Χωρίς ουσιαστική πρόοδο ολοκληρώθηκε η συνάντηση κορυφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Άμπου Ντάμπι, όπου οι δύο πλευρές αναζήτησαν για ακόμη μια φορά μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία. Παρά τις διαρκείς επαφές και τις προσδοκίες των διεθνών παραγόντων, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού σε μια περιοχή που παραμένει εστία γεωπολιτικής έντασης.
Διπλωματικές δυσκολίες και διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο
Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπό την σκιά έντονων πιέσεων για συμβιβασμό. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο πλευρές εξέδωσαν ξεχωριστές ανακοινώσεις, όπου, όπως αποκαλύπτεται, δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, παρά τις υποσχέσεις για σύγκλιση που είχαν δοθεί τον Μάρτιο, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν «να συνεχιστούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις» και να προχωρήσουν σε «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», αν και απουσιάζουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή χρονοδιαγράμματα. Η πρόοδος παραμένει περιορισμένη, με τις διαφορές να επικεντρώνονται σε κρίσιμα σημεία διαφωνίας, ιδιαίτερα στο καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Οι βασικές απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν και η γεωπολιτική σημασία του Καραμπάχ
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το Αζερμπαϊτζάν κατέθεσε έναν εκτενή κατάλογο απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για αλλαγή του αρμενικού Συντάγματος ώστε να αφαιρεθούν οποιεσδήποτε εδαφικές διεκδικήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το ιστορικό βάθος της σύγκρουσης επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκρουστεί δύο φορές για τον έλεγχο του ορεινού αυτού θύλακα, με τελευταίο επεισόδιο την επιχείρηση-αστραπή του 2023, όταν το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον απόλυτο έλεγχο, εκτοπίζοντας τους Αρμένιους αυτονομιστές.
Σε διεθνές επίπεδο, η σταθερότητα στην περιοχή παραμένει στο μικροσκόπιο σημαντικών δυνάμεων. Στην αρχή της εβδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε την ευχή για άμεση επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ αντίστοιχη στήριξη εκδήλωσαν και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Αλβανία τον περασμένο Μάιο.
Η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων παραμένει αβέβαιη, με τα βλέμματα στραμμένα στο αν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να γεφυρώσουν το χάσμα που τις χωρίζει και να χαράξουν μια νέα πορεία για σταθερότητα και συνεργασία στον Νότιο Καύκασο.