Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου περιέγραψε ως «εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση» την επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από το Ιράν μέσω Αζερμπαϊτζάν, επισημαίνοντας την αποτελεσματικότητα και την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης σε περίπλοκες κρίσεις.
Αναφορικά με την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε πως «η ανάφλεξη δεν θα ωφελήσει κανέναν» και εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα υπάρξουν μόνο ηττημένοι.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εκτιμά πως υπάρχει άμεση απειλή κατά στόχων εντός της χώρας και πως δεν επιδιώκεται η καλλιέργεια πανικού, αλλά η διατήρηση υψηλού επιπέδου επιφυλακής.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας και τη δημοσιοποίηση χάρτη σε απάντηση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ), ο κ. Χατζηβασιλείου διευκρίνισε ότι ο τουρκικός χάρτης δεν εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο ούτε στο Δίκαιο της Θάλασσας και «δεν έχει νομικό βάρος ούτε παράγει νομικά αποτελέσματα». Υπογράμμισε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.
Αναφερόμενος στην πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τις εξελίξεις γύρω από τα Τέμπη και τη συζήτηση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Χατζηβασιλείου στήριξε την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και άσκησε κριτική στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για «γραμμή καιροσκοπισμού» και «χυδαία τοξικότητα» από την αντιπολίτευση.
Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει προηγούμενο κυβερνητικής πλειοψηφίας που να έχει ζητήσει την άρση ασυλίας δικού της στελέχους, όπως συνέβη με τη Νέα Δημοκρατία.
Κλείνοντας, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό κανονισμό SAFE, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά εξασφάλισε την επιβολή όρου ομοφωνίας για τη συμμετοχή τρίτων κρατών σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά σχήματα. «Πετύχαμε αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την αποτελεσματική στάση της ελληνικής διπλωματίας.