Με περισσότερους από 300 εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών, κυβερνήσεων και ενεργειακών εταιρειών, το 22ο Ετήσιο Συνέδριο του Gas Infrastructure Europe (GIE) ολοκληρώθηκε στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο των δικτύων αερίου στη σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ.
Υπό τον θεματικό τίτλο «Fueling Change, Securing Tomorrow», η φετινή διοργάνωση, την οποία φιλοξένησε ο ΔΕΣΦΑ, ανέδειξε τη διπλή πρόκληση: θωράκιση της ασφάλειας εφοδιασμού, ενώ επιταχύνεται η απανθρακοποίηση.
Στην εναρκτήρια ομιλία της, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli τόνισε ότι οι υποδομές φυσικού αερίου «εξασφαλίζουν αξιόπιστη ενέργεια όταν δεν φυσάει και δεν έχει ήλιο», επισημαίνοντας πως η μετάβαση πρέπει να ισορροπήσει καινοτομία και οικονομική βιωσιμότητα.
Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος της GIE Arno Büx υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον, αν δεν διασφαλίσουμε το παρόν», καλώντας σε στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι υφυπουργοί Ενέργειας Ελλάδας Νίκος Τσάφος και Ρουμανίας Cristian-Silviu Bușoi στάθηκαν στον αυξανόμενο στρατηγικό ρόλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ σε πάνελ για την περιφερειακή ασφάλεια συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής των ΔΕΣΦΑ, Bulgartransgaz, KN Energies και Conexus Baltic Grid, εστιάζοντας σε νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις και διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα νέα πράσινα καύσιμα. Ο Chief Strategy & Development Officer του ΔΕΣΦΑ Μιχάλης Θωμαδάκης παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για εξαγωγές πράσινου υδρογόνου: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει βασικός πάροχος ανταγωνιστικού υδρογόνου προς την Ευρώπη», είπε, ζητώντας άμεση υιοθέτηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και σύσταση εθνικού διαχειριστή υδρογόνου.
Παράλληλα, η Κλεοπάτρα Αβραάμ (Director of Strategic Planning) παρουσίασε το εμβληματικό έργο ApolloCO₂, το οποίο θα αξιοποιεί τον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας για υγροποίηση και θαλάσσια μεταφορά διοξειδίου του άνθρακα, χαρακτηρίζοντάς το «θεμέλιο της ελληνικής πράσινης μετάβασης».
Στις παράλληλες θεματικές συζητήθηκαν ακόμη η κυβερνοασφάλεια δικτύων ενέργειας, το μέλλον των τερματικών LNG, ο ρόλος των λιμένων στην εφοδιαστική αλυσίδα νέων καυσίμων, καθώς και η προώθηση της γυναικείας ηγεσίας στον κλάδο.
Με έργα όπως τα ApolloCO₂ και H2DRIA, αλλά και νέες περιφερειακές συνδέσεις, ο ΔΕΣΦΑ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για ένα ασφαλές, ανταγωνιστικό και απανθρακωμένο ενεργειακό μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη.