Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε αξιόπιστο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο, στη Μεγάλη Βρετανία όμως που έχουν έναν από τους ασφαλέστερους σιδηροδρόμους στον κόσμο και ένας από τους πιο πολυσύχναστους επιστρατεύουν ελληνικά drones για να τους προστατεύσουν.
Μια ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας συμβάλλει πλέον στην προστασία ενός από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα σιδηροδρομικά δίκτυα της Ευρώπης. Η Network Rail, ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των σιδηροδρόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενσωματώνει στον στόλο της τα καινοτόμα μη επανδρωμένα ελικόπτερα Velos V3 της Velos Rotors, με έδρα το Ξυλόκαστρο Κορινθίας.
Τα drones Velos V3 ενισχύουν τη μάχη κατά των παράνομων εισόδων στις σιδηροδρομικές γραμμές – ένα φαινόμενο που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2024, προκάλεσε πάνω από 18.500 περιστατικά, 1,5 εκατ. λεπτά καθυστερήσεων και ζημιές άνω των 70 εκατ. λιρών. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή αιτία καθυστερήσεων μετά τα τεχνικά προβλήματα, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια όσο και στην οικονομία.
Η Velos κάνει τη διαφορά
Σε αντίθεση με τα συμβατικά drones, τα Velos V3 έχουν τη δυνατότητα πτήσης πέρα από την οπτική γραμμή του χειριστή (BVLOS). Αυτό τους επιτρέπει να περιπολούν εκτεταμένες περιοχές του σιδηροδρομικού δικτύου, εντοπίζοντας γρήγορα παραβιάσεις και αποτρέποντας την ανάγκη επικίνδυνων επιτόπιων ελέγχων από το ανθρώπινο δυναμικό. Η Network Rail, που ήδη διαθέτει στόλο 200 drones, στρέφεται στη λύση της Velos Rotors ώστε να ξεπεράσει τους περιορισμούς των συμβατικών συστημάτων.
«Η ομάδα της Velos Rotors είναι υπερήφανη που συνεργάζεται με την DroneCloud, το Network Rail και τους συνεργάτες μας, συμβάλλοντας σε μια αποστολή ζωτικής σημασίας. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και να συμβάλουμε στη διατήρηση αξιόπιστων λειτουργιών των τρένων, χρησιμοποιώντας το μη επανδρωμένο ελικόπτερο Velos V3 για επιθεωρήσεις BVLOS σε σιδηροδρομικές γραμμές. Για παράδειγμα, οι περιπτώσεις καταπατήσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο, τις μεγάλες καθυστερήσεις και το σχετικό κόστος», αναφέρει η Velos σε ανάρτησή της στο Linkedin.
Οι πρώτες πιλοτικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες εταιρείες DroneCloud και Drone Major. Παράλληλα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) ετοιμάζεται να εγκρίνει το πρωτόκολλο ασφαλούς λειτουργίας των BVLOS drones, ανοίγοντας τον δρόμο για πλήρη επιχειρησιακή χρήση.
Drones made in Greece
Η ελληνική Velos Rotors, που ιδρύθηκε το 2013 από τους Άρη Κολοκυθά και Τάσο Αργυρό, έχει αναπτύξει drones με κορυφαίες επιδόσεις. Το Velos V3 είναι ηλεκτρικό, διαθέτει δύο κινητήρες, πολλαπλά εφεδρικά συστήματα και μεταφέρει φορτίο 5 κιλών για 60 λεπτά, ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Οι τεχνολογίες της έχουν κατοχυρωθεί με διεθνή πατέντα, ενώ η ίδια η εταιρεία διαθέτει γραφεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.
Η Marathon Venture Capital είναι ένα seed-stage venture capital fund, που υποστηρίζει φιλόδοξους Έλληνες ιδρυτές στην δημιουργία εταιρειών τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης. Με κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, η Marathon είναι ο πρώτος επενδυτής σε ταχέως αναπτυσσόμενες startups όπως οι Causaly, Hack The Box, Ariadne, Learnworlds. Τον Απρίλιο του 2023 ανακοινώθηκε η επένδυση 2 εκατ. δολαρίων του Marathon Venture Capital στη Velos Rotors.
Τα ελικόπτερα της Velos έχουν ήδη δοκιμαστεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊλάνδης, έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία, ενώ το λιμενικό της Νότιας Κορέας τα χρησιμοποιεί για την επιτήρηση των ακτών της χώρας. Στις ΗΠΑ, συνεργάστηκαν με την Mission Go για τη μεταφορά ανθρώπινων οργάνων προς μεταμόσχευση, ενώ στην Ελλάδα μετέφεραν φάρμακα μεταξύ Νάξου και μικρών Κυκλάδων το 2022, ενισχύοντας το τοπικό σύστημα υγείας.
Η Network Rail μιλά για μια τεχνολογία που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθείται και προστατεύεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Η ελληνική τεχνογνωσία δεν περιορίζεται πλέον εντός συνόρων - πετάει πάνω από τις ράγες της Ευρώπης, μεταφέροντας καινοτομία, αξιοπιστία και ασφάλεια.