Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο ειδικό πρόγραμμα δράσεων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της 40ής Philoxenia, προσφέροντας σε 110 εμπορικούς επισκέπτες από 36 χώρες μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας με την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τις φυσικές ομορφιές της Πελοποννήσου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Πάρνωνα, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων τουριστικών και γαστρονομικών χαρακτηριστικών της περιοχής.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε δράσεις που ανέδειξαν την αυθεντική ταυτότητα της Πελοποννήσου, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, κάλεσε τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τις μοναδικές ομορφιές και τον πλούτο της περιοχής.
Τόνισε τη σημασία της ενότητας μεταξύ των 26 δήμων και της Περιφέρειας για την προώθηση της Πελοποννήσου σε διεθνές επίπεδο, επισημαίνοντας τη συμβολή της συνεργασίας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού.
Οι εμπορικοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά προϊόντα και πιάτα, όπως φέτα Τριπόλεως, κορινθιακή σταφίδα, μπακαλιάρο Μεσσηνίας και ελαιόλαδο Καλαμάτας. Το γαστρονομικό ταξίδι συμπληρώθηκε με τοπικά γλυκά, όπως δίπλες και γαλατόπιτα, αναδεικνύοντας τις γευστικές παραδόσεις της Πελοποννήσου.
Οι προσκεκλημένοι προέρχονταν από χώρες όπως η Αρμενία, το Βέλγιο, το Βιετνάμ, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ινδία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και άλλες.
Σημαντική ήταν και η παρουσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων αλλά και Ελλήνων εμπορικών επισκεπτών, που ενίσχυσαν τη δυναμική της διοργάνωσης.
Ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης, χαρακτήρισε τη γαστρονομία της Πελοποννήσου ως ένα "αυθεντικό ταξίδι" που συνδυάζει παράδοση και σύγχρονη δημιουργικότητα.
Υπογράμμισε ότι η Πελοπόννησος αποτελεί έναν καμβά εμπειριών σε όλους τους τομείς του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομία και στις δραστηριότητες, όπως ο τρύγος και η ελαιοσυλλογή.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου Θάνος Μιχελόγγονας, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, ο δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος και ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Εμμανουήλ Δολιανίτης.
Όλοι τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας για τη διαρκή προώθηση της περιοχής.
Η τουριστική και γαστρονομική κληρονομιά της Πελοποννήσου αναδείχθηκε περαιτέρω μέσα από παρουσιάσεις των συμβούλων Τουρισμού της Περιφέρειας, Βιβής Γιάλου και Νίκου Στακιά, που παρουσίασαν τις φυσικές ομορφιές και τις εναλλακτικές δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή.
Η εκπρόσωπος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα, Σοφία Μουτάφη, μίλησε για τη "γαστροσοφία" της Πελοποννήσου. Επισήμανε τη σύνδεση της φιλοσοφίας και της γαστρονομίας, αναδεικνύοντας προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα τυριά και τα φρούτα.
Τόνισε ότι η Πελοπόννησος αποτελεί την "καρδιά" αυτής της φιλοσοφίας, με τα προϊόντα της να αφηγούνται ιστορίες και να συνδέουν την αρχαία σοφία με τη σύγχρονη δημιουργικότητα.
Οι επισκέπτες δοκίμασαν μια ευρεία γκάμα τοπικών προϊόντων, από λαχανικά και λαλαγγίτες Μάνης, φασόλια Φενεού και τσακώνικη μελιτζάνα, μέχρι σως πορτοκάλι Αργολίδας, ελαιόλαδο και ελιές Καλαμάτας.
Οι παραδοσιακές συνταγές, όπως κόκορας με χυλοπίτες, γιουβέτσι, μπριάμ, χειροποίητες πίτες και γλυκά με μέλι Μαινάλου, ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.