ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Δύο σενάρια για τις αγορές μετά το πλήγμα Τραμπ στα πυρηνικά του Ιράν

Από την αντίδραση του Ιράν θα εξαρτηθεί η πορεία των τιμών πετρελαίου και των χρηματιστηρίων. Ανοικτό ενδεχόμενο εκτίναξης του πετρελαίου προς τα 100 δολ., πιθανή και η αποκλιμάκωση αν το Ιράν οδηγηθεί σε ειρηνευτική συμφωνία. Τι λένε οι αναλυτές.

Αγωνία για το άνοιγμα των αγορών στην Ασία επικρατεί μετά το συντριπτικό χτύπημα των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, με την πορεία των εξελίξεων να αναμένεται ότι θα καθορισθεί από την αντίδραση της διεθνούς αγοράς πετρελαίου. 

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο, όμως η πορεία τους, όπως και η πορεία των χρηματιστηρίων, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση του Ιράν επί του πεδίου και, ειδικότερα, από το αν θα θελήσει να απαντήσει στην αμερικανική επίθεση, ή θα οδηγηθεί σε ειρηνευτική συμφωνία.

Στην πρώτη αντίδραση από την Τεχεράνη, καταγράφηκαν μεν απειλές, όχι όμως και συγκεκριμένες αναφορές σε επικείμενα χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις, ή σε κινήσεις όπως το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, που θα προκαλούσε έμφραγμα στην τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς με πετρέλαιο.

Το Ιράν προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές επιθέσεις στις τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα προκαλέσουν «αιώνιες συνέπειες» και δήλωσε ότι «διατηρεί όλες τις επιλογές» για να απαντήσει.

«Τα γεγονότα σήμερα το πρωί είναι εξωφρενικά και θα έχουν αιώνιες συνέπειες», έγραψε στο X ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής πυρηνικός διαπραγματευτής της χώρας. «Κάθε μέλος του ΟΗΕ πρέπει να ανησυχεί για αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά», πρόσθεσε. «Το Ιράν διατηρεί όλες τις επιλογές για να υπερασπιστεί την κυριαρχία, τα συμφέροντα και τον λαό του».

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε μια «πολύ επιτυχημένη επίθεση» σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν. «Οι βασικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού πυρηνικών του Ιράν έχουν πλήρως και ολοσχερώς καταστραφεί», δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεοπτική ομιλία από το Οβάλ Γραφείο.

Μετά από ημέρες διαβουλεύσεων και πολύ πριν από την προθεσμία των δύο εβδομάδων που ο ίδιος είχε θέσει, η απόφαση του Τραμπ να συμμετάσχει στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον του μεγάλου αντιπάλου του, Ιράν, αποτελεί μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Τι λένε οι αναλυτές

Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από τις αγορές, που είναι κλειστές και μόνο από τα κρυπτονομίσματα μπορεί κανείς να ανιχνεύσει την πρώτη αντίδραση επενδυτών. Το Ether έπεσε περισσότερο από 5%, ενώ το bitcoin υποχώρησε κατά 1%.

Μέχρι στιγμής, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανεβεί κατά 11% από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ - Ιράν, στις 13 Ιουνίου. Η άμεση αντίδραση της αγοράς αναμένεται να φέρει τις τιμές υψηλότερα.

«Πολλά εξαρτώνται από το πώς θα απαντήσει το Ιράν τις επόμενες ώρες και ημέρες – αλλά αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια πορεία προς τα 100 δολάρια το βαρέλι πετρέλαιο, αν το Ιράν απαντήσει όπως έχουν απειλήσει προηγουμένως», δήλωσε στο Bloomberg ο Σολ Κάβονιτς, αναλυτής ενέργειας στην MST Marquee. 

«Αυτή η επίθεση των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περαιτέρω ανάφλεξη, αν το Ιράν να ανταποκριθεί στοχεύοντας αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, που περιλαμβάνουν υποδομές πετρελαίου στον Κόλπο σε μέρη όπως το Ιράκ, ή αν παρενοχλήσουν τη διέλευση μέσω των Στενών του Ορμούζ.»

Ο Μάρκ Σπίντελ,, CIO της Potomac River Capital στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Reuters:

«Νομίζω ότι οι αγορές θα ανησυχήσουν αρχικά και νομίζω ότι το πετρέλαιο θα ανοίξει υψηλότερα. Δεν έχουμε εκτίμηση ζημιών και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο. Αν και ο Τραμπ το έχει περιγράψει ως "τελειωμένο", είμαστε εμπλεκόμενοι. Τι ακολουθεί; Νομίζω ότι η αβεβαιότητα θα καλύψει τις αγορές, καθώς τώρα οι Αμερικανοί παντού θα εκτεθούν. Θα αυξήσει την αβεβαιότητα και την αστάθεια, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο.

Υπάρχει άφθονος χρόνος για να συζητήσουμε πριν ανοίξουν οι αγορές την Κυριακή. Θα έχουμε μια πρώιμη ένδειξη όταν το δολάριο ανοίξει για διαπραγμάτευση στη Νέα Ζηλανδία. Αυτή ήταν μια τόσο τολμηρή ενέργεια, ωστόσο, και είναι τόσο μεγάλη αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις περί διαπραγματεύσεων για τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Ο Τζέιμι Κοξ, εταίρος της Harris Financial Group, αναφέρει:

«Το πετρέλαιο είναι βέβαιο ότι θα εκτοξευθεί με αυτήν την αρχική είδηση, αλλά πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί σε λίγες μέρες. Με αυτή την επίδειξη δύναμης και την πλήρη εξόντωση των πυρηνικών του δυνατοτήτων, το Ιράν έχει χάσει όλη του τη μόχλευση και πιθανότατα θα πατήσουν το κουμπί διαφυγής για μια συμφωνία ειρήνης».

Ο Μάρκ Μάλεκ, επικεφαλής επενδύσεων της Siebert Financial επισημαίνει:

«Νομίζω ότι θα είναι πολύ θετικό για την χρηματιστηριακή αγορά. Πιστεύω ότι την Παρασκευή θα περίμενα δύο εβδομάδες αστάθειας με τις αγορές να προσπαθούν να αναλύσουν κάθε κομμάτι πληροφορίας που έβγαινε από τον Λευκό Οίκο και θα είχα πει ότι θα ήταν καλύτερο να ληφθεί μια απόφαση την περασμένη εβδομάδα.

Έτσι, αυτό θα είναι καθησυχαστικό, ειδικά αφού φαίνεται σαν μια κατάσταση "μια και τελειώσαμε" και όχι σαν οι ΗΠΑ να επιδιώκουν μια μακρά, παρατεταμένη σύγκρουση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξακολουθεί να είναι τα Στενά του Ορμούζ. Θα μπορούσε σίγουρα να αλλάξει τα πάντα αν το Ιράν έχει την ικανότητα να τα κλείσει».

Αβεβαιότητα για το ΧΑ

Το ελληνικό χρηματιστήριο μπήκε σε διορθωτική πορεία την περασμένη εβδομάδα, λόγω των διεθνών εξελίξεων, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 1,82%, αλλά να διατηρεί το επίπεδο των 1.800 μονάδων. Την εβδομάδα που αρχίζει αναμένεται να συμπορευθεί με τα διεθνή χρηματιστήρια, είτε σε μια «βουτιά» λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, ή και σε ένα ράλι ανακούφισης, αν το Ιράν αποφύγει να απαντήσει στρατιωτικά και επιλέξει την εκτόνωση της κρίσης.

Όπως σημείωνε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta στο εβδομαδιαίο σχόλιό του την Παρασκευή, «η ελληνική αγορά επηρεάστηκε αναπόφευκτα από τους διεθνείς παράγοντες, καθώς δεν υπήρχαν σημαντικές εγχώριες ειδήσεις. Καθώς πλησιάζει το τέλος του πρώτου εξαμήνου, η διάθεση για κατοχύρωση κερδών έγινε πιο συστηματική σε όλη την αγορά.

Η απουσία εγχώριων καταλυτών βραχυπρόθεσμα θα διατηρήσει την ισχυρή συσχέτιση της ελληνικής αγοράς με τις διεθνείς, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει σε κρίσιμη ζώνη για την αντιστροφή της τάσης. Οι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου, ειδικά αφού καταγράφονται συνεχόμενα κλεισίματα κάτω από τις 1.800 μονάδες.

Το τελευταίο οχυρό για τους αγοραστές είναι η ζώνη μεταξύ 1.772 - 1.760 μονάδων. Σε αυτή την περιοχή κινούνται ο εκθετικός και ο απλός κινητός μέσος όρος των 50 ημερών, οι οποίοι είναι οι μόνες βραχυπρόθεσμες χρονοσειρές που διατηρούν τα σήματα αγορών. Η διάσπαση αυτής της ζώνης αναπροσαρμόζει το θεωρητικό επίπεδο στήριξης στις 1.730 μονάδες, όπου συναντάται μια αξιόλογη σε διάρκεια συσσώρευση βάσης από την οποία ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε την ανάβασή του προς τα φετινά υψηλά.

Αν και η συνεδρίαση της Παρασκευής αποφόρτισε τα υπερπουλημένα ωριαία δεδομένα, έχοντας προσεγγίσει το πρώτο όριο των αναλογιών της διόρθωσης από τα υψηλά των 1.879 μονάδων, το κρίσιμο τεχνικό ζητούμενο για την επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε ανοδική τάση είναι η ανάκτηση της περιοχής των 1.821 μονάδων. Ως εκ τούτου, οι πωλητές παραμένουν οδηγοί των εξελίξεων μέχρι την ανακατάληψη αυτού του επιπέδου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί δεν πανικοβάλλει τις αγορές η επίθεση Τραμπ στα πυρηνικά του Ιράν

Ελεγχόμενη η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, σε στενό εύρος οι πρώτες κινήσεις στα χρηματιστήρια. Δεν εμπνέουν φόβο προς το παρόν οι αντιδράσεις του Ιράν, αποδυναμωμένο το καθεστώς.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει τρίτη συνεχόμενη αύξηση παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει αύξηση παραγωγής πετρελαίου έως και 411.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιούλιο, με στόχο την πτώση τιμών και να ασκηθούν πιέσεις σε Ιράν και Καζακστάν για συμμόρφωση στις ποσοστώσεις.