Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέπεμψε χθες αυστηρή προειδοποίηση προς τη Γεωργία, ανακοινώνοντας πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει την εξαίρεση από τη βίζα που ισχύει αυτή τη στιγμή για τους πολίτες της χώρας. Η προειδοποίηση αυτή συνδέεται άμεσα με την κλιμακούμενη καταστολή της αντιπολίτευσης και την καταγραφή νέων δειγμάτων δημοκρατικής οπισθοδρόμησης στο κράτος του Καυκάσου.
Όπως υπογράμμισε στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, «στείλαμε (...) επιστολή στη Γεωργία όσον αφορά το καθεστώς κοινής θεώρησης», στέλνοντας σαφές μήνυμα πως η ευρωπαϊκή ανοχή σε πρακτικές που πλήττουν το κράτος δικαίου έχει σαφή όρια.
Για να παραμείνει σε ισχύ το καθεστώς ελεύθερης βίζας προς τη Γεωργία, θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στην κυβέρνηση του Τμπιλίσι ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να υπάρξει σεβασμός στις ευρωπαϊκές αξίες και την πολιτειακή διαφάνεια «χωρίς καθυστέρηση». Εφόσον αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρωθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η ΕΕ διαμηνύει ότι θα προχωρήσει στην αναστολή της βίζας για τους πολίτες της χώρας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στα κράτη-μέλη.
Η κλιμάκωση των εντάσεων οφείλεται σε μια σειρά μέτρων των αρχών της Γεωργίας, τα οποία έχουν προκαλέσει κύμα επικρίσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες αναφέρονται σε πρόσφατες συλλήψεις πολιτικών προσωπικοτήτων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων που ανήκουν στην αντιπολίτευση ή διατηρούν κριτική στάση απέναντι στο κυβερνών κόμμα.
Τα κυβερνητικά μέτρα και η υιοθέτηση νόμων που περιορίζουν τη λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών αξιολογούνται από την ΕΕ ως «εκτροπή από τον ευρωπαϊκό δρόμο» για τη χώρα των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτό το γεγονός τοποθετεί τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ υπό νέο πρίσμα και έντονο προβληματισμό.
Ευρωπαϊκές διαφωνίες και το βέτο της Ουγγαρίας
Πολλά κράτη-μέλη της Ένωσης υποστηρίζουν τη λήψη αυστηρών μέτρων έναντι των γεωργιανών αρχών, εξετάζοντας μεταξύ άλλων και την επιβολή κυρώσεων εις βάρος δικαστικών που συνδέονται με διώξεις επίφανων προσώπων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η πρόοδος σε αυτή την κατεύθυνση έχει «παγώσει» λόγω του βέτο της Ουγγαρίας—ο πρωθυπουργός της οποίας, Βίκτορ Όρμπαν, διατηρεί φιλικές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα της Γεωργιανού Ονείρου.
Υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία απέκτησε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στα τέλη του 2023, λίγους μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί σύνθετα ερωτήματα για τη μελλοντική πορεία της χώρας εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.