ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Τόμσεν: Απαραίτητη η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου

Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να επιτύχει τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει.

Την ανάγκη να συνεχίσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα για να «μπορεί να επιτύχει» τους φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει, υποστήριξε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως «το πρόγραμμα έχει δώσει στην Ελλάδα ένα χώρο να αναπνεύσει και ένα σημαντικό μέτρο μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που μαζί με μια πολύ ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει τον χώρο που χρειάζεται για να αρχίσει σταδιακά να κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».

Σε χαμηλά επίπεδα οι εκτιμήσεις του Ταμείου για μακροπρόθεσμή ανάπτυξη

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα είναι η σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης στα επίπεδα της παραγωγικότητας, αλλά και τα ιδιαίτερα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία. Για αυτό τον λόγο, σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την μακροπρόθεσμή ανάπτυξη είναι σε χαμηλά επίπεδα. Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε μόνο εν μέρει κατά την περίοδο του προγράμματος και υποστήριξε πως υπάρχει ένα πλαίσιο «ευρύτερων μεταρρυθμίσεων» που εξακολουθούν να παραμένουν μια πρόκληση για τη χώρα.

Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Παρόλα όμως αυτά, αναγνώρισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση επιτεύχθηκε με ένα ιδιαίτερα αντιαναπτυξιακό μείγμα πολιτικής. Ως εκ τούτου επανέλαβε τη πάγια θέση του Ταμείου που θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα ευνοήσουν την ελληνική οικονομία. «Πρόκειται για προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν. Και είχαμε απογοητευτεί από το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αντιστράφηκαν μετά το τέλος του προγράμματος. Νομίζω ότι ήταν λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε το Ταμείο βλέπει τις μεταρρυθμίσεις ως ένα συνολικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προκειμένου να επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. "Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε να κάνει μερικά από αυτά. Μερικά από τα σχέδια, για παράδειγμα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, νομίζω ότι είναι καλά", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ αποσαφήνισε ότι το Ταμείο δεν γνωρίζει ακόμα τις λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής», που στοχεύει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών. Όπως μάλιστα είπε, η ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδίου συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μυλωνάς Εθνικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Η έκρηξη επενδύσεων μεταμορφώνει την ελληνική οικονομία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς δήλωσε στο συνέδριο του Economist ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές βάσεις για να αντέξει τις διεθνείς προκλήσεις και να διατηρήσει υψηλή ανάπτυξη.
RRF
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση ΔΝΤ για το Ταμείο Ανάκαμψης: Τα οφέλη μπορεί να χαθούν

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι πανάκεια για την ελληνική οικονομία και τα οφέλη μπορεί να χαθούν, αν δεν ασκήσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική η κυβέρνηση, δίνοντας προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους, τονίζεται σε νέα ανάλυση του ΔΝΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γήρανση πληθυσμού: Πώς η δημογραφική κρίση γίνεται οικονομική ευκαιρία

Οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι μπορούν να φέρουν μεγάλο μέρισμα στην παγκόσμια οικονομία, εφόσον τα συστήματα υγείας καταφέρουν να τους κρατούν πιο υγιείς, τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.