Σύμφωνα με το αμερικάνικο think tank, «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» (Institute for the Study of War), το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή, δεδομένης της εκτεταμένης κατάρρευσης των δυνάμεων του καθεστώτος και της έλλειψης επαρκούς εξωτερικής υποστήριξης για την ενίσχυση αυτών των δυνάμεων.
Διάφορες συριακές ομάδες που αντιτίθενται στον Άσαντ, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής αντιπολίτευσης στη νοτιοδυτική Συρία, των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και της συμμαχίας Fateh Mubin υπό την ηγεσία της Hayat Tahrir al Sham (HTS), έχουν καταλάβει γρήγορα έδαφος σε όλη τη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ έχουν καταρρεύσει.
Οι υποστηρικτές του Άσαντ δεν φαίνονται πρόθυμοι να ενισχύσουν τον Συριακό Αραβικό Στρατό αναπτύσσοντας γρήγορα πρόσθετες δυνάμεις. Μια πηγή «κοντά στο Κρεμλίνο», για παράδειγμα, δήλωσε στο Bloomberg ότι αν οι δυνάμεις του Άσαντ δεν καταφέρουν να σχηματίσουν μια αμυντική γραμμή - ένα σενάριο που γίνεται όλο και λιγότερο πιθανό, καθώς όλο και περισσότερες μονάδες του συριακού καθεστώτος καταρρέουν - η Ρωσία δεν θα «σώσει» τον Άσαντ.
Η υποστήριξη του ιρανικού Άξονα της Αντίστασης στο καθεστώς Άσαντ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει να σταματήσει την επίθεση της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή, εκτός εάν οι χερσαίες δυνάμεις αναπτυχθούν γρήγορα και σε μεγαλύτερους αριθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ISW, το Ιράν σχεδιάζει να στείλει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία και τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ θα παράσχουν στρατιωτικούς συμβούλους. Η Χεζμπολάχ έστειλε έναν «μικρό αριθμό συμβούλων» στη Συρία στις 5 Δεκεμβρίου και η Χεζμπολάχ έχει ήδη αναπτύξει συμβούλους της Χεζμπολάχ στη Χομς.
Ο μικρός αριθμός συμβούλων είναι απίθανο να αντιστρέψει την κατάρρευση των συριακών δυνάμεων σε ολόκληρη τη χώρα και οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να κρατήσουν ή να καταλάβουν έδαφος από μόνα τους. Η Χεζμπολάχ είναι απίθανο να αναπτύξει τον μεγαλύτερο αριθμό μαχητών που απαιτούνται για να ανακτήσει ο Άσαντ εδάφη, δεδομένων των αναγκών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αφού η ομάδα υπέστη βαριές απώλειες κατά τη διάρκεια της ισραηλινής χερσαίας εκστρατείας στο Λίβανο.
Κοντά στη Δαμασκό
Οι Σύροι αντάρτες απέχουν πλέον μόνον 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό, αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία, ανέφεραν ένας διοικητής τους και η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του OSDH, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αντάρτες μαχητές ελέγχουν όλη την Ντεράα, το λίκνο της εξέγερσης του 2011 εναντίον του καθεστώτος στου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ένας διοικητής τους, ο Χασάν Άμπντελ Γάνι, επιβεβαίωσε ότι απέχουν «λιγότερα από 20 χιλιόμετρα» από τη νότια είσοδο της Δαμασκού.
Μετά την πτώση του Χαλεπιού, την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταρρέουν σε όλη τη χώρα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς οι αντάρτες καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη πολλές μεγάλες πόλεις και επανεμφανίζονται σε περιοχές όπου θεωρείτο ότι η εξέγερση είχε καταπνιγεί εδώ και χρόνια. Πέρα από το Χαλέπι στα βόρεια, τη Χάμα στην κεντρική Συρία και το Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά, οι αντάρτες λένε ότι κατέλαβαν επίσης την Κουνέιτρα, την Ντεράα και τη Σουέιντα στα νότια και προωθούνται προς την πρωτεύουσα Δαμασκό.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στη Χομς. Η κρατική τηλεόραση και πηγές του στρατού ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών και, παράλληλα, φτάνουν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν την πόλη.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από τα συριακά και ρωσικά πλήγματα στη Χομς.
Στο μεταξύ, οι αντάρτες επεκτείνουν τον έλεγχό τους σχεδόν σε όλη τη νοτιοδυτική Συρία και λένε ότι κατέλαβαν τη Σαναμαΐν, πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί από τη Δαμασκό στην Ιορδανία. Ο συριακός στρατός λέει ότι αναδιατάσσεται, χωρίς να παραδέχεται ότι απώλεσε εδάφη.
Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα κατέπληξε τις περισσότερες αραβικές χώρες και προκαλεί ένα νέο κύμα ανησυχίας για τη σταθερότητα της περιοχής. Το Κατάρ είπε σήμερα ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, που ξέσπασε το 2011, ως εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ, δημιούργησε χώρο για τζιχαντιστές που κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις και εξαπέλυαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλον τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα επτά εκατομμύρια πρόσφυγες έφυγαν σε γειτονικές χώρες και ξένες μεγάλες δυνάμεις εγκαθίδρυαν βάσεις στη χώρα.
Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο συριακός στρατός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, είναι ανήμπορος να σταματήσει τους αντάρτες και αναγκάζεται να υποχωρεί.
Ο Άσαντ βασιζόταν εδώ και χρόνια στους συμμάχους του για να καταστέλλει τους αντάρτες: τα ρωσικά μαχητικά βομβάρδιζαν από αέρος ενώ το Ιράν έστελνε τους δικούς του συμμάχους, μαχητές της Χεζμπολάχ και παραστρατιωτικών ιρακινών οργανώσεων, για να ενισχύσει τις χερσαίες δυνάμεις.
Όμως η Ρωσία από το 2022 έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και η Χεζμπολάχ υπέστη βαριές απώλειες στον δικό της πόλεμο με το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι δυνατότητές της.
Την Παρασκευή η Ρωσία προέτρεψε τους πολίτες της να φύγουν από τη Συρία. Το Ιράν απομάκρυνε τις οικογένειες των διπλωματών του, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.
Η Χεζμπολάχ έστειλε μερικές «δυνάμεις επιτήρησης» στη Χομς, όμως μια μεγαλύτερη δύναμη θα ήταν εκτεθειμένη σε ισραηλινά πλήγματα. Το Ισραήλ βομβάρδισε την Παρασκευή δύο μεθοριακές διαβάσεις στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας.
Ιρακινοί παραστρατιωτικοί, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, έχουν τεθεί σε συναγερμό και χιλιάδες από αυτούς είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στη Συρία και έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα. Όμως ακόμη δεν έχουν λάβει εντολή να τα περάσουν, είπαν δύο διοικητές τους. Το Ιράκ δεν επιδιώκει μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία, είπε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στην Ντόχα του Κατάρ ξεκίνησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας, που θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία. Ο Ιρανός υπουργός Αμπάς Αραγσί είπε στην ιρανική τηλεόραση ότι «δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις» για το μέλλον της Συρίας και ότι η συνάντηση της Ντόχα έχει ως στόχο να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.