ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ομόλογα
Φώτο: Shutterstock

Άντλησε 3,5 δισ. από το 10ετές το Δημόσιο, μεγάλη υπερκάλυψη της έκδοσης

Η ζήτηση ξεπέρασε το επίπεδο των 21,9 δισ. ευρώ, με το τελικό επιτόκιο να προσεγγίζει το επίπεδο του 4,4%, έναντι 4,5% αρχικής εκτίμησης. Ικανοποίηση από το υπ. Οικονομικών.

Με βασικό χαρακτηριστικό την πολύ μεγάλη ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο, με το ελληνικό Δημόσιο να προχωρά στην άντληση του ποσού των 3,5 δισ. ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τον ΟΔΔΗΧ. 

Οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν το επίπεδο των 21,9 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο mid swaps + 165 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 4,37% ελαφρώς χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο για επιτόκιο 4,5%. 

Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033. 

Την ικανοποίησή του για την πορεία της έκδοσης εξέφρασε με δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι πήγε πολύ καλά έστω και εάν το διεθνές περιβάλλον στις αγορές είναι αρκετά δύσκολο. 

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας: «η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023. Η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον. Η Κυβέρνηση, και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων ήταν ένα χρόνο πριν (19/01/2022) με κουπόνι 1,75% και επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, αλλά είχε πραγματοποιηθεί πριν η ΕΚΤ ξεκινήσει τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και όταν το διεθνές περιβάλλον ήταν πολύ καλύτερο από το σημερινό, καθώς δεν είχε λάβει χώρα ούτε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος για φέτος, για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, είναι στο επίπεδο των 7 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δανειακές ανάγκες για το 2023 φθάνουν στα 15,4 δισ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο έχει ανάγκη 7,2 δισ. για χρεολύσια, 4,7 δισ. για τόκους και 800 εκατ. για εξόφληση εντόκων γραμματίων και 4,5 δισ. κάλυψη αναγκών ρευστότητας.

Επιπρόσθετα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου παραμένουν σε επίπεδα άνω των 30 δισ. ευρώ και είναι ικανά να καλύψουν τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για τρία χρόνια,

Οι τέσσερις βασικοί στόχοι του ΟΔΔΗΧ είναι: 

  • Σταθερή παρουσία στις διεθνείς αγορές, με ταυτόχρονη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων και διεύρυνση της βάσης των επενδυτών, 
  • Συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης, 
  • Περιορισμός κινδύνων που σχετίζονται άμεσα με το ελληνικό χρέος και 
  • Διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων τόσο του Δημοσίου όσο και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis, Kostis Hatzidakis, YPOIK, YPETHO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών το νέο 10ετές

Όπως σημείωσε ο ΥΠΕΘΟ «η μεγάλη ζήτηση  και η υψηλή ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν, οδήγησαν το περιθώριο του νέου 10-ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 99,1 μονάδες βάσης».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερκαλύφθηκε πάνω από πέντε φορές η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

Oι προσφορές άγγιξαν τα 1,7 δισ. ευρώ έναντι των 300 εκατ. ευρώ που προσδοκούσε να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών. Το επιτόκιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,31% έναντι 4,25% που ήταν το κουπόνι του ομολόγου.