Ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας υποδέχεται σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Κάστρο του Ουίνδσορ, εγκαινιάζοντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη ευρωπαίου ηγέτη μετά το Brexit.
Η επίσκεψη, με ισχυρό συμβολικό και πολιτικό χαρακτήρα, αποσκοπεί στην αποκατάσταση και αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Βρετανίας–Γαλλίας.
Η άφιξη του Μακρόν, που διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον βασιλιά, αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Βρετανία από το 2008, όταν είχε επισκεφθεί τη χώρα ο Νικολά Σαρκοζί.
Η σημερινή επίσκεψη συνοδεύεται από πλήρες τελετουργικό: ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του, Κέιτ, υποδέχονται το προεδρικό ζεύγος σε στρατιωτικό αεροδρόμιο του Λονδίνου, προτού κατευθυνθούν στο Ουίνδσορ, όπου ο βασιλιάς και η βασίλισσα Καμίλα θα τους καλωσορίσουν επισήμως.
Θα ακολουθήσει πομπή με άμαξα, στρατιωτική παρέλαση και επίσημο γεύμα με τη βασιλική οικογένεια. Το αποκορύφωμα της πρώτης ημέρας θα είναι το επίσημο δείπνο στο Κάστρο του Ουίνδσορ, παρουσία περίπου 150 καλεσμένων, όπου θα εκφωνηθούν ομιλίες από τον βασιλιά και τον πρόεδρο.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μακρόν θα μεταβεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Κεντρικό θέμα θα είναι η αντιμετώπιση των αυξημένων ροών μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες.
Η βρετανική πλευρά ελπίζει σε συμφωνία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανταλλαγής αιτούντων άσυλο: η Βρετανία να επιστρέφει έναν αιτούντα στη Γαλλία και να δέχεται έναν άλλον με νόμιμο λόγο παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος είναι να πλήξει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών.
Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2025, έχει καταγραφεί ρεκόρ αφίξεων με μικρά σκάφη από τη Γαλλία, ενώ ο Στάρμερ δέχεται πιέσεις να δράσει, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πίσω από το ακροδεξιό Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ. Μέχρι σήμερα, η Γαλλία είχε αρνηθεί να υπογράψει διμερή συμφωνία, ζητώντας ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Την Πέμπτη, οι δύο ηγέτες θα συγκαλέσουν σύνοδο κορυφής Ηνωμένου Βασιλείου – Γαλλίας, με κύρια θέματα την οικονομία, τη στρατηγική άμυνα και τη στήριξη της Ουκρανίας. Θα ανακοινωθούν επίσης κοινές επενδύσεις στον πυρηνικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του σταθμού Sizewell C.
Η επίσκεψη Μακρόν πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ευρωβρετανικές σχέσεις. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., οι επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους είχαν ψυχρανθεί, με τη Γαλλία να διαδραματίζει συχνά τον «σκληρό» ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Σήμερα, οι δύο πλευρές προσπαθούν να επουλώσουν πληγές και να χτίσουν εκ νέου δεσμούς εμπιστοσύνης.
Η συμμαχία Βρετανίας–Γαλλίας παραμένει κομβική, όχι μόνο στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια, αλλά και στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης, με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία, σε περίπτωση εκεχειρίας με τη Ρωσία.
Όπως τονίζει ο αναλυτής Σεμπαστιάν Μεγιάρ του Chatham House, το Παρίσι και το Λονδίνο επιχειρούν να ξαναχτίσουν τη στρατηγική τους σχέση σε μια εποχή που οι ΗΠΑ απομακρύνονται σταδιακά από τον ρόλο του «εγγυητή» της ευρωπαϊκής ασφάλειας.