Σε νέα φάση έντασης μπαίνουν οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Κίνας, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποκλείσει κινεζικές εταιρείες από δημόσιους διαγωνισμούς για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Το μέτρο, που αφορά μάσκες, επιδέσμους, ιατρικά μηχανήματα και ρομποτικά συστήματα, στοχεύει σε μια αγορά ύψους 150 δισ. ευρώ και έρχεται ως αντίποινα για τους περιορισμούς που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, επιβάλλει η Κίνα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για «προστατευτισμό» και «διπλά στάνταρ». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γκούο Ζιακούν κατηγόρησε την ΕΕ ότι υποκρίνεται υπερασπιζόμενη τον θεμιτό ανταγωνισμό ενώ εφαρμόζει μέτρα αθέμιτου χαρακτήρα.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς απάντησε ότι στόχος είναι η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση είναι αποτέλεσμα ενός έτους άκαρπων διαπραγματεύσεων.
Η ΕΕ εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές δημόσιες συμβάσεις είναι κατά 95% ανοιχτές στον διεθνή ανταγωνισμό, σε αντίθεση με την κινεζική αγορά που παραμένει σε μεγάλο βαθμό κλειστή.
Η Κομισιόν διαβεβαιώνει πως η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ σε 10 ημέρεw, δεν αφορά εισαγωγές εκτός δημόσιων προμηθειών και δεν αναμένεται να δημιουργήσει ελλείψεις, καθώς υπάρχουν επαρκείς εναλλακτικοί προμηθευτές.
Εξαιρέσεις προβλέπονται για περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές στους κινεζικούς κατασκευαστές.
Επιπλέον, οι μικρές μονάδες υγείας με περιορισμένο προϋπολογισμό εξαιρούνται του μέτρου, καθώς το όριο των 5 εκατ. ευρώ αφορά περίπου το 60% της ευρωπαϊκής αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο ευρύτερης σύγκρουσης με την Κίνα σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι ηλιακοί συλλέκτες και τα αιολικά συστήματα, ενώ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο εμπορικών πιέσεων και από την πλευρά των ΗΠΑ.