ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σημαία της Ινδίας
Φωτογραφία Shutterstock

Ινδία: Ανάγκη 2,4 τρισ. δολαρίων για κλιματικά ανθεκτικές πόλεις ως το 2050

Η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί την Ινδία να επενδύσει 2,4 τρισ. δολάρια έως το 2050 για υποδομές ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, ενόψει ραγδαίας αστικοποίησης.

Η Ινδία καλείται να προβεί σε επενδύσεις άνω των 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2050, με στόχο την υλοποίηση ανθεκτικών στις κλιματικές αλλαγές αστικών υποδομών. 

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκαλύπτει ότι τα ταχύτατα αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα της χώρας αντιμετωπίζουν ολοένα και εντονότερες προκλήσεις λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Το αστικό τοπίο της Ινδίας αναμένεται να μεταβληθεί ριζικά, καθώς ο αριθμός των κατοίκων των πόλεων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας από τα 480 εκατομμύρια το 2020 στα 951 εκατομμύρια έως το 2050.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξαφνικές πλημμύρες, καύσωνες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, καθιστούν την Ινδία πιο ευάλωτη ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αν δεν υπάρξουν εκτεταμένες επενδύσεις σε βασικές υποδομές, όπως οι μεταφορές, η ύδρευση, η στέγαση και η διαχείριση απορριμμάτων, η Ινδία θα συνεχίσει να υφίσταται σημαντικές οικονομικές απώλειες ως αποτέλεσμα των κλιματικών καταστροφών.

 Σύμφωνα με την έκθεση, που τιτλοφορείται «Προς Ανθεκτικές και Ευημερούσες Πόλεις στην Ινδία», η απουσία δράσεων θα επιδεινώσει το κόστος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και αποκατάστασης ζημιών.

«Οι πόλεις πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικές για να είναι ασφαλείς οι κάτοικοί τους», δήλωσε ο Ογκίστ Τανό Κουάμε, υπεύθυνος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ινδία, κατά την παρουσίαση των ευρημάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο αστικής ανάπτυξης της χώρας.

Σήμερα, οι πλημμύρες σε αστικές περιοχές προκαλούν ετήσιες ζημιές ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες: το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 και θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια μέχρι το 2070, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι υπολογισμοί της Παγκόσμιας Τράπεζας βασίζονται σε μια σχετικά συντηρητική προσέγγιση για την αναμενόμενη αστικοποίηση. Παρόλα αυτά, αναφέρονται ανάγκες επενδύσεων ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων έως το 2050 και 10,9 τρισ. δολαρίων έως το 2070. Εάν η αστικοποίηση προχωρήσει ταχύτερα, τα ποσά ενδέχεται να αυξηθούν στα 2,8 τρισ. και 13,4 τρισ. δολάρια αντίστοιχα.

Η έκθεση υπογραμμίζει: «Οι έγκαιρες ενέργειες μπορούν να αποτρέψουν ετήσιες ζημίες και απώλειες δισεκατομμυρίων σε πλημμύρες και ακραία ζέστη, ταυτόχρονα επενδύοντας σε ανθεκτικές και αποτελεσματικές δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες».

Επί του παρόντος, η Ινδία αφιερώνει μόλις το 0,7% του ΑΕΠ της σε αστικές υποδομές, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά του παγκόσμιου μέσου όρου. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα εισηγείται την άμεση ενίσχυση της δημόσιας και της ιδιωτικής χρηματοδότησης, καθώς και την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τοπικών διοικήσεων και κυβερνήσεων των κρατιδίων, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις με γνώμονα την κλιματική προσαρμογή.

Η ενίσχυση των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα θεωρείται ζωτικής σημασίας, καθώς σήμερα η συμμετοχή του αντιστοιχεί μόλις στο 5% των συνολικών επενδύσεων για τις αστικές υποδομές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG επενδύσεις concept
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανανεωμένος «οδικός χάρτης» για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Πελοπόννησο

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υιοθετεί έναν νέο στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό που επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.