Σταθερό προβάδισμα στη Χριστιανοδημοκρατική Συμμαχία (CDU/CSU) του Φρίντριχ Μερτς δίνουν οι δημοσκοπήσεις, μια ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις γερμανικές εκλογές, ενώ το ακροδεξιό AfD παραμένει στη δεύτερη θέση, αν και το ποσοστό του δείχνει μικρή μείωση τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυτό προκύπτει με βάση τη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων (Poll of Polls) που δημοσίευσε το Politico.eu. Συγκεκριμένα το CDU/CSU λαμβάνει 30%, το ΑfD, 20%, το σοσιαλδημοκρατικό SPD, 16% οι Πράσινοι 13%, η Αριστερά 7%, το BSW 5% και το FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες) μόλις 4%.
Το BSW - Λογική και Δικαιοσύνη είναι το νέο ακροαριστερό κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, που φαίνεται ότι δίνει μάχη για να ξεπεράσει το εκλογικό μέτρο του 5% και να μπει στη Βουλή.
Η πιο κρίσιμη μάχη θα γίνει για την τρίτη θέση, καθώς από αυτή θα επηρεαστούν οι ισορροπίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας μετά τις εκλογές.
Βασικά θέματα της προεκλογικής περιόδου ήταν το μεταναστευτικό, η οικονομία και η Ουκρανία. Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πιθανότερος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ότι για τον ίδιο, ενόψει διερευνητικών συνομιλιών με πιθανούς εταίρους, δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το σχέδιο πέντε σημείων που κατέθεσε τον περασμένο μήνα στην Bundestag με ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική για το μεταναστευτικό.
Επίσης, ο κ. Μερτς άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο αλλαγών στο «φρένο χρέους», προκειμένου να επιτραπεί ο επιπλέον δανεισμός ώστε να καλυφθούν κυρίως αμυντικές δαπάνες και κονδύλια για την στήριξη της Ουκρανίας.
Ρωσική υπονόμευση
Το ακροδεξιό AfD φαίνεται ότι υποστηρίζεται ενεργά από τη Ρωσία. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εντόπισε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που συνδέεται με τη Ρωσία, που διαδίδει ψεύτικους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία στη Γερμανία λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής.
Κατασκευασμένα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ψευδώς ότι στα ψηφοδέλτια στη Λειψία λείπει το όνομα του ακροδεξιού υποψηφίου Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ένα άλλο βίντεο φαίνεται να δείχνει μια μηχανή να τεμαχίζει ψηφοδέλτια που ρίχνονται για το AfD.
Όπως αναφέρθηκε αρχικά από το Der Spiegel, αξιωματούχοι της πόλης και υπηρεσίες ασφαλείας έχουν διαψεύσει το περιεχόμενο των βίντεο και προειδοποίησαν για μια προσπάθεια παραπλάνησης των ψηφοφόρων.
«Πρόκειται για μια στοχευμένη εκστρατεία που έχει σχεδιαστεί για να επηρεάσει τις εκλογές της Bundestag», δήλωσε στο POLITICO ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. «Οι αρχές στη Λειψία και το Αμβούργο επαλήθευσαν γρήγορα αυτά τα βίντεο ως πλαστά. Τα χαρακτηριστικά αυτής της προσπάθειας παραπληροφόρησης υποδεικνύουν ως δράστη το ''Storm-1516'', μια επιχείρηση επιρροής που συνδέεται με τη Ρωσία, η οποία ήταν ενεργή και σε προηγούμενες εκλογές».
Το Storm-1516 είναι μια γνωστή ομάδα που συνδέεται με τη Ρωσία, η οποία έχει διαδώσει στο παρελθόν ψεύδη που σχετίζονται με τις εκλογές, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ομάδα βασίζεται σε ιστοσελίδες ψεύτικων ειδήσεων και ανώνυμους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσει τις παραπλανητικές αφηγήσεις, με στόχο να διαβρώσει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Πιέζει ο χρόνος
Παρότι στην Γερμανία δεν τίθεται ζήτημα ακυβερνησίας ή αστάθειας, σε αντίθεση με άλλες εποχές, αυτή την φορά αναγνωρίζουν όλοι την πίεση το Βερολίνο να έχει όσο το δυνατόν συντομότερα πλήρως λειτουργική ηγεσία, καθώς είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για αποφάσεις τόσο στο εσωτερικό, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και του αναβρασμού στο μεταναστευτικό, όσο και στην εξωτερική πολιτική, υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιουργεί η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.
Μεθαύριο, επίσης, συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η «Zeitenwende» (σημείο καμπής) που εξήγγειλε ο Όλαφ Σολτς στην Bundestag στις 28 Φεβρουαρίου 2022 για το δόγμα της γερμανικής άμυνας, των εξοπλισμών και της εξωτερικής πολιτικής, πανηγυρίστηκε με ενθουσιασμό και από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και πιθανότερο επόμενο καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος την επικαλείτο μάλιστα καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Μοναδικό παράπονό του, ότι ο αντίπαλός του δεν ήταν σε θέση να την υλοποιήσει επαρκώς. Τα 100 δισεκατομμύρια στο «έκτακτο ταμείο» για τις αμυντικές δαπάνες ακούγονταν πραγματικά σαν «σημείο καμπής» για μια Γερμανία που μέχρι τότε περιφρονούσε τις αμυντικές ανάγκες της ίδιας και της Ευρώπης. Σήμερα ωστόσο, με την Ουάσιγκτον να ζητά αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ, η γερμανική «υπέρβαση» κινδυνεύει να είναι ήδη παρωχημένη, καθώς ανέβασε τις δαπάνες μόλις στο 2%.