Το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού παραμένει στον πυρήνα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, πενήντα ένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τη μαύρη αυτή επέτειο, επισημαίνεται πως η επίλυση του ζητήματος, εντός του πλαισίου των παραμέτρων που καθορίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η επανένωση της Μεγαλονήσου και η οριστική άρση της στρατιωτικής κατοχής σε έδαφος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουν ως βασικές προτεραιότητες για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι το Κυπριακό εξακολουθεί, μέχρι και σήμερα, να διατηρεί τον χαρακτήρα του ως διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, το οποίο συνιστά ταυτόχρονα καθημερινή παραβίαση των αρχών του ΟΗΕ. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως η διατήρηση του παρόντος status quo, ή ενδεχόμενες προτάσεις περί δημιουργίας «δύο κρατών», δεν μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτές ή βιώσιμες λύσεις για το μέλλον της Κύπρου.
Σκληρή στάση απέναντι στη διαίρεση και τον διχασμό
Η Ελλάδα τιμά τη μνήμη όσων έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη Μεγαλόνησο, εκφράζει τη συμπαράσταση της στις οικογένειες των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων και δηλώνει την αιώνια ευγνωμοσύνη της σε όσους διακρίθηκαν για τη γενναιότητα και την αυταπάρνησή τους. Σταθερή θέση αποτελεί πως το Κυπριακό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, καθώς αποτελεί ένα ανεπίκαιρο και απαράδεκτο καθεστώς, που αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η επίμονη αναφορά του ΥΠΕΞ στην ανάγκη για μια λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όλων των κοινοτήτων, ενιαία διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία και ιθαγένεια, επιβεβαιώνει την προσήλωση της ελληνικής πλευράς σε έναν διάλογο εντός θεσμικών και διεθνώς παραδεκτών πλαισίων.
Διπλωματικές προοπτικές και διεθνής υποστήριξη
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον ρόλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και στις πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Το Κυπριακό διατηρείται ψηλά στην πολιτική ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών χάρη στην σταθερή δέσμευση του ΟΗΕ υπέρ της επίλυσής του μέσω διαλόγου και σύνθεσης απόψεων. Η Ελλάδα εμφανίζεται ως αρωγός στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα αλλά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι πρόσφατες άτυπες συναντήσεις σε Γενεύη και Νέα Υόρκη αποδεικνύουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για εποικοδομητική προσέγγιση, με στόχο μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.
Η Ελλάδα, από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην αναζήτηση μιας διαπραγματευτικής λύσης, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενισχύοντας έτσι τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.