Σε πολύ καλό δρόμο για τον 9ο σερί ανοδικό μήνα ο Γενικός Δείκτης, δεν καταλαβαίνει από υπεραγορασμένους ταλαντωτές, θερινή ραστώνη και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαν να επικαλεστούν με λογική οι θιασώτες μιας διόρθωσης. Χαρακτηριστικό το στατιστικό ότι οι πρώτες 8 συνεδριάσεις του τρέχοντος μήνα ήταν "πράσινες".
Και όσο η διόρθωση καθυστερεί, τόσο εμπεδώνεται στους παροικούντες τη Λεωφόρο Αθηνών η πεποίθηση ότι το ερώτημα για τις 2.000 μονάδες δεν είναι το «αν» αλλά το «πότε». Αυτό το γνήσιο bull market, το οποίο ξεκίνησε από τα «μνημονιακά βάθη» των 500 περίπου μονάδων και με την εγχώρια χρηματιστηριακή ψυχολογία στα τάρταρα, έχει πλέον κάνει τόσο δρόμο που θα λέγαμε ότι η επίτευξη των 2.000 μονάδων θα είναι ευκαιρία. Έτσι, για να χτυπήσουν και κουδούνια, σαν αυτά που ηχούν στη Wall Street κάθε φορά που ο Dow-Jones υπερβαίνει ένα μεγάλο ορόσημο τιμών...
Ας επικεντρωθούμε στο σήμερα όμως, και ενώ επίκειται η περίοδος αποτελεσμάτων χρήσης 2ου τριμήνου/1ου εξαμήνου. Σε αυτό το κομμάτι παραμένουμε αισιόδοξοι, συνυπολογίζοντας τα ευοίωνα αλλά ρεαλιστικά guidance των διοικήσεων και την μάλλον περιορισμένη αρνητική επίπτωση εξωγενών παραγόντων, όπως οι δασμολογικοί φόβοι, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, το κόστος των πρώτων υλών και το καταναλωτικό εισόδημα.
Έτσι, το δυναμικό momentum πωλήσεων, κερδοφορίας και ελεύθερων ταμειακών ροών των προηγούμενων τριμήνων έχει υψηλές πιθανότητες να καταγραφεί λογιστικά και μέσα στο επόμενο διάστημα για την πλειονότητα των ελληνικών εισηγμένων.
Κλείνοντας με την διαγραμματική εικόνα του ΓΔΧΑ και όντας σε "αχαρτογράφητα ύδατα" 15 ετών, εφιστούμε την προσοχή στην περιοχή μεταξύ 1.895 και 1.880 μονάδων, σε περίπτωση που η αγορά εμφανίσει σημάδια κόπωσης ή... υπερκόπωσης.
* Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών