ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ: «Έκρηξη» απολύσεων τον Μάρτιο, υποχώρησαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Εκτίναξη άνω του 300% των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα τον ΗΠΑ τον Μάρτιο, με «πρωτεργάτη» τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Στις 228.000 υποχώρησαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Διττά μηνύματα στέλνει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας, αλλά ταυτόχρονα καταγράφηκε και μεγάλη αύξηση των απολύσεων. 

Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπ. Εργασίας, υποχώρησαν κατά 18.000 και έφθασαν στις 228.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου, ενώ υπήρξε αναθεώρηση των στοιχείων για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι παρά την πτώση ο τελικός αριθμός των αιτήσεων διαμορφώθηκε υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών οι οποίοι, σύμφωνα με το Reuters, ανέμεναν ότι θα φθάσουν στις 200.000. 

Παράλληλα ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ «παγώνει» και αυτό αφαιρεί έναν παράγοντα πίεσης προς τη Fed για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων έδωσα και τα στοιχεία της εταιρείας Challenger, Gray & Christmas, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ προχώρησε σε 89.703 απολύσεις τον Μάρτιο, επίπεδο αυξημένο κατά 15% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και με έκρηξη κατά 319% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022. 

Ο τομέας που προχώρησε στις περισσότερες απολύσεις ήταν αυτός της υψηλής τεχνολογίας, ενώ «με τις αυξήσεις των επιτοκίων και την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων όλα δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί», υποστήριξε ο Άντριου Τσάλεντσερ, αντιπρόεδρος της Challenger, Gray & Christmas.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Όλα καλά στην οικονομία, δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, λέει ο Μπέσεντ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η χώρα έχει εισέλθει σε ύφεση, απαντώντας στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την επίδραση των νέων τελωνειακών δασμών στην οικονομική δραστηριότητα.