Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, τοποθετήθηκε για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο μεταναστευτικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στην Κοπεγχάγη.
Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι η επιστροφή των παράνομων μεταναστών θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ατζέντα.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «Το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές. Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή εάν η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, δεν έχεις δικαίωμα να παραμείνεις και οφείλεις να επιστρέψεις στη χώρα σου».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τη δημιουργία των λεγόμενων «return hubs», ο Υπουργός πρότεινε ότι οι δομές αυτές θα πρέπει να λειτουργήσουν εκτός Ευρώπης, όχι μόνο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά συνολικά εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.
Παράλληλα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ενίσχυση των τρίτων χωρών που θα φιλοξενήσουν τις δομές αυτές, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος επιστροφών.
Ο κ. Πλεύρης αναγνώρισε τις δυσκολίες που προκαλούνται στην ελληνική κοινωνία από την ένταση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, σημειώνοντας: «Στην Κρήτη έχουμε κάθε μέρα 1.000 παράνομους μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ελλάδα, ενώ στη Λιβύη ο αριθμός φθάνει τα 3 εκατομμύρια».
Επισήμανε, επίσης, ότι η διαχείριση του φαινομένου απαιτεί αποτελεσματικές λύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των κοινωνιών.
Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης, αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου: «Ο νόμος ορίζει πως εάν η αίτηση ασύλου απορριφθεί και δεν υπάρξει επιστροφή στη χώρα προέλευσης, το άτομο διαπράττει ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης δύο έως πέντε ετών».
Ο Υπουργός έκανε σαφές ότι το μήνυμα της πολιτείας προς τους παράνομους μετανάστες είναι διττό: «Είτε επιστρέφετε οικειοθελώς, είτε αντιμετωπίζετε ποινή φυλάκισης».