Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχε συνάντηση με τον Λίβυο ομόλογό του, Ταχέρ Αλ Μπαούρ.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της ελληνο-λιβυκής συνεργασίας, μεταφέροντας επίσημο μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού: «Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Τρίπολη.
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σας μεταφέρω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη γεωστρατηγική θέση της Λιβύης ως φυσικού γείτονα της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την ως «μακραίωνο σύμμαχο του πολιτισμού και της ιστορίας».
Ο ίδιος επισήμανε ότι βασικός στόχος της Αθήνας είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και της ειρήνης στη Μεσόγειο, προωθώντας μια ισχυρή περιφερειακή συνεργασία. Εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσα από τον διάλογο, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί που ενώνουν τις δύο χώρες είναι περισσότεροι και ουσιωδέστεροι από όσα τις χωρίζουν.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατέληξε, δηλώνοντας: «Προσβλέπω στη συνεργασία μας και ευελπιστώ η επίσκεψή μου αυτή να αποτελέσει μόνο την αρχή μιας καλής και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των κυβερνήσεων μας».
Από τη δική του πλευρά, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Ταχέρ Αλ Μπαούρ, επεσήμανε τη διαχρονικά θετική δυναμική ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη, τονίζοντας πως οι δύο λαοί συνδέονται με ιστορικούς και πολιτισμικούς δεσμούς. Υποδέχτηκε θερμά τον κ. Γεραπετρίτη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Σας καλωσορίζουμε στην Τρίπολη. Είμαστε λαοί της Μεσογείου, μας συνδέουν ιστορικές πολιτισμικές σχέσεις. Οι σχέσεις Λιβύης-Ελλάδας πάντα είναι θερμές».
Αναφέρθηκε, επίσης, στις προκλήσεις που κατά διαστήματα επηρεάζουν την πορεία των διμερών επαφών, αλλά υπογράμμισε ότι αυτές οι δυσκολίες δεν πρέπει να λειτουργούν ανασταλτικά στη διεύρυνση της συνεργασίας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Πάντα υπάρχουν προβλήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Φυσικά, αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδια στην πορεία των σχέσεων μεταξύ των κρατών», εκφράζοντας την προσδοκία «αυτό το ταξίδι να αποτελέσει μια καλή απαρχή για να δοθεί ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών».