ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Επανεξετάζει τη δημιουργία «bad bank» η ΕΚΤ

Η βέβαιη αύξηση των NPLs λόγω της πανδημίας επαναφέρει στο προσκήνιο τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» στην ευρωζώνη υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters. 

Όλο και πιο πιθανή καθίσταται η δημιουργία μίας «bad bank» από την ΕΚΤ, καθώς η διοίκησή της ανησυχεί για τον νέο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων που μπορεί να δημιουργήσει η κρίση λόγω της πανδημίας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Reuters, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. 

Στόχος φυσικά είναι η προστασία των εμπορικών τραπεζών καθώς η αύξηση της ανεργίας και κατ' επέκταση η μείωση του εισοδήματος των δανειοληπτών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους. 

Το ποσό των δανείων στην ευρωζώνη που θεωρείται απίθανο να εξοφληθεί πλήρως ανέρχεται ήδη σε περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών, δανείων αυτοκινήτων και υποθηκών, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Εκτιμάται ότι θα  αυξηθεί καθώς το ξέσπασμα της COVID-19 συμπιέζει τους δανειολήπτες και θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί σε ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, επιβαρύνοντας τις ήδη ευάλωτες τράπεζες και εμποδίζοντας τον νέο δανεισμό, ανέφεραν πηγές με γνώση των διαδικασιών στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

Ενώ η ιδέα για μια «κακή τράπεζα» συζητήθηκε και απορρίφθηκε πριν από δύο χρόνια, η ΕΚΤ, υπό τη νέα πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ, έχει συμβουλευτεί τράπεζες και αξιωματούχους της ΕΕ για ένα σχέδιο τις τελευταίες εβδομάδες. Ως το πιο ισχυρό θεσμικό όργανο της ζώνης του ευρώ, η υποστήριξη της ΕΚΤ είναι κρίσιμη, αλλά θα απαιτούσε επίσης την ευλογία της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ.

Το Βερολίνο έχει από καιρό αντιταχθεί σε συστήματα που αποδέχονται κοινή ευθύνη για χρέη σε άλλες χώρες, αν και πρόσφατα είχε μια απροσδόκητη αλλαγή στάσης, συμφωνώντας να συγκεντρώσει τον δανεισμό της ΕΕ για ένα ταμείο ανάκτησης της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας.

Ένα υπό συζήτηση σχέδιο θα περιλαμβάνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ που μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια σε χώρες ή δανειστές της ζώνης του ευρώ, ως εγγυητής για την κακή τράπεζα, ανέφεραν οι πολίτες. Στη συνέχεια, η «κακή τράπεζα» θα εκδώσει ομόλογα τα οποία θα αγόραζαν οι εμπορικές τράπεζες με αντάλλαγμα πώληση χαρτοφυλακίων απλήρωτων δανείων. Οι τράπεζες θα μπορούσαν τότε να καταθέσουν αυτά τα ομόλογα στην ΕΚΤ ως ασφάλεια για χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, κάθε πανευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των επισφαλών δανείων θα αντιμετώπιζε πιθανώς πολιτικές αντιρρήσεις από τη Γερμανία, η οποία έχει από καιρό αντισταθεί στις προσπάθειες στήριξης των τραπεζών σε πιο αδύναμες χώρες επειδή φοβάται ότι θα μπορούσε να φορτωθεί με απλήρωτους λογαριασμούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ εξετάζει η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily οι σχετικές διεργασίες για την τρίτη ανανέωση της θητείας είναι σε προχωρημένο στάδιο, εκτιμώντας την μεγάλη συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ και την παραμονή της χώρας στην ΟΝΕ
επιτοκια, rates, ecb, εκτ, τραπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές μειώσεις επιτοκίων του ευρώ περιμένουν οι τράπεζες για 2025 - 2027

Μικρές μειώσεις του euribor 3 μηνών προβλέπουν οι τράπεζες. Σε χαμηλότερα πλέον επίπεδα από το «πάγωμα» στο 2,85% που είχαν πραγματοποιήσει οι τράπεζες για την προστασία των δανειοληπτών.
Τράπεζα υαλοπίνακες κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στόχος για νέα δάνεια πάνω από 10 δισ. ευρώ το 2025

Για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους τα επόμενα χρόνια, οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, λόγω της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αφού η κερδοφορία τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τα επιτοκιακά δάνεια.
Claudia Buch, SSM, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SSM: Ισχυρές οι τράπεζες της ευρωζώνης, προσοχή στον γεωπολιτικό κίνδυνο

Εύρωστες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας και υψηλή κερδοφορία σε όλες τις τράπεζες. Η μέση βαθμολογία SREP παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή. Οι απαιτήσεις του Πυλώνα 2 για το κεφάλαιο CET1 αυξήθηκαν ελαφρώς.