Ο Λευκός Οίκος απέκλεισε τη Wall Street Journal από τον κατάλογο των δημοσιογράφων που θα συνόδευαν τον Ντόναλντ Τραμπ κατά το επικείμενο ταξίδι του στη Σκοτία, σε μια σαφή ένδειξη όξυνσης των σχέσεων του προεδρικού περιβάλλοντος με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.
Η απόφαση αυτή ήρθε ως αντίδραση στη δημοσίευση άρθρου της εφημερίδας το οποίο ερευνούσε τη σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον διαβόητο χρηματομεσίτη Τζέφρι Έπστιν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σωματεμπορία ανηλίκων.
Η επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, επισήμανε ότι «εξαιτίας των ψευδολογημάτων και της δυσφημιστικής συμπεριφοράς της Wall Street Journal, δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο 13 επιλεγμένων μέσων ενημέρωσης που θα ταξιδέψουν με τον πρόεδρο».
Η απόφαση αυτή σημειώνεται σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο δημοσιογραφικό περιβάλλον.
Ο 79χρονος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να μεταβεί στη Σκοτία το διάστημα 25-29 Ιουλίου, όπου θα επισκεφθεί τα δύο ιδιόκτητα γήπεδα γκολφ του αλλά και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για «ιδιωτική» επίσκεψη.
Στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε επισήμως τη Wall Street Journal και τον ιδιοκτήτη της, Ρούπερτ Μέρντοκ, για συκοφαντική δυσφήμιση, σχολιάζοντας αιχμηρά το πρόσφατο δημοσίευμα που του απέδιδε στοιχεία και επιστολές με υπονοούμενα όσον αφορά τη σχέση του με τον Έπστιν.
Η υπόθεση έχει λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα, ειδικά με φόντο τις απαιτήσεις μερίδας της εκλογικής του βάσης για διαφάνεια σχετικά με τον πολυσυζητημένο κατάλογο επαφών του Έπστιν.
Ο χρηματομεσίτης είχε κατηγορηθεί το 2019, ωστόσο εντοπίστηκε νεκρός στο κελί του πριν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, με τις αρμόδιες αρχές να κάνουν λόγο για αυτοκτονία.
Από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία τον Ιανουάριο, η διαχείριση του δημοσιογραφικού pool έχει αλλάξει άρδην. Ενώ έως πρόσφατα την ευθύνη επιλογής των δημοσιογράφων είχε η Ένωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, πλέον η κυβέρνηση παρεμβαίνει ενεργά στη σύνθεσή του, ασκώντας έλεγχο στην πρόσβαση για ζωντανή κάλυψη της προεδρικής δραστηριότητας.
Χαρακτηριστικά, η διοίκηση απέκλεισε το Associated Press από το pool λόγω διαφωνιών ως προς τη χρήση της γεωγραφικής ονομασίας «Κόλπος του Μεξικού» αντί του προτιμώμενου «Κόλπος της Αμερικής».
Παράλληλα, νέα μέσα και διαδικτυακοί influencers, ιδιαίτερα όσοι ταυτίζονται με το κίνημα «MAGA» (Make America Great Again), λαμβάνουν αυξημένο ρόλο στην κάλυψη των προεδρικών δραστηριοτήτων.
Ο πρόωρος θάνατος του Τζέφρι Έπστιν παραμένει σημείο αναφοράς για πληθώρα θεωριών συνωμοσίας, με αρκετούς να υποστηρίζουν πως δολοφονήθηκε για την αποσιώπηση πιθανών αποκαλύψεων ενάντια σε επιφανείς προσωπικότητες.
Σχετικά, στελέχη και υποστηρικτές του κινήματος Τραμπ συνεχίζουν να ζητούν την επίσημη δημοσιοποίηση του φημολογούμενου «μυστικού καταλόγου πελατών» του Έπστιν.
Ωστόσο, στις 7 Ιουλίου, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για ύπαρξη τέτοιου καταλόγου ή για πρακτική εκβιασμού.
Η τοποθέτηση αυτή ήρθε να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μερίδα των υποστηρικτών του κινήματος «MAGA» στα κοινωνικά δίκτυα, τροφοδοτώντας περαιτέρω την πολωμένη πολιτική αντιπαράθεση και τη δυσπιστία προς το παραδοσιακό μιντιακό τοπίο των ΗΠΑ.