Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο της αντίδρασής της στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία.
Ο νέος γύρος κυρώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμής εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, εντείνοντας έτσι την οικονομική πίεση προς το Κρεμλίνο.
Η απόφαση για το νέο πακέτο ελήφθη σήμερα το πρωί, όταν οι πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, έπειτα από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, για άρση του πολυήμερου βέτο της χώρας του.
Η Σλοβακία, μετά από διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα του ενεργειακού της εφοδιασμού, έδωσε το «πράσινο φως» διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη ευρωπαϊκής συναίνεσης. Η τελική έγκριση του πακέτου αναμένεται να επικυρωθεί άμεσα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε, μέσω της πλατφόρμας «Χ», τη βαρύτητα των νέων μέτρων: «Χαιρετίζω τη συμφωνία στο 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χτυπάμε στην καρδιά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας.
Στοχεύουμε στον τραπεζικό, ενεργειακό και στρατιωτικοβιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου δυναμικού ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου. Η πίεση συνεχίζεται. Θα συνεχιστεί μέχρι ο Πούτιν να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».
Παράλληλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, χαρακτήρισε το νέο πακέτο ως ένα από τα πιο ουσιαστικά μέχρι σήμερα, δηλώνοντας: «Η ΕΕ ενέκρινε ένα από τα ισχυρότερα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι σήμερα».
Η Κ. Κάλας ανέφερε ότι με το 18ο πακέτο μειώνεται περαιτέρω ο πολεμικός προϋπολογισμός του Κρεμλίνου, με την προσθήκη 105 δεξαμενόπλοιων του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας στη λίστα κυρώσεων και με τον περιορισμό της πρόσβασης ρωσικών τραπεζών στη διεθνή χρηματοδότηση.
Όπως σημείωσε: «Ασκούμε μεγαλύτερη πίεση στη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας, στις κινεζικές τράπεζες που επιτρέπουν την αποφυγή κυρώσεων και εμποδίζουμε τις εξαγωγές τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται σε drones». Επίσης, εστίασε στην πρόθεση της ΕΕ να διατηρήσει υψηλό το κόστος για τη Μόσχα, ώστε «η διακοπή της επιθετικότητας να γίνει μονόδρομος για το Κρεμλίνο».
Σημαντική παράμετρος του 18ου πακέτου αποτελεί το δυναμικό ανώτατο όριο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο πλέον καθορίζεται σε επίπεδα λίγο άνω των 45 δολαρίων ανά βαρέλι, λαμβάνοντας υπόψη τη μέση τιμή αγοράς στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο όριο ανερχόταν στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την πίεση στα δημοσιονομικά έσοδα της Ρωσίας από ενεργειακές εξαγωγές και να επηρεάσει τις διεθνείς αγορές ενέργειας.