ΓΔ: 1970.26 -0.77% Τζίρος: 51.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:10:02
Ευάγγελος-Μυτιληναίος
Φωτο: Mytilineos

Νέα επένδυση της Metlen στην παραγωγή αλουμίνας, βωξίτη και γαλλίου

Η πρώτη επένδυση της εταιρείας στο γάλλιο, με μεγάλα οφέλη για Ελλάδα και Ευρώπη. Το συνολικό ύψος της επένδυσης φθάνει στα 295,5 εκατ. ευρώ. Στόχος η αύξηση παραγωγής σε αλουμίνα και βωξίτη.

Νέα μεγάλη επένδυση ύψους 295,5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου, ανακοίνωσε η Metlen Energy & Metals, με το έργο να υλοποιείται στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, επένδυση που οδηγεί σε δραστική αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας. 

Η επένδυση θα οδηγήσει στην επίτευξη συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας, σε ετήσια βάση, 2 εκατ. τόνων βωξίτη, ενώ θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής αλουμίνας κατά περίπου +50% φτάνοντας τους 1.265.000 τόνων αλουμίνας από 865.000 τόνους σήμερα.

Παράλληλα ο όμιλος θα παράγει για πρώτη φορά Γάλλιο, 50 ΜΤ, ένα στρατηγική μέταλλο κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης, καθιστώντας τον εγχώριο όμιλο προνομιακό παραγωγό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με την παραγωγή της Meten θα περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες, διασφαλίζοντας την παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα παραγωγής, από την ενεργειακή μετάβαση, έως την άμυνα.

Όπως σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLΕN, για την επένδυση «η παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου, ενισχύει την αυτάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη».

Η ανακοίνωση της Metlen Energy & Metals

Η METLEN Energy & Metals ανακοινώνει ότι η Επιτροπή Μεταλλουργίας σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Κατανομής Πόρων για Κεφαλαιουχικές Επενδύσεις (Capital Allocation Committee), έλαβαν σήμερα, 16 Ιανουαρίου 2025, την τελική επενδυτική απόφαση (Final Investment Decision) για την υλοποίηση νέας μεγάλης επένδυσης για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου.

Το εμβληματικό αυτό έργο που θα υλοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, εντός των ορίων του ιστορικού εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος», αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Κλάδου Μεταλλουργίας, αφού θα αυξάνει σημαντικά την παραγωγική του δυνατότητα, ενώ πλέον εντάσσει σε βιομηχανική παραγωγή και το Γάλλιο, ένα κρίσιμο υλικό για το μέλλον της Ευρώπης.

Το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού €295,5 εκατ. αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας (σε ετήσια βάση), 2 εκατ. τόνων βωξίτη, 1.265.000 τόνων αλουμίνας (από 865.000 τόνους σήμερα) και 50 ΜΤ Γαλλίου (για πρώτη φορά) Και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στη λίστα των Κρίσιμων Πρώτων Υλών (Critical Raw materials) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό Capex περιλαμβάνει τις ακόλουθες επιμέρους επενδύσεις:

  • Ανάπτυξη έρευνας και νέων κοιτασμάτων εξόρυξης βωξίτη,
  • Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής Γαλλίου,
  • Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για την επέκταση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δυναμικότητας αλουμίνας,
  • Έργα ενεργειακής τροφοδοσίας της βιομηχανικής μονάδας,
  • Επέκταση και αναβάθμιση του λιμένα (port),
  • Λοιπές οδικές υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLΕN, δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση της METLEN να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας νέας, εμβληματικής βιομηχανικής επένδυσης για την παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου, ενισχύει την αυτάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.

Θωρακίζει ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή βιομηχανία από εξωτερικές εξαρτήσεις. Αποδεικνύουμε στην πράξη τη δέσμευσή μας στην καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουμε σταθερά ότι η METLEN μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό μας ρόλο στη μετάβαση προς μια πιο «πράσινη» και ανθεκτική βιομηχανική παραγωγή.»

Ειδικά για το Γάλλιο, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι υπο-προϊόν ορισμένων ποιοτήτων βωξίτη (και των ελληνικών) κατά την κατεργασία ραφιναρίσματός τους σε αλουμίνα, με την παραγωγή του να γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στη Κίνα. Η απόφαση ωστόσο της Κίνας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές Γαλλίου (Ιούλιος 2023) ανέδειξε την ευαλωτότητα της Δύσης, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού.

Με την επένδυση της METLEN, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές Γαλλίου υποκαθίστανται πλήρως, με αποτέλεσμα να τονωθεί σημαντικά η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, που απαιτεί μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες, ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα παραγωγής, από την ενεργειακή μετάβαση, έως την άμυνα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Ολοκληρωμένα Συστήματα που χρησιμοποιούνται σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες,
  •  Λαμπτήρες με φωτοδιόδους (LED) και
  • Μαγνήτες διαρκείας κ.α.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή και των τριών αυτών κρίσιμων υλικών (βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου σημερινής αξίας περί του 1 δισ.) προορίζεται για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.

Η πρωτοποριακή αυτή επένδυση θα εισάγει επίσης νέες και περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες που θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της μονάδας. Παράλληλα, μέσω κρίσιμων συνεργειών με τον Κλάδο Ενέργειας της METLΕN, το ενεργειακό κόστος θα καθίσταται απόλυτα βιώσιμο.

Για την εν λόγω επένδυση, η METLΕN κατέθεσε επενδυτικό φάκελο στο Ν. Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ η επένδυση πληροί τους όρους του προγράμματος «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» (Temporary Crisis and Transition Framework – TCTF).

Τέλος, ότι η επένδυση έλαβε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σφραγίδα αριστείας STEP SEAL («Σφραγίδα Κυριαρχίας»), καθώς κρίθηκε ότι συμβάλει σημαντικά στην αυτονομία της Ένωσης σε κρίσιμες πρώτες ύλες (CRM).

Η METLEN δεσμεύεται να κρατά ενήμερο το επενδυτικό κοινό για τα επόμενα στάδια της επένδυσης. Η ολοκλήρωση των έργων και η έναρξη παραγωγής τοποθετείται για μεν τον βωξίτη το 2026, για δε την αλουμίνα και το Γάλλιο, σταδιακά από το 2027, με πλήρη λειτουργία το 2028.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

prem_watsa
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο επίμονος επενδυτής Πρεμ Γουάτσα «έσκισε» τα μνημόνια και... κέρδισε

Μέσα στην κρίση, ο Καναδός δισεκατομμυριούχος Πρεμ Γουάτσα τόλμησε και επένδυσε σε ελληνικά assets. Σήμερα καταγράφει υπεραξίες 2,25 δισ. ευρώ και εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fairfax: Ενισχύει τα ποσοστά της στη Metlen ενόψει Λονδίνου, άλμα μετοχής

Με ισχυρή άνοδο +1,70% αντιδρά η μετοχή της Metlen στο ΧΑ μετά την ανακοίνωση για την αύξηση της συμμετοχής της Fairfax μέσω ανταλλάξιμου ομολόγου. Στα 40 ευρώ η τιμή άσκησης για το 1,92% των μετοχών.
Aluminio_Ellados
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία έχει στα σκαριά η Metlen

Πάνω από 600 εκατ ευρώ τα νέα έργα. Αφορούν καινούργια μέταλλα για τον όμιλο, που ήδη διαθέτει μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας, πρωτόχυτου αλουμινίου και σύντομα γαλλίου. Ποιος είναι ο στόχος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διεθνείς επενδύσεις δισεκατομμυρίων προχωρούν η ΔΕΗ και η Metlen

Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι ενισχύουν τις θέσεις τους στο εξωτερικό και προσβλέπουν σε νέες επενδύσεις. Ισχυρή η δυναμική στην πράσινη ενέργεια, τεράστια τα ποσά χρηματοδότησης με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Β. Μαρινάκης - Ρ. Σούνακ, business στον παγωμένο Καναδά, τα Mirage και η ΛΑΡΚΟ

Η θερμή συνάντηση Μαρινάκη - Σούνακ, το κλειστό meeting Κ. Μητσοτάκη - επενδυτών στον Καναδά παρουσία Ευ. Μυτιληναίου, η προσφυγή για τη ΛΑΡΚΟ, ώρα αποφάσεων για τον άξονα Πάτρα – Πύργος, οι αντιρρήσεις για την πώληση των Mirage, αναβάθμιση του Χρ. Χαρπαντίδη και η σπάνια γέννηση ιπποπόταμου – νάνου στην Αθήνα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Η κίνηση - ματ στην Γκάνα και το σχέδιο για τη μεταλλουργία

Η εξόρυξη βωξίτη στην αφρικανική χώρα ισχυροποιεί τον ελληνικό όμιλο και ανοίγει το δρόμο για την αύξηση παραγωγής σε αλουμίνα και αλουμίνιο, αλλά και σπάνιων γαιών, όπως γάλλιο και σκάνδιο.