Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια σύσκεψη του έργου Τεχνικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (TSI) με τίτλο «Supporting the Implementation of the Risk-Based Food Control System Reform in Greece», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SG REFORM), η Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, στελέχη του ΥΠΑΑΤ, καθώς και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και της Ομάδας Διοίκησης Έργου.
Το έργο έχει διάρκεια 18 μηνών και αποσκοπεί στην επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα ενιαίο και σύγχρονο σύστημα επίσημων ελέγχων τροφίμων βάσει ανάλυσης κινδύνου.
Στόχος είναι η κατάρτιση ενοποιημένης μεθοδολογίας risk-based για όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ αρμόδιων φορέων μέσω ανταλλαγής καλών πρακτικών.
Επιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων, η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και ανταλλαγής δεδομένων (ΤΠΕ), καθώς και η διατύπωση προτάσεων θεσμικών μεταρρυθμίσεων για μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
Το έργο περιλαμβάνει επίσης την υλοποίηση εκπαιδεύσεων και πιλοτικών εφαρμογών σε Περιφέρειες της χώρας.
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, τόνισε ότι «με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ, περνάμε σε ένα ενιαίο σύστημα ελέγχων βάσει ανάλυσης κινδύνου. Μειώνουμε το διοικητικό βάρος, αξιοποιούμε διαλειτουργικότητες και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια των ελέγχων σε όλη την αλυσίδα τροφίμων. Μετρήσιμα αποτελέσματα, συνεργασία όλων των φορέων και σε ένα πιο σύγχρονο κράτος, αυτή είναι η κατεύθυνση του ΥΠΑΑΤ».
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τη χάραξη οδικού χάρτη υλοποίησης με σαφή ορόσημα, τη συγκρότηση ομάδων εργασίας, τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος εκπαιδεύσεων στελεχών και τον σχεδιασμό πιλοτικών δράσεων σε επιλεγμένες Περιφέρειες.