Το Ιράν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εφόσον οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον είναι ρεαλιστικές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκίτσι τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, εν μέσω του επικείμενου δεύτερου γύρου συνομιλιών με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Εάν επιδείξουν σοβαρές προθέσεις και δεν διατυπώσουν μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Αραγκτσί σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το Ιράν τόνισε ότι οι ΗΠΑ έδειξαν σοβαρότητα κατά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ομάν. Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένος για αύριο στη Ρώμη.
Ο Τραμπ απειλεί να επιτεθεί στο Ιράν εάν δεν συμφωνήσει να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά η Δύση πιστεύει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σκοπεύει να δημιουργήσει μια ατομική βόμβα.
«Συζητήσαμε λεπτομερώς το πυρηνικό ζήτημα, μιλήσαμε για τις διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ. Ενημέρωσα τον κ. Λαβρόφ για την πρόοδο και το περιεχόμενό τους, καθώς και για τα θέματα που συζητούνται», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το TASS.
«Ο Πρόεδρος του Ιράν, κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Τεχεράνη. Ελπίζουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το τρέχον έτος 2025», πρόσθεσε.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να ενημερώνει τους Ρώσους και Κινέζους εταίρους της για τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα βοηθήσει στην επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Λαβρόφ από την πλευρά του είπε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να βοηθήσει, να μεσολαβήσει και να παίξει οποιονδήποτε ρόλο που θα ήταν χρήσιμος για το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η θέση της Μόσχας είναι ότι η μόνη επιλογή «είναι μια συμφωνία αποκλειστικά για τα πυρηνικά θέματα».
«Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να επιδιώξει μια συμφωνία στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες σημείο που πρέπει να λάβουν υπόψη όσοι προσπαθούν να επιβαρύνουν τις διαπραγματεύσεις με προβλήματα που δεν σχετίζονται με πυρηνικά ζητήματα, δημιουργώντας έτσι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε ο Λαβρόφ.
Στο παρελθόν, η Μόσχα έπαιξε ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν με το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνει το Reuters. Ήταν επίσης μέρος της προηγούμενης συμφωνίας, από την οποία ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ κατά την πρώτη του θητεία το 2018.
Η στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν δημιουργήθηκε από τις πρώτες μέρες της επιβολής παράνομων μονομερών κυρώσεων από τη Δύση, ανεξάρτητα από την υπογραφή και κύρωση της Συνθήκης Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η οποία επιβεβαίωσε την αμοιβαία αποφασιστικότητα για ανάπτυξη φιλικών σχέσεων σε όλους τους τομείς.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έστειλε τον Αραγκίτσι στη Μόσχα με επιστολή προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημερώνοντας το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει μια ειρηνική λύση με το Ιράν, αλλά ποτέ δεν θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.