ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Drone-Ηλιακό πάνελ
Φωτοβολταϊκά πάνελ και βιομηχανικό drone. Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή δασμών σε drones και φωτοβολταϊκά πλαίσια

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε διαδικασίες που ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή δασμών σε drones και υλικά κατασκευής φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη διαδικασιών που ενδέχεται, μέσα στους επόμενους μήνες, να οδηγήσουν στην επιβολή τομεακών τελωνειακών δασμών σε drones και σε κρίσιμα υλικά για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου, το υπουργείο υλοποιεί δημόσια έρευνα και διαβούλευση, αποτελώντας το πρώτο βήμα ενός πλαισίου λήψης αποφάσεων σχετικά με το εάν πρέπει να υιοθετηθούν πρόσθετοι δασμοί για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι διαδικασίες που ξεκινούν, αφορούν ειδικά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs ή drones), καθώς και το πολυκρυσταλλικό πυρίτιο και τα υποπροϊόντα του, ύλες κλειδιά για την παραγωγή φωτοβολταϊκών πλαισίων και ημιαγωγών.

Το νομικό αυτό πλαίσιο εντάσσεται στο πλαίσιο της «Διάταξης 232» της αμερικανικής νομοθεσίας, που επιτρέπει στον πρόεδρο να επιβάλει δασμούς για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ήδη, ανάλογες διαδικασίες εφαρμόζονται σε τομείς όπως ο εισαγόμενος χάλυβας, το αλουμίνιο, οι ημιαγωγοί και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ παραμένουν μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών drones παγκοσμίως, μαζί με την Κίνα και το Ισραήλ. Επιπλέον, η Τουρκία, το Ιράν, η Ρωσία και πιο πρόσφατα η Ουκρανία έχουν αναπτύξει ανταγωνιστικά και χαμηλού κόστους μοντέλα, τα οποία μετασχηματίζουν το πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

Οι κινεζικές βιομηχανίες, με κύρια εκπρόσωπο την DJI, παραμένουν επίσης μεταξύ των σημαντικότερων προμηθευτών πολιτικών drones διεθνώς. Παράλληλα, η Κίνα ηγείται παγκοσμίως και στην παραγωγή πολυκρυσταλλικού πυριτίου, με μερίδιο που ξεπερνά το 90% το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Thunder Said Energy. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγής αυτής προέρχεται από την επαρχία Σιντζιάνγκ, περιοχή στην οποία το Πεκίνο δέχεται επικρίσεις για πολιτικές διαχείρισης της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων – κατηγορίες που η κινεζική κυβέρνηση απορρίπτει.

Η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει 21 ημέρες από την επίσημη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στην κυβερνητική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα διαθέτει 270 ημέρες για να ολοκληρώσει την κύρια έρευνα, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει συνεισφορές άλλων κρατικών υπηρεσιών και ακροάσεις. Τελικά, οι εισηγήσεις θα υποβληθούν στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που θα αποφασίσει εάν και σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστούν οι νέοι δασμοί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία δασμοί
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δασμοί έως 3.521% σε φωτοβολταϊκά πάνελ από τη νοτιοανατολική Ασία

Οι δασμοί αφορούν εταιρείες εγκατεστημένες στην Καμπότζη, στη Μαλαισία, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, σημείωσε η υπηρεσία διεθνούς εμπορίου (ITA), που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.