ΓΔ: 1950.12 -0.94% Τζίρος: 158.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πρωθυπουργός του Βελγίου, Μπαρτ Ντε Βεβέρ
Φωτογραφία Shutterstock

Ντε Βεβέρ: Αναγκαία η συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ, αλλά χωρίς θριαμβολογίες

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Ντε Βεβέρ χαιρετίζει τη συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ ως αναγκαία λύση, αλλά τονίζει πως απέχει από έναν δίκαιο συμβιβασμό και αφήνει κρίσιμα ερωτήματα ανοιχτά.

Η νέα εμπορική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της Ευρώπης. 

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αποτρέπει μία σημαντική εμπορική κρίση, αρκετοί παραμένουν επικριτικοί απέναντι στους όρους της, χαρακτηρίζοντάς την ως άνιση και με σαφή ανάδειξη των αμερικανικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με τους όρους που ανακοινώθηκαν, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα – ποσοστό που αν και είναι μειωμένο σε σχέση με τις αρχικές απειλές, παραμένει σημαντικά υψηλότερο από το μηδενικό που επιδίωκαν τα ευρωπαϊκά κράτη.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Μπαρτ Ντε Βεβέρ, «είναι στιγμή για ανακούφιση, όχι για πανηγυρισμούς», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αφήνει αναπάντητα ερωτήματα και αυξάνει τους δασμούς σε πολλούς τομείς. 

Στο ίδιο πνεύμα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε τον Τραμπ ως «σκληρό διαπραγματευτή» και τόνισε πως «ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε» υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εκτίμησε ότι η συμφωνία διασφαλίζει τη σταθερότητα για τη βαριά βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία, αποτρέποντας έναν εμπορικό πόλεμο που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Αντίθετα, η Γαλλία εμφανίζεται συγκρατημένη έως επικριτική. Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού αναφέρθηκε σε «σκοτεινή μέρα» για την Ευρώπη, σημειώνοντας πως «αναγκάζεται να υποταχθεί»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου, Λοράν Σεν-Μαρτέν, «το θέμα δεν έχει λήξει», ενώ υπογραμμίζει πως ακολουθούν τεχνικές διαπραγματεύσεις με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θέσης.

Το ίδιο μήνυμα μεταφέρουν και άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι, με το Παρίσι να θεωρεί ότι επιτυγχάνεται σχετική σταθερότητα για τις επιχειρήσεις, αν και επιμένει στον χαρακτηρισμό της συμφωνίας ως άνισης. 

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εστιάζει πλέον στη διεκδίκηση βελτιώσεων σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, ώστε και οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις να συμβάλλουν περισσότερο στην ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα στον νευραλγικό τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, αναγνώρισε την εποικοδομητική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στήριξε τη συμφωνία, αλλά «χωρίς ενθουσιασμό».

Ο επιχειρηματικός κόσμος εμφανίζεται επίσης διχασμένος. Ο Wolfgang Große Entrup, επικεφαλής του Συνδέσμου Χημικής Βιομηχανίας της Γερμανίας (VCI), σημείωσε πως «όσοι περιμένουν τυφώνα, είναι ευγνώμονες με την καταιγίδα»

Πάντως, επεσήμανε ότι ενώ αποφεύχθηκε η κλιμάκωση, το τίμημα είναι υψηλό: οι ευρωπαϊκές εξαγωγές πλήττονται σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, ενώ οι αμερικανοί καταναλωτές επωμίζονται μέρος των αυξημένων δασμών.

Ως αντάλλαγμα για την αποτροπή περαιτέρω εμπορικής σύγκρουσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε στην αγορά αμερικανικής ενέργειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως μέρος της στρατηγικής υποκατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου.

 Παράλληλα, προβλέπονται επιπλέον επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, νέα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τον τρόπο που οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, τόσο για τις επενδύσεις όσο και για την αγορά ενέργειας,  θα υλοποιηθούν στην πράξη, δεδομένων των περιορισμένων παραγωγικών δυνατοτήτων του αμερικανικού ενεργειακού τομέα.

Η δυναμικότητα παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αναμένεται να διπλασιαστεί στα επόμενα τέσσερα χρόνια, ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το σενάριο, δεν θα καλύπτει τη συνολική νέα ευρωπαϊκή ζήτηση. Παράλληλα, στον τομέα του πετρελαίου, οι προβλέψεις για την παραγωγή αναθεωρούνται προς τα κάτω.

Συνολικά, η νέα συμφωνία προσφέρει μία προσωρινή ανάσα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, χωρίς, ωστόσο, να δίνει οριστικές λύσεις στα σύνθετα προβλήματα της διατλαντικής εμπορικής συνεργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ήπιες οι αντιδράσεις των αγορών στις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς

Οι αγορές δείχνουν να έχουν συνηθίσει στις απειλές για δασμούς, αγνοώντας τις νέες του προειδοποιήσεις για αυξήσεις 20%-50% σε πάνω από 20 εταίρους, μεταξύ των οποίων χθες και η ΕΕ με το Μεξικό.
Μαρίν Λε Πεν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ίσες αποστάσεις από Τραμπ και Ζελένσκι κράτησε η Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς, διατήρησε ουδετερότητα ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις δηλώσεις της, ενώ παράλληλα κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση.