμα θα οδηγήσει. 

Η Ρωσία δεν αποδέχθηκε την εκεχειρία, αλλά δήλωσε ετοιμότητα για απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία από τις 15 Μαΐου και έτσι μένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα: από μια άμεση αποκλιμάκωση του πολέμου, έως μια σοβαρή κλιμάκωση με αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία (π.χ. δευτερογενείς κυρώσεις σε όσους αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο) και ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι προβλέψεις της ING

Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι νέες προβλέψεις που ανακοίνωσε η ολλανδική τράπεζα ING:

  • Δεν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ ή την ευρωζώνη, αν και οι δύο οικονομίες οδεύουν προς στασιμότητα.
  • Οι βασικοί δασμοί 10% θα παραμείνουν σε ισχύ όσο ο Τραμπ θα βρίσκεται στην εξουσία.
  • Δεν θα γίνει μείωση των επιτοκίων της Fed πριν από τον Ιούλιο, ενώ θα έχουμε άλλες δύο μειώσεις από την ΕΚΤ (σ.σ.: από το 2,25% στο 1,75%).
  • Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αναμένεται να πέσουν κάτω από το 4% αυτό το τρίμηνο, αν και ίσως όχι για πολύ.

Τι μπορεί να πάει στραβά

Οι αναλυτές της ING σημειώνουν, όμως, ότι πολλά μπορεί να πάνε στραβά: 

Πρώτον, οι δασμοί, προφανώς. Οι αγορές χαιρέτισαν τη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου - ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα επειδή αυξάνει τις πιθανότητες μιας ευρύτερης αποκλιμάκωσης. Δεν είμαστε τόσο σίγουροι. Το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απέτυχε να διαπραγματευτεί τον βασικό δασμό του 10% λέει πολλά. Επίσης, άλλες χώρες θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να κερδίσουν παρόμοιες εξαιρέσεις για τα μέταλλα και τα αυτοκίνητα (σ.σ.: για το Ηνωμένο Βασίλειο αυτοί οι δασμοί μειώθηκαν από 25% σε 10%). Η συμφωνία αυτή ήταν εύκολος στόχος, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα σε αγαθά.

Ακόμα κι αν πολλές άλλες χώρες κερδίσουν τις ίδιες εξαιρέσεις, αυτό δεν αλλάζει πραγματικά τη μεγάλη εικόνα. Οι ΗΠΑ χρεώνουν τώρα έναν μέσο δασμό 23% σε όλα όσα εισάγουν -και οι γιγαντιαίοι δασμοί στην Κίνα αποτελούν περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες αυτού του συντελεστή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στη Γενεύη αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Η μείωση αυτών των δασμών της Κίνας από 145% σε 60% ακούγεται σαν ένα πιθανό πρώτο βήμα σε κάποιο σημείο.

Ο χρόνος θα δείξει, καταλήγουν οι αναλυτές της ING, αλλά ίσως είναι πολύ αργά, ούτως ή άλλως. Το δασμολογικό πλήγμα είναι ήδη εδώ, κρίνοντας από την απότομη πτώση του όγκου του εμπορίου στα μεγάλα λιμάνια των ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ