Μια ιστορική μέρα είναι η σημερινή για τη Metlen και τον βασικό της μέτοχο, Βαγγέλη Μυτιληναίο καθώς ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση της Metlen Plc για τη Metlen AE και ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ένα πραγματικό ορόσημο για τη μικρή εμπορική εταιρεία που εισήλθε στο ΧΑ πριν από 30 χρόνια και σήμερα είναι ένας βιομηχανικός όμιλος που συμβάλλει με 3% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, έχει παρουσία και στις 5 ηπείρους και κεφαλαιοποίηση 6,6 δισ. ευρώ.
Ο στόχος της δημόσιας πρότασης ήταν εξαρχής πολύ δύσκολος καθώς έπρεπε να αποκτηθεί το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της Metlen AE ώστε μετά η Metlen Plc να ενεργοποιήσει το squeeze out για να της παραδώσουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι της μετοχές, λαμβάνοντας μια μετοχή της Metlen Plc για κάθε μία μετοχή της Metlen AE ή χρηματικό τίμημα 39,62 ευρώ για κάθε μετοχή.
Το εγχείρημα ήταν δύσκολο γιατί το 45% της εταιρείας ανήκει σε Ελληνες και ξένους θεσμικούς και το 25% σε ιδιώτες επενδυτές και αυτή η ευρεία διασπορά δεν ευνοεί στη συγκέντρωση ενός τόσο μεγάλου ποσοστού. Μέχρι και χθες κάποιες χρηματιστηριακές είχαν συγκεντρώσει αιτήσεις για πάνω από το 90% των πελατών τους που ήταν μέτοχοι της Metlen AE, κάποιες βρίσκονταν στο 90% και κάποιες λίγο κάτω από το όριο. Από την εταιρεία είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι πως σήμερα που λήγει η δημόσια πρόταση και θα προσφέρουν μετοχές και τα passive funds θα επιτευχθεί ο στόχος τουλάχιστον για το 90%.
Τα αποτελέσματα της δημόσιας προσφοράς θα ανακοινωθούν επίσημα στις 29 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση και η έκδοση μετοχών έχουν προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Metlen PLC τόσο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 4 Αυγούστου 2025.
Το squeeze out θα ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε θα διαπραγματεύονται στην Αθήνα και οι μετοχές της Metlen Plc και της Metlen AE αλλά οι τελευταίες με πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα. Οι μέτοχοι που παρέδωσαν τις μετοχές τους κατά την περίοδο της δημόσιας πρότασης -μέχρι και σήμερα δηλαδή- θα μπορέσουν να κάνουν συναλλαγές με τις μετοχές της Metlen Plc πλέον από τις 4 Αυγούστου.
Απώτερος στόχος της Μetlen και του Βαγγέλη Μυτιληναίου είναι η ένταξη της μετοχής στον Δείκτη FTSE 100, Η αξιολόγηση θα γίνει τον Σεπτέμβριο για να εξακριβωθεί από τον οίκο ότι πληροί τα κριτήρια.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η δεύτερη μετοχή από την Ελλάδα μετά την Coca Cola που θα διαπραγματεύεται μαζί με τις κορυφαίες της Ευρώπης όπως η AstraZeneca, η Shell, η HSBC, η Unilever κ.α. Η κεφαλαιοποίηση του συγκεκριμένου δείκτη ανέρχεται στα 2,5 τρισ. ευρώ.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως στόχος της παραπάνω διαδικασίας είναι η συγκέντρωση του ομίλου υπό μια νέα απώτατη μητρική εταιρεία, τη Metlen PLC, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, διατηρώντας παράλληλα το εύρος δραστηριοτήτων, τους στρατηγικούς στόχους και τις δεσμεύσεις του ομίλου με επίκεντρο την Ελλάδα.
Όπως είχε διευκρινίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος στην πρόσφατη γενική συνέλευση, η εισαγωγή των μετοχών στο Λονδίνο δεν φέρνει αλλαγές ούτε στην έδρα του ομίλου, ούτε στη φορολογία, αφού η φορολογική έδρα θα είναι στην Ελλάδα.
Game changer για τον όμιλο η συμμετοχή στον FTSE 100
Τότε μάλιστα ο κ. Μυτιληναίος είχε υποστηρίξει πως η ένταξη της μετοχής στον FTSE 100 θα βοηθήσει στην προβολή της εταιρείας, καθώς θα είναι στις οθόνες των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών στον κόσμο και κατ΄ επέκταση θα ανοίξει δρόμους για ακόμη μεγαλύτερη ανάληψη έργων σε όλη την υφήλιο.
«Σήμερα στις μετοχές του FTSE 25 στο ελληνικό χρηματιστήριο τα passive funds συμμετέχουν με 7%. Στον FTSE 100 είναι 23%. Η ένταξή μας λοιπόν στον δείκτη θα τριπλασιάσει τη συμμετοχή των passive funds στη μετοχή μας από τη μια μέρα στην άλλη. Θα είμαστε στα screens όλου του κόσμου», είχε τονίσει ο κ. Μυτιληναίος.
Σύμφωνα με έκθεση της JPMorgan, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου υπολογίζεται ότι θα φέρει καθαρές εισροές κεφαλαίων στη μετοχή ύψους 408,1 εκατ. δολαρίων. . Πρόκειται για ένα "game changer" για τη μετοχή της Metlen, όπως τονίζει ο οίκος, καθώς η ένταξη σε δείκτες όπως ο FTSE 100 και ο MSCI Europe συνεπάγεται σημαντική αύξηση ζήτησης από παθητικά κεφάλαια, σε πολλαπλάσιο του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών της μετοχής. Παράλληλα, εκτιμάται ότι δεν αναμένεται άμεση διαγραφή από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, γεγονός που σημαίνει πως η μετοχή θα προσελκύει κεφάλαια και από τις αναδυόμενες αγορές.
Προς κέρδη EBITDA 2 δισ. ευρώ
Τα κέρδη EBITDA του ομίλου θα προσεγγίσουν τα επόμενα 2-3 χρόνια τα 2 δισ. ευρώ μόνο από την οργανική ανάπτυξη. Στην ενέργεια ο όμιλος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα από τις μηδενικές τιμές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το πλεονέκτημα της εταιρείας, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι ότι ελέγχει το «κλειδί» της ζήτησης: Τόσο με το Αλουμίνιο της Ελλάδος που έχει κατανάλωση όσο η Πάτρα, όσο και με το 30% μερίδιο αγοράς στην προμήθεια. «Έτσι έχουμε την κρίσιμη μάζα για να διοχετεύουμε την ενέργειά μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει για τον όμιλο είναι τα κυκλικά μέταλλα. Στα κυκλικά μέταλλα -αυτά που προέρχονται από ανάκτηση- το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από τα πρωτογενή μέταλλα. Η Metlen έχει αναπτύξει ιδιόκτητη τεχνολογία (πατέντες) για την ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα με μεγάλο ποσοστό ανακτησιμότητας.
Μόνο στο εργοστάσιο στη Ρουμανία υπάρχουν πέντε εκατ. τόνους κατάλοιπα από χαλκό, ψευδάργυρο και ασήμι (σ.σ. από εκεί βγάζουν γερμάνιο) και αρκετούς τόνους αλουμίνας στην Ελλάδα (σ.σ. από όπου βγαίνει σκάνδιο). Η εκτίμηση είναι πως αυτή η δραστηριότητα θα δώσει σε βάθος χρόνου κέρδη EBITDA στον όμιλο ύψους 220 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα της άμυνας ο όμιλος στήνει στο Βόλο ένα Defense Hub με πέντε εργοστάσια ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να δουλεύουν παράλληλα σε πέντε διαφορετικά εξοπλιστικά προγράμματα. Ο όμιλος περιμένει από τον τομέα της άμυνας EBITDA της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.