ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
F1
Φωτογραφία Shutterstock

F1: Σάρωσε με το Netflix, έρχεται και η ταινία με τον Μπραντ Πιτ

Από θεαματικό σπορ σε παγκόσμιο brand: η Formula 1 σάρωσε στο Netflix, διεύρυνε το κοινό της και τώρα στοχεύει σε νέα εκτόξευση με την ταινία-υπερπαραγωγή

Ο μαγικός κόσμος της F1 έχει χαρίσει στο κοινό του μηχανοκίνητου αθλητισμού όμορφες, αλλά και πολύ άσχημες ιστορίες. Είναι το πιο δημοφιλές άθλημα μηχανοκίνητων με ιστορία από το 1950 και έχουν περάσει από εκεί εντυπωσιακά αυτοκίνητα, εξαιρετικοί οδηγοί και αγώνες όλο δράση.

Μετά την εξαγορά από την Liberty Media, η F1 μπήκε σε νέα εποχή, με στόχο να διατηρήσει και να διευρύνει το παγκόσμιο πολιτιστικό προϊόν. Στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής βρίσκονται οι κοινωνικές πλατφόρμες, τα ταξιδιωτικά πακέτα, οι συνεργασίες με luxury brands και μεγάλο ρόλο έπαιξε και το Netflix.

Μέσω του Netflix στόχος ήταν η προσέλκυση των νέων fans (το 26 % των θεατών της δηλώνει ότι δεν ήταν F1 fans πριν την σειρά) και η διεύρυνση σε πιο πολλές ηλικίες (το κοινό έγινε πολύ πιο νέο, με το 75% από την κατηγορία (16–35) και το γυναικείο κοινό πήγε στο 40 %, από 20 % το 2019). 

Η σειρά Drive to Survive ήταν ένα στοίχημα για την F1, καθώς το Netflix και γενικότερα τα streaming services έμπαιναν δειλά δειλά στην καθημερινότητα των ανθρώπων παγκοσμίως εκείνη την εποχή. Έκανε το ντεμπούτο της τον Μάρτιο του 2019 και έκανε πάταγο από το πρώτο επεισόδιο. Σήμερα αριθμεί 7 σεζόν, προσφέροντας άσβεστη εμβύθιση στον κόσμο της Formula 1.

Το μεγαλύτερο ατού της σειράς είναι η ικανότητά της να αναδεικνύει τον ανθρώπινο χαρακτήρα των οδηγών: βλέπουμε τις φιλοδοξίες τους, τη χαρά της επιτυχίας και την ωμή ένταση της αποτυχίας και όχι απλώς αγώνες, αλλά ψυχολογία υψηλών ταχυτήτων. 

Έφερε μια νέα αφήγηση: έμφαση στις προσωπικές ιστορίες, σχέσεις, αντιπαλότητες. Όλα αυτά προσέλκυσαν ειδικά το νεανικό κοινό. Οδήγησε σε αλλαγή στάσης: οι ομάδες και οι οδηγοί έγιναν πιο ανοικτοί, πιο διαθέσιμοι στα media, το σπορ εξελίχθηκε σε fan‑centric προϊόν, ακολουθώντας τα πρότυπα του Nascar. 

Τα έσοδα και το ενδιαφέρον εκτοξεύτηκαν. Από το 2019 μέχρι το 2021, η τηλεθέαση στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατακόρυφα με +41 %, με τους μέσους θεατές ανά αγώνα να πλησιάζουν τα 946.000. Η προσέλευση στο US Grand Prix στο Austin αυξήθηκε από 264.000 το 2018 σε 400.000 το 2021. Τα έσοδα μεταξύ 2020 και 2021, εκτοξεύθηκαν από 1.15 δισ. σε 2.14 δισ., δηλαδή άνοδος +86 %. Ιδιαίτερα, η μετοχή της Liberty Media (FWONA) σημείωσε άνοδο +62 % από το πρώτο κιόλας επεισόδιο.

Έγινε πολύ μεγάλη κριτική στην σειρά, για υπερβολή, δράμα, και ενίοτε διαστρέβλωση. Ο Verstappen αρχικά αποσύρθηκε από τις συνεντεύξεις, φοβούμενος ότι θα παρουσιαζόταν ως «κακός» χαρακτήρας. Επανήλθε στην 5η σεζόν υπό όρους. Ωστόσο, η σειρά μετέτρεψε το σπορ σε αφήγηση χαρακτήρων, με πολλές καταθέσεις απόψεων. 

Η 4η σεζόν τον Μάρτιο του 2022, αποτέλεσε την απογείωση: 28 εκ. ώρες προβολής την πρώτη εβδομάδα, 57 εκ. σε 14 ημέρες, και εκτόξευση του ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ. Εκεί ήταν το break-out point.

Η ταινία "F1": Από τη σειρά στο σινεμά

H Liberty Media αποφάσισε να κάνει το βήμα παραπάνω και να βάλει την F1 στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Brad Pitt υποδύεται τον Sonny Hayes, πρώην οδηγό F1 της δεκαετίας του 1990 που επιστρέφει για να βοηθήσει έναν αλαζονικό rookie στην ομάδα APXGP. Σκηνοθέτης είναι ο Joseph Kosinski που είναι γνωστός από την ταινία Top Gun: Maverick του Tom Cruise, ενώ ο Lewis Hamilton είναι συμπαραγωγός μέσω της Dawn Apollo.

Η ταινία γυρίστηκε σε 14 διαφορετικά Grand Prix της Formula 1, μέσα σε κανονικές αγωνιστικές συνθήκες. Τα γυρίσματα έγιναν με πραγματικά μονοθέσια εξοπλισμένα με κινηματογραφικές κάμερες, χωρίς τη χρήση CGI, με στόχο τον απόλυτο ρεαλισμό. Ο ίδιος ο Brad Pitt και ο Damson Idris εκπαιδεύτηκαν σε πίστες και οδήγησαν σε ταχύτητες άνω των 280 km/h, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές για τα κινηματογραφικά δεδομένα σενάριο, με ηθοποιούς και τεχνικούς μέσα στο grid, ενσωματωμένους στην ατμόσφαιρα του πραγματικού paddock. Η προσέγγιση αυτή δίνει στην ταινία αυθεντικότητα, καθιστώντας την όχι απλώς ένα φιλμ για τη F1, αλλά ένα εν μέρει «ντοκιμαντέρ δράσης». ΄

Όσοι πήγαιναν στις πίστες της F1 την περσινή σεζόν, έβλεπαν και στιγμές από τα γυρίσματα της ταινίας. Στον τελευταίο αγώνα του Άμπου Ντάμπι...έγινε ένα spoiler, αφού μετά την επίσημη απονομή του πρωταθλήματος της F1 για το 2024, ακολούθησε μια ακόμη βράβευση για λογαριασμό της ταινίας, οπότε η APXGP πήρε το πρωτάθλημα. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν και οι εκφράσεις των οδηγών...όταν ξαφνικά έβλεπαν τον Μπράντ Πιτ και τους άλλους ηθοποιούς να κινούνται μαζί τους με κάμερες στους χώρους και στις συνεντεύξεις τύπου. 

Η ταινία συνεχίζει τη στρατηγική storytelling της σειράς, προσθέτοντας κινηματογραφική αίγλη. Στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση του κοινού, ειδικά σε ΗΠΑ, Ασία και Λατινική Αμερική. Η F1 εξελίσσεται σε παγκόσμιο lifestyle brand με συνεργασίες (LVMH, Tag Heuer, κ.ά.), premium αισθητική και επενδύσεις σε high-end περιεχόμενο.

Τα οικονομικά στοιχεία της ταινίας της F1

Με φόντο τις πίστες της Formula 1 και πρωταγωνιστή τον Brad Pitt, το Χόλιγουντ ετοιμάζει ένα κινηματογραφικό project υψηλών ταχυτήτων και ακόμα υψηλότερου κόστους. Η νέα ταινία, η οποία αναμένεται να συνδυάσει την αίγλη της F1 με τη λάμψη των σταρ, έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο των κινηματογραφικών κύκλων όσο και των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο προϋπολογισμός παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης και του marketing,  αγγίζει τα 400 με 450 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα κινηματογραφικά στοιχήματα των τελευταίων χρόνων.

Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί στους κινηματογράφους. Οι δημιουργοί της ταινίας στοχεύουν σε παγκόσμιες εισπράξεις τουλάχιστον 550 έως 600 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος και να θεωρηθεί ότι η ταινία «έβγαλε τα λεφτά της».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται φυσικά ο Brad Pitt, ο οποίος αναμένεται να εισπράξει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, ενώ θα έχει και ποσοστά από τα έσοδα.

Η ταινία αποτελεί σύμπραξη μεγάλων παραγωγικών δυνάμεων και έχει τη στήριξη της ίδιας της Formula 1, γεγονός που υπόσχεται μια αυθεντική και θεαματική απεικόνιση του κόσμου των αγώνων. Το αν θα δικαιώσει τις προσδοκίες, καλλιτεχνικές και οικονομικες, μένει να φανεί στις αίθουσες.

Ο Lewis Hamilton δεν είναι απλώς σύμβουλος της ταινίας. Ως εκτελεστικός παραγωγός, μέσω της εταιρείας του Dawn Apollo Films, έθεσε τον πήχη ψηλά, απαιτώντας ρεαλισμό: από τις σχέσεις μεταξύ οδηγών και μηχανικών, μέχρι το πώς χειρίζονται τα μονοθέσια στην πίστα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταινία «δεν έπρεπε να θυμίζει καρικατούρα του σπορ, αλλά μια αυθεντική απεικόνιση του τι σημαίνει να είσαι οδηγός». Θα έχει επίσης σκηνές και με τον διάσημο στην F1 σκύλο του, Roscoe. 

Η συμμετοχή του Hamilton, αν και χωρίς βασικό ρόλο μπροστά από τις κάμερες, ήταν καθοριστική σε κάθε σκηνή, προσφέροντας τεχνική καθοδήγηση και προσωπική οπτική πάνω στη δυναμική του πρωταθλήματος.

Δίπλα στον Pitt, συναντάμε μεταξύ άλλων τον Damson Idris ως νεαρό οδηγό που μπαίνει στην ομάδα APXGP, τον Javier Bardem ως αφεντικό της ομάδας και πρώην teammate του χαρακτήρα του Pitt και την Kerry Condon ως τεχνική διευθύντρια με ηγετικό ρόλο στην ομάδα.

Όπως παραδέχονται όλοι οι συντελεστές, η ταινία δεν είναι απλώς εμπνευσμένη από τη Formula 1. Είναι βγαλμένη από αυτήν.

Πόσο εκτοξεύτηκαν τα έσοδα της F1 τα τελευταία χρόνια

Μέσα σε λιγότερο από μια πενταετία, η Formula 1 μεταμορφώθηκε από ένα σπορ μηχανοκίνητων σε ένα παγκόσμιο pop culture φαινόμενο – και μαζί με το image της, απογειώθηκαν και τα οικονομικά της μεγέθη.

Όταν η Liberty Media απέκτησε τα εμπορικά δικαιώματα της F1 το 2017, λίγοι θα προέβλεπαν τη ραγδαία άνοδο που θα ακολουθούσε. Το μεγάλο σημείο καμπής ήρθε το 2019, όταν κυκλοφόρησε στο Netflix η σειρά “Drive to Survive”, δίνοντας στο κοινό μια backstage ματιά στον κόσμο των οδηγών, των ομάδων και του δράματος των paddocks.

Η επίδραση της σειράς ήταν καταλυτική: προσέλκυσε νεότερο κοινό, ειδικά από τις ΗΠΑ και την Ασία, και εκτίναξε την αναγνωρισιμότητα του brand. Το αποτέλεσμα; Εκτόξευση εσόδων σε 4 χρόνια:

  • 2020: $1.15 δισ.
  • 2021: $2.14 δισ.
  • 2023: $3.20 δισ.
  • 2024 (εκτίμηση): $3.65 δισ.

Η αύξηση είναι εντυπωσιακή και συνεχής , σχεδόν τριπλασιασμός των εσόδων μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, παρότι το 2020 επηρεάστηκε έντονα από την πανδημία. Και τώρα, το επόμενο βήμα του οικοδομήματος είναι το σινεμά.

Η επερχόμενη ταινία “F1” αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη διείσδυση του αθλήματος στο μαζικό κοινό. Γυρισμένη σε πραγματικές πίστες, με συμμετοχή των ενεργών οδηγών και φόντο αυθεντικών Grand Prix, η ταινία θεωρείται ήδη το επόμενο μεγάλο "boost" μετά το Netflix.

Η Liberty Media επενδύει στρατηγικά στη διεύρυνση του brand: από το streaming και την ψηφιακή προβολή, στο box-office και την ψυχαγωγία. Ο στόχος; Να εδραιωθεί η Formula 1 όχι μόνο ως πρωτάθλημα, αλλά ως πολιτισμικό φαινόμενο.

Οι ταινίες με τα αυτοκίνητα τα πηγαίνουν καλά στον κινηματογράφο

Από τη σειρά Fast & Furious μέχρι το βραβευμένο Ford v Ferrari, οι κινηματογραφικές ταινίες με αυτοκίνητα έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι μπορούν να κυριαρχήσουν στα ταμεία. 

Με παγκόσμια δυναμική και ισχυρό brand πίσω της, η “F1” έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί στο πρώτο «καθαρόαιμο» motorsport blockbuster της εποχής.

Ο κόσμος του κινηματογράφου έχει αποδείξει διαχρονικά ότι το κοινό διψά για ταχύτητα, αδρεναλίνη και θρυλικές μηχανές. Οι ταινίες με αυτοκίνητα, είτε πρόκειται για φανταστικές περιπέτειες είτε για ρεαλιστικές ιστορίες motorsport, αποτελούν σταθερές επιτυχίες στο παγκόσμιο box-office.

Η σειρά Fast & Furious δεσπόζει στην κορυφή του είδους, με την ταινία “Furious 7” από το 2015 να αποφέρει 1,51 δισ. δολάρια με budget 190 εκατ. δολάρια και η ταινία “The Fate of the Furious” από το 2017 να ξεπερνάει τα 1,2 δισ. δολάρια. 

Από την άλλη πλευρά, το “Ford v Ferrari” (2019) απέδειξε ότι και οι πιο ρεαλιστικές ιστορίες motorsport έχουν κοινό, αποφέροντας 226 εκατ. δολάρια με θετική κριτική υποδοχή. Το “Cars” της Pixar, παρότι animation, σημείωσε 462 εκατ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στάδιο Ντόντζερς Λος Άντζελες
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 30 τραυματίες όταν αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος στο Λος Άντζελες

Τουλάχιστον 30 άτομα τραυματίστηκαν όταν αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος έξω από νυχτερινό κέντρο στη λεωφόρο Σάντα Μόνικα, στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με την πυροσβεστική και τοπικά μέσα.
Αστυνομική ταινία νύχτας
ΔΙΕΘΝΗ

Αυτοκίνητο παρέσυρε πλήθος στο Λος Άντζελες, τουλάχιστον 28 τραυματίες

Όχημα αγνώστων στοιχείων έπεσε σε πλήθος στο Λος Άντζελες τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 28 άτομα, εκ των οποίων μερικοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.