ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

Μία δεύτερη σημαία «κυματίζει» πια στη Σελήνη, η κινεζική

Όπως έκανε γνωστό η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA), που έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που τράβηξε το Chang'e 5, η σημαία από ύφασμα έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να αντέξει τις ακραίες θερμοκρασίες στη Σελήνη.

Το ρομποτικό σκάφος Chang'e 5 της Κίνας, το οποίο την Πέμπτη αναχώρησε από τη Σελήνη μετά από δύο μέρες παραμονής στην επιφάνεια της και τη συλλογή δείγματος, πρόλαβε να κάνει κάτι ακόμη: να «φυτέψει» την επίσημη κινεζική σημαία στο φεγγάρι.

Όπως έκανε γνωστό η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας (CNSA), που έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που τράβηξε το Chang'e 5, η σημαία από ύφασμα έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να αντέξει τις ακραίες θερμοκρασίες στη Σελήνη. Βεβαίως, λόγω έλλειψης αέρα στο φεγγάρι, η σημαία δεν κυματίζει, αλλά είναι στερεωμένη και ακίνητη.

Η Κίνα γίνεται η δεύτερη χώρα που βάζει τη σημαία της στο φεγγάρι μετά τις ΗΠΑ (η ΕΣΣΔ-Ρωσία, που έφθασε δεύτερη στη Σελήνη, δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο). Αν το σεληνιακό δείγμα του Chang'e 5 φθάσει με επιτυχία στη Γη, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα στον κόσμο που θα έχει φέρει πέτρες και σκόνη από την επιφάνεια της Σελήνης. Η κάψουλα με το πολύτιμο δείγμα αναμένεται να πέσει στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας στη βόρεια Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εκτοξεύτηκε το κινεζικό διαστημόπλοιο για τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Η κινεζική αποστολή στοχεύει να συλλέξει χώμα και πέτρες καθώς και να πραγματοποιήσει πειράματα για να διαπιστωθεί αν είναι εφικτή η δημιουργία μιας επίγειας βάσης στη Σελήνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Προσεδαφίστηκε στη Σελήνη ιαπωνικό διαστημόπλοιο

Η αποστολή είχε στόχο να δοκιμάσει μια τεχνολογία «ακριβείας» για την προσεδάφιση σκαφών και να δώσει νέα ώθηση στο διαστημικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, το οποίο έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

O διαστημικός σταθμός Tiangong είναι έτοιμος και θα μπει σε λειτουργία αύριο

Ερευνητές από άλλες χώρες θα έχουν επίσης πρόσβαση στο κινεζικό διαστημικό εργαστήριο-σταθμό. Ήδη η Κίνα έχει επιλέξει εννέα διεθνή πειράματα που θα «πετάξουν» στον σταθμό, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ινδία και το Μεξικό.