Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε ηχηρό μήνυμα για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επισημαίνοντας ότι η πείνα δεν πρέπει να μετατρέπεται σε εργαλείο πολέμου.
Αναφερόμενος ειδικά στις έντονα διευρυμένες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας και το Σουδάν, ο Γκουτέρες τόνισε πως η κατάσταση εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Οι συγκρούσεις συνεχίζουν να αυξάνουν την πείνα στη Γάζα, στο Σουδάν και αλλού. Η πείνα τροφοδοτεί την αστάθεια και απειλεί την ειρήνη.
Δεν θα πρέπει ποτέ να δεχθούμε την πείνα ως όπλο πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μέσω βιντεοσύνδεσης, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τα Συστήματα Τροφίμων στην Αιθιοπία.
Η σκληρή πραγματικότητα έρχεται να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προειδοποίησε πως ο υποσιτισμός στη Γάζα φτάνει «σε ανησυχητικά επίπεδα», με «κορύφωση των θανάτων τον Ιούλιο».
Ενδεικτικά, από τους 74 καταγεγραμμένους θανάτους λόγω υποσιτισμού στον παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή του έτους, οι 63 σημειώθηκαν τον Ιούλιο. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 24 παιδιά κάτω των 5 ετών, ένα παιδί άνω των πέντε ετών και 38 ενήλικοι, όπως γνωστοποίησε ο ΠΟΥ.
Η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα επιδεινώθηκε μετά τον ασφυκτικό αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023. Σταδιακά, από τις αρχές Μαρτίου απαγορεύτηκε σχεδόν κάθε μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας, με το μέτρο να χαλαρώνει οριακά στα τέλη Μαΐου.
Την ίδια ώρα, το Σουδάν βυθίζεται σε έναν βίαιο εμφύλιο από τον Απρίλιο του 2023, μεταξύ του εθνικού στρατού, που διατηρεί υπό τον έλεγχό του το κέντρο, το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, που κυριαρχούν στην ευρύτερη περιοχή του Νταρφούρ στα δυτικά.
Η σύγκρουση έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και αναγκάσει περίπου 14 εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπιστούν τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων, αποτελώντας σύμφωνα με τον ΟΗΕ «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».