ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
λογότυπο USAID ΗΠΑ
Φώτο: Shutterstock

Τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας θα καταστραφούν λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ βρέθηκε σε αμηχανία, από αποκαλύψεις για τόνους τροφίμων, προορισμένοι για παιδιά που πάσχουν από υποσιτισμό, που θα αποτεφρωθούν.

Η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει σοβαρή κριτική μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη μαζική καταστροφή τροφίμων που προορίζονταν για παιδιά που υποσιτίζονται, εξαιτίας της δραστικής περικοπής της αμερικανικής διεθνούς βοήθειας.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία, ο αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικλ Ρίγκας, παραδέχθηκε ότι δεν διαθέτει «καλή απάντηση» στο ερώτημα σχετικά με το πώς τόνοι τροφίμων έληξαν και θα οδηγηθούν προς αποτέφρωση. Όπως ανέφερε, το γεγονός αποδίδεται «στο κλείσιμο της USAID» και εξέφρασε τη λύπη του για την άσκοπη σπατάλη, υποσχόμενος περαιτέρω διερεύνηση.

Οι αμερικανικές αρχές προχωρούν στην καταστροφή μπισκότων υψηλής θρεπτικής αξίας, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν σε υποσιτισμένα παιδιά στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Τα προϊόντα έμειναν αδιάθετα, αποθηκευμένα στο Ντουμπάι, καθώς η λήξη τους συνέπεσε με το λουκέτο στην υπηρεσία βοήθειας. Σύμφωνα με το περιοδικό The Atlantic, περίπου 500 μετρικοί τόνοι τροφίμων—ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1,5 εκατομμυρίων παιδιών για μία εβδομάδα—εγκρίθηκαν επί προεδρίας Μπάιντεν με δαπάνη 800.000 δολαρίων. Πλέον, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν επιπλέον με 130.000 δολάρια για την αποτεφρωσή τους.

Ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν δήλωσε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ήδη από τον Μάρτιο, στηλιτεύοντας το γεγονός πως «η κυβέρνηση προτίμησε να κρατήσει την αποθήκη κλειστή, να αφήσει τα τρόφιμα να λήξουν και κατόπιν να τα κάψει», αντί να προχωρήσει σε διανομή.

Δραστικές αλλαγές στη διεθνή βοήθεια μετά το κλείσιμο της USAID

Μετά από περισσότερες από έξι δεκαετίες λειτουργίας, η USAID καταργήθηκε επίσημα την 1η Ιουλίου, κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ, μετατρεπόμενη σε απλή διεύθυνση υπο τη σκέπη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προκαλώντας «σεισμό» στον τομέα της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, οι περικοπές στη διεθνή βοήθεια ήταν εκτεταμένες, με μείωση κατά 83% στα προγράμματα της USAID στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, υπό την πίεση της διοίκησης και της επιτροπής DOGE του Ίλον Μασκ, το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές ύψους σχεδόν 9 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 8 δισ. αφορούν διεθνή βοήθεια.

Παρά τις εξελίξεις, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούνται ο μεγαλύτερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της πολιτικής αυστηρής περιορισμού δαπανών, ο Μάικλ Ρίγκας επέβλεψε επίσης εκατοντάδες απολύσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η δημοκρατική γερουσιάστρια Τζιν Σαχίν χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές «χαοτικές και ανόητες», τονίζοντας πως «οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό και παιδιά θα υποφέρουν από την πείνα» λόγω περιορισμού κονδυλίων, απολύσεων προσωπικού και κατάργησης προγραμμάτων-κλειδιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Εξετάζουμε με Τραμπ μια μεγάλη συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας για drones

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι συζητούν πιθανή συμφωνία: η Ουάσιγκτον θα αγοράσει ουκρανικά drones δοκιμασμένα στη μάχη, ενώ το Κίεβο θα προμηθευτεί αμερικανικά όπλα, αποκάλυψε ο Ζελένσκι στη New York Post.