Τα αποθέματα νερού του Ιράκ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 80 ετών εν μέσω μείωσης της στάθμης των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη μετά από μια περίοδο ξηρών βροχών.
Η παροχή νερού αποτελεί μείζον πρόβλημα στη χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή περιβαλλοντική κρίση λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ξηρασίας, της αύξησης της θερμοκρασίας και των μειωμένων βροχοπτώσεων.
Οι αρχές αποδίδουν την επιδείνωση του προβλήματος στα φράγματα που κατασκευάστηκαν στο γειτονικό Ιράν και την Τουρκία κατά μήκος του άνω ρου των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, τα οποία αρδεύουν το Ιράκ εδώ και χιλιετίες.
«Η θερινή περίοδος θα πρέπει να ξεκινήσει με τουλάχιστον 18 δισεκατομμύρια ευρώ. κύβος. μ. αποθεματικά, αλλά έχουμε μόνο περίπου 10 δισεκατομμύρια. κύβος. Πέρυσι, τα στρατηγικά μας αποθέματα ήταν καλύτερα - διπλάσια από αυτά που έχουμε τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υδάτινων Πόρων.
Τα αποθέματα δεν είναι τόσο χαμηλά εδώ και 80 χρόνια, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη μειωμένη ροή των δύο άλλοτε ισχυρών ποταμών.
Είπε ότι οι λιγοστές βροχοπτώσεις αυτόν τον χειμώνα και τα χαμηλά επίπεδα νερού από το λιώσιμο του χιονιού έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στο Ιράκ, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως μία από τις πέντε χώρες στον κόσμο που είναι πιο ευάλωτες σε ορισμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η έλλειψη νερού έχει αναγκάσει πολλούς αγρότες στο Ιράκ να εγκαταλείψουν τη γη τους και οι αρχές έχουν μειώσει σημαντικά τις γεωργικές δραστηριότητες για να παρέχουν αρκετό πόσιμο νερό.
Το νερό αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας, γεγονός που ωθεί τη Βαγδάτη να αναπτύξει αποτελεσματικά σχέδια διαχείρισης των υδάτων.
Το 2024, το Ιράκ και η Τουρκία υπέγραψαν 10ετή συμφωνία-πλαίσιο, με κύριο στόχο τις επενδύσεις σε έργα για τη διασφάλιση καλύτερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων.