ΓΔ: 1969.83 -0.79% Τζίρος: 133.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:00:32
Φώτο: Shutterstock

«Καμπανάκι» για το δημοσιονομικό έλλειμα της Γαλλίας που θα φτάσει το 6%

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολογία σε ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις ενώ και ο πρωθυπουργός Μ. Μπαρνιέ έχει αναφερθεί για στοχευμένες αυξήσεις της φορολογίας στις πλουσιότερες επιχειρήσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα της ιστορίας της έχει η Γαλλία σύμφωνα με τον νέο υπουργό Οικονομίας της χώρας Αντουάν Αρμάν και όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter«εκτός ενός ή δύο χρόνων εξαιρετικού χαρακτήρα κρίσης τα τελευταία πενήντα χρόνια, έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα της ιστορίας μας. Η κατάσταση είναι σοβαρή», καθώς διαδικασία για υπερβάλλον έλλειμμα έχει κινηθεί από τις Βρυξέλλες κατά της Γαλλίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Les Echos, το υπουργείο Οικονομίας αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 6% το 2024, πολύ περισσότερο του 5,1% σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει αν η Γαλλία θα τηρήσει την πρόβλεψη για φέτος και δήλωσε ότι εργάζεται ώστε μία αξιόπιστη πρόβλεψη για την κατάσταση να παρουσιασθεί σύντομα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις, τις οποίες ο Πατρίκ Μαρτέν, επικεφαλής της συνδικάτου των εργοδοτών Medef, δήλωσε «έτοιμος να συζητήσει» υπό όρους, ο υπουργός Οικονομίας απάντησε: «Θα συνεργασθούμε μαζί του, με το σύνολο των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, με τους κοινωνικούς εταίρους, φυσικά». «Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους πρέπει να επαναληφθεί». «Θα εργασθούμε ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης. (...) Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι οι ενδεχόμενες φορολογικές αυξήσεις που θα επιβληθούν δεν θα εμποδίσουν την οικονομική μας ανάπτυξη, δεν θα εμποδίσουν την δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ αναφέρθηκε την Κυριακή στην πιθανότητα στοχευμένης φορολόγησης των πλουσιότερων ή των μεγάλων επιχειρήσεων για την ανάταξη της δημοσιονομική κατάστασης της χώρας, που απειλείται από νέα παρεκτροπή του ελλείμματος αυτόν τον χρόνο, έπειτα από την πρώτη παρεκτροπή του 2023. «Οι άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλες περιουσίες, οι οποίοι άλλωστε μερικές φορές δεν πληρώνουν μεγάλη φορολογία, (...) θα το δούμε τις προσεχείς εβδομάδες(...): Μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο στην κατάσταση που ζούμε;».

Η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στις αρχές Οκτωβρίου, με πρωτοφανή καθυστέρηση, σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 με στόχο την ανάταξη των δημοσιονομικών της χώρας. Ο Αντουάν Αρμάν επανέλαβε ότι η ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας δεν θα αφορά τις μεσαίες τάξεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Εγκρίθηκε οριακά το «Μεγάλο Όμορφο Νομοσχέδιο» Τραμπ για την οικονομία

Μόνο δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές καταψήφισαν τελικά το οικονομικό νομοσχέδιο. Εγκρίθηκε με ψήφους 218 - 214. Φέρνει φοροελαφρύνσεις στους πλουσιότερους Αμερικανούς και περικοπές κοινωνικών προγραμμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Ψήφος εμπιστοσύνης στη Γαλλία, η Λεπέν θα καταψηφίσει τον Μπαρνιέ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα περάσει χωρίς ψηφοφορία από τη Βουλή τον προϋπολογισμό και θα ακολουθήσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με τη Λεπέν να προαναγγέλλει ότι θα καταψηφίσει.
ΔΙΕΘΝΗ

Τα γαλλικά ομόλογα έγιναν... ελληνικά: «Νάρκες» Λεπέν στον προϋπολογισμό

Η επικεφαλής του ακροδεξιού Λαϊκού Μετώπου φέρνει σε οριακό σημείο την πολιτική αντιπαράθεση για τον νέο προϋπολογισμό, την ώρα που τα ελλείμματα της Γαλλίας φτάνουν «στο κόκκινο» και η αγορά ομολόγων ασκεί ισχυρές πιέσεις.
France, Gallia, Elysee Palace, proedriko megaro
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία ενέκρινε τροπολογία για τη φορολογία των δισεκατομμυριούχων

Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχει στόχο τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος με αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εποχή της «σφιχτής» διαχείρισης και τα δύο «βαρίδια» στον προϋπολογισμό

Για λίγα... χιλιοστά απέφυγε η Ελλάδα τη λιτότητα την επόμενη τετραετία και εξασφάλισε πρόσθετο χώρο 4 δισ. Συντάξεις και εξοπλισμοί θα επιβαρύνουν τις δαπάνες. Πώς μπορεί να ανοίξει χώρος για επιπλέον παροχές.