ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πετρέλαιο και χρήματα
Σωροί νομισμάτων με βαρέλια πετρελαίου και αντλία, συμβολίζοντας αυξήσεις τιμών ενέργειας.

«Βουτιά» του πετρελαίου κατά 7% μετά τα «άσφαιρα» χτυπήματα του Ιράν

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν σε αμερικανική βάση στο Κατάρ έγινε για τις εντυπώσεις και οδηγεί σε αποκλιμάκωση. Από την πρωινή άνοδο, στη βραδινή πτώση το πετρέλαιο.

Κάθετη πτώση άνω του 7% κατέγραψαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ, σε απάντηση των πληγμάτων των ΗΠΑ σε τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δεν έπληξε ενεργειακές υποδομές.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από τις αγορές ως ένδειξη ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το αμερικανικό αργό (WTI) κατρακύλησε κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, με τους επενδυτές να ανακουφίζονται από το γεγονός ότι το χτύπημα δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες ή ζημιές, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κατάρ, η οποία επιβεβαίωσε την πλήρη αναχαίτιση της πυραυλικής επίθεσης.

Οι τιμές κινήθηκαν σε εύρος 10 δολαρίων ανά βαρέλι μέσα στην ίδια μέρα, ξεκινώντας με άνοδο άνω του 6% λόγω φόβων για απότομη όξυνση της κρίσης, για να καταλήξουν με πτώση ακόμα μεγαλύτερη, υπογραμμίζοντας τη νευρικότητα των traders και την εξάρτηση της αγοράς ενέργειας από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Η πτώση του πετρελαίου αντικατοπτρίζει την αίσθηση ότι το Ιράν δεν στοχεύει τις ενεργειακές υποδομές ως μέσο αντιποίνων», δήλωσε η Rebecca Babin, αναλύτρια ενέργειας της CIBC Private Wealth Group. 

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιηθεί για την επίθεση, γεγονός που δείχνει ότι πρόκειται περισσότερο για μια κίνηση διάσωσης κύρους παρά για πραγματική στρατιωτική κλιμάκωση».

Παρά τον καθησυχασμό, ο κίνδυνος για τις παγκόσμιες ροές πετρελαίου παραμένει, ειδικά αν το Ιράν επιχειρήσει στο μέλλον να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, που είναι από τους πιο στρατηγικούς διαύλους παγκοσμίως, απ’ όπου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου.

Αν και δύο υπερδεξαμενόπλοια πραγματοποίησαν αναστροφή πορείας την Κυριακή, αργότερα επανήλθαν στην αρχική τους διαδρομή και διέσχισαν το Στενό, κάτι που ερμηνεύτηκε ως θετικό σημάδι σταθερότητας.

Το ιρανικό κοινοβούλιο φέρεται, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, να έχει ζητήσει το κλείσιμο του διαύλου, κάτι που ωστόσο απαιτεί την έγκριση του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Η εκτόξευση λίγων πυραύλων κατά της αεροπορικής βάσης στο Κατάρ δείχνει πως το Ιράν επιδιώκει αποκλιμάκωση», δήλωσε ο αναλυτής Pavel Molchanov της Raymond James. 

«Πρόκειται για ένα παρόμοιο σενάριο με ό,τι συνέβη τον Ιανουάριο του 2020, όταν το Ιράν απάντησε με συμβολικό τρόπο στον θάνατο του Σουλεϊμανί».

Παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης, οι ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή, προειδοποιώντας για αυξημένο κίνδυνο για τα δεξαμενόπλοια. 

Ο διάδρομος διέλευσης προς τα Στενά του Ορμούζ παραμένει κρίσιμος για την παγκόσμια οικονομία και ενδέχεται να παραμείνει υπό απειλή, εάν οι εντάσεις αναζωπυρωθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΑΓΟΡΕΣ

Οι δηλώσεις Μπάιντεν για χτύπημα στο Ιράν εκτοξεύουν τις τιμές πετρελαίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι θα μπορούσε το Ισραήλ να πλήξει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν φέρνοντας το αμερικανικό αργό πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι. Τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα χτύπημα του Ισραήλ.
Αντλίες πετρελαίου αγοράς
ΔΙΕΘΝΗ

Άλμα 4% στις τιμές πετρελαίου υπό τον φόβο επίθεσης του Ιράν σε Ισραήλ

Πριν από τις αμερικανικές αναφορές για την επίθεση της Τεχεράνης η αγορά πετρελαίου βρισκόταν κοντά σε χαμηλό δυο εβδομάδων καθώς είχαν υπερισχύσει οι προοπτικές για αυξημένη παραγωγή αλλά με μικρή άνοδο της ζήτησης.
Αντλίες πετρελαίου αγοράς
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι έως +4% για το πετρέλαιο και νέο υψηλό για χρυσό μετά την επίθεση Ισραήλ

Ξεπέρασε, ενδοσυνεδριακά, το επίπεδο των 90 δολαρίων το brent, ενώ ο χρυσός «σκαρφάλωσε» εκ νέου πάνω από τα 2.400 δολάρια. Μερική αποκλιμάκωση της ανόδου, καθώς το Ιράν αντέδρασε, προς το παρόν, με ψυχραιμία.