ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Ο Φρίντριχ Μερτς μιλά σε πολιτική εκδήλωση στη Γερμανία.

Γερμανία: Εγκρίθηκε ν/σ για μείωση της γραφειοκρατίας στις αγορές εξοπλισμών

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο για την απλούστευση των αγορών στρατιωτικού εξοπλισμού, στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εντάσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε νέο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών προμήθειας εξοπλισμού για τον Bundeswehr, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προσαρμογής του στρατού στις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, υπό την ηγεσία του συντηρητικού καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, θεωρείται κομβικής σημασίας για τη στρατηγική θωράκιση της χώρας.

«Το νομοσχέδιο θα καταστήσει ασφαλέστερη τη Γερμανία», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Οικονομίας, Κατερίνα Ράιχε. Το πλαίσιο προβλέπει ευέλικτες εξαιρέσεις στη διαδικασία σύναψης δημόσιων συμβάσεων που αφορούν τον στρατό, με στόχο τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των αμυντικών επενδύσεων.

Αυξάνεται το όριο απευθείας αναθέσεων

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιστόριος σχεδιάζει την αύξηση του κατώτατου ορίου απευθείας ανάθεσης από τα 15.000 στα 443.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως περισσότερες συμβάσεις θα μπορούν να εκτελούνται χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού, διευκολύνοντας «την ταχύτερη υλοποίηση έργων», όπως για παράδειγμα τις αγορές διαλειτουργικών συστημάτων σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς εταίρους. Ενδεικτικά, αναμένεται να επηρεαστούν περίπου 8.000 συμβάσεις την πρώτη περίοδο εφαρμογής.

Δεν αφορά μόνο τα στρατιωτικά έργα

Οι προβλεπόμενες εξαιρέσεις καλύπτουν εκτός από τον στρατιωτικό εξοπλισμό, σημαντικές πολιτικές ανάγκες όπως ιατροφαρμακευτικό υλικό και την κατασκευή ή αναβάθμιση στρατοπέδων – πολλές από τις υποδομές βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση σήμερα. Στον τομέα των κατασκευών, το όριο για απευθείας συμβάσεις αυξάνεται έως το 1 εκατομμύριο ευρώ, επηρεάζοντας περίπου 4.000 νέες συμβάσεις.

Το νομοσχέδιο ενσωματώνει και εξαιρέσεις σε περιβαλλοντικούς κανονισμούς για έργα στρατιωτικών υποδομών, διευκολύνοντας έργα όπως η ανέγερση νέων στρατοπέδων.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση δρομολογεί τη διεύρυνση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις στον αμυντικό τομέα, με στόχο τη στήριξη της καινοτομίας και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσης.

«Αποδεσμεύονται δισεκατομμύρια» για στρατιωτικές δαπάνες

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως επισημαίνεται από το Βερολίνο, ανοίγει τον δρόμο για την επένδυση των δισεκατομμυρίων που εγκρίθηκαν τον Μάρτιο με σκοπό την ενδυνάμωση των στρατιωτικών δαπανών.

Οι χρόνιες ελλείψεις σε υλικό και η έντονη γραφειοκρατία αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην αποτελεσματικότητα του γερμανικού στρατού. Πολλές επίσημες αναφορές επισημαίνουν την ανάγκη βαθιάς μεταρρύθμισης στη κεντρική υπηρεσία αγορών, η οποία απασχολεί περίπου 10.000 υπαλλήλους και εδρεύει στο Κόμπλεντς. Η υπερβολική γραφειοκρατία, όπως υπογραμμίζει η κοινοβουλευτική επίτροπος για την άμυνα, οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα «ακόμη και για το παραμικρό έργο να απαιτούνται χρόνια». Ενδεικτικά, πολλά στρατόπεδα στερούνται βασικές υποδομές, όπως ζεστό ή πόσιμο νερό, κατάλληλες υδραυλικές εγκαταστάσεις και ηλεκτρικές πρίζες, δυσχεραίνοντας τη λειτουργικότητα του Bundeswehr στο σύγχρονο περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BMP-1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα παραχωρεί τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία, με τι θα αντικατασταθούν

«Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή», αναφέρει το υπουργείο.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κυβερνητική κρίση με αφορμή το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο

Ο κυβερνητικός συνασπισμός βιώνει την πρώτη του σοβαρή κρίση, μόλις δύο μήνες μετά τη δημιουργία του, λόγω έντονης διαμάχης για την εκλογή ανώτατης δικαστού, που απειλεί τόσο τη συνοχή του όσο και το κύρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου.